Talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Meloniová sa pridala k oslavám oslobodenia krajiny od fašizmu

25.04.2023, 17:50
Autor:
TASRTASR

Súčasťou tohto dňa, ktorý zvyčajne spája obyvateľstvo Talianska sú aj sprievody.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa v utorok zúčastnila na slávnostnom kladení vencov pri príležitosti Dňa národného oslobodenia Talianska. Ide o pripomienku konca fašizmu a nacistickej okupácie v roku 1945.

Súčasťou tohto dňa, ktorý zvyčajne spája obyvateľstvo Talianska sú aj sprievody. Prvýkrát od druhej svetovej vojny však vládnu koalíciu vedie strana Bratia Talianska (FdI) s post-fašistickou minulosťou.

Spomienkové oslavy boli preto plné kontroverzií. Medzi účastníkmi utorkovej ceremónie v Ríme bol aj predseda Senátu Ignazio La Russa - zberateľ fašistických memorabílií. Druhý najvyšší ústavný činiteľ sa pred niekoľkými dňami nechal počuť: "V talianskej ústave nie je žiadna zmienka o antifašizme."

Vyvolalo to vlnu kritiky zo stredoľavicového spektra a výzvy na jeho odstúpenie. Líderka Demokratickej strany (PD) Elly Schleinová reagovala slovami "antifašizmus je našou ústavou".

La Russa je zakladajúcim členom FdI a kľúčovým spojencom Meloniovej. Tá ho odmietla odsúdiť, ale v rozhovore pre noviny Corriere della Sera sa od fašizmu snažila dištancovať.

Meloniová vyzvala, aby sa tento deň stal "oslavou slobody",  pričom "základným výsledkom 25. apríla bolo a nepochybne zostáva potvrdenie demokratických hodnôt, ktoré fašizmus pošliapal a ktoré sú zakotvené v republikánskej ústave".

Zároveň obvinila talianskych politikov z používania termínu "fašizmus" ako "nástroja na delegitimizáciu politických oponentov - akejsi zbrane masového vylúčenia".

Meloniovej strana FdI je priamym politickým potomkom Talianskeho sociálneho hnutia (MSI), ktoré po vojne vytvorili členovia fašistickej strany diktátora Benita Mussoliniho.

Meloniová ešte ako 19-ročná pre francúzsku televíznu stanicu povedala: "Myslím si, že Mussolini bol dobrý politik. Všetko, čo robil, robil pre Taliansko. Za uplynulých 50 rokov sme nemali žiadneho takého politika."

 

01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 04 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:01