MAFRA/Dan Materna
StoryEditor

Vládna kríza v Česku pokračuje. Sobotka odmietol Babišovu náhradu, chystá žalobu na Zemana

15.05.2017, 11:08
Český premiér neverí, že Babišova námestníčka by nestranne prešetrila daňové problémy Andreja Babiša.

Český premiér Bohuslav Sobotka v pondelok odmietol návrh hnutia ANO, aby Andreja Babiša vo funkcii ministra financií nahradila jeho doterajšia námestníčka Alena Schillerová. Neakceptoval by ani návrh, aby financie riadil doterajší minister životného prostredia Richard Brabec, pretože bol riaditeľom Lovochemie, ktorá je súčasťou Agrofertu. Požaduje od ANO iného kandidáta.

Brabec podľa premiéra môže byť vicepremiérom miesto Babiša. Schillerová podľa predsedu vlády nesie spoluzodpovednosť za pomalý prístup ministerstva financií a daňovej správy ku kontrolám firiem, ktoré emitovali korunové dlhopisy.

Sobotka potvrdil, že začína chystať s ústavnými právnikmi žalobu na prezidenta Miloša Zemana pre prípad, že by Babiša z vlády neodvolal. "Chcem mať otázku potenciálnej kompetenčnej žaloby pripravenú, ak bude treba. Dúfam, že potrebná nebude, že prezident bude rešpektovať ústavu," uviedol Sobotka po rokovaní s hnutím ANO a s ľudovcami.

"Nemôžem súhlasiť s tým, aby po odvolaní Andreja Babiša z pozície ministra financií zastávala túto funkciu jeho doterajšia námestníčka pre dane a clá Alena Schillerová," uviedol predseda vlády k priebehu koaličného rokovania. To sa zišlo kvôli návrhu hnutia ANO pred pondelkovým rokovaním vlády.

"Nemám ako predseda vlády dôveru v to, že doterajšia námestníčka pre oblasť daní Schillerová bude garantovať jednoznačné, dôsledné a nestranné prešetrenie káuz korunových dlhopisov, či ďalších daňových problémov súčasného ministra financií," uviedol premiér.

"Predchádzajúci výber pani Schillerovej do funkcie námestníka pre dane a clá podľa zákona o štátnej službe je navyše spochybnený silnou väzbou jej rodiny na brnenské hnutie ANO a jedného z najväčších sponzorov hnutia ANO, podnikateľa (Davida) Rusňáka," argumentuje predseda vlády a ČSSD.

Súčasnú námestníčku Schillerová za seba navrhol do vlády sám Babiš. "Ja budem odvolaný na návrh pána premiéra podľa ústavy, aj pri porušení koaličnej zmluvy," pripustil už v piatok šéf hnutia ANO. "Keď to bude akceptovať, predpokladám, že to odnesie na Hrad pánovi prezidentovi. Pán prezident si zavolá toho nominant a tá kríza sa môže vyriešiť veľmi rýchlo," uviedol Babiš.

Podpredseda ČSSD a minister zahraničia Lubomír Zaorálek aj opozícia návrh hnutia ANO na novú ministerku kritizovali už v piatok a cez víkend, z rovnakých dôvodov ako premiér. Naopak prezident Miloš Zeman z Číny odkázal, že Schillerová je dobrý návrh a ľudovci hovoria, že návrhy koaličných partnerov do vlády nekádrujú.

Po rokovaní vlády sa zíde ešte Bezpečnostná rada štátu. Zaoberať sa bude aj okolnosťami vzniku a publikovaním troch nahrávok, na ktorých Babiš hovorí s bývalým redaktorom MF DNES Marekom Přibilom a ktoré podľa kritikov šéfa ANO dokazujú, že Babiš ovplyvňoval prácu médií, ktoré vlastnil, predtým ako previedol do zvereneckého fondu. Babiš povedal, že nahrávky sú zostrihané a že ide o provokáciu.

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-09-14 09:42:48 - Feat.: - Title: Vrchný súd v Prahe rozhodol o odvolaní v kauze Farmy Čapí hnízdo 03 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 04 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 05 - Modified: 2023-02-16 14:50:53 - Feat.: - Title: Prelepím karavan a vyrazím opäť do regiónov, načrtol svoje plány Babiš
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:52