Generálny takomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Stoltenberg bude cez víkend rokovať v Turecku, zúčastní sa aj Erdoganovej inaugurácie

02.06.2023, 14:45
Autor:
ČTKČTK

Švédsko podalo prihlášku do NATO spoločne s Fínskom vlani na jar. Kým Fínsko sa oficiálne členom vojenskej aliancie stalo v apríli, vstup Švédska stále dvaja členovia aliancie neratifikovali.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg navštívi cez víkend Turecko, kde sa v sobotu zúčastní na inaugurácii prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovalo o tom dnes tlačové oddelenie aliancie. Stoltenberg už vo štvrtok oznámil, že čoskoro pôjde do Turecka, aby tam diskutoval o členstve Švédska v NATO. Ankara, rovnako ako Budapešť, zatiaľ švédsku žiadosť o členstvo neschválila.

Tlačová služba NATO dnes napísala, že Stoltenberg navštívi Turecko v dňoch 3. a 4. júna. V sobotu sa zúčastní na inaugurácii Erdogana, ktorý v nedeľu obhájil prezidentský mandát na ďalších päť rokov. Stoltenberg má tiež bilaterálne rokovať s Erdoganom a ďalšími tureckými činiteľmi.

image

Stoltenberg vyhlásil, že členské krajiny Aliancie súhlasia so vstupom Ukrajiny do NATO

"Môj odkaz (prezidentovi Recepovi Tayyipovi) Erdoganovi bude, že je v záujme všetkých členov NATO, aby v jeho radoch bolo aj Švédsko," povedal Stoltenberg vo štvrtok v Osle, kde rokovali ministri zahraničia obranného bloku. "Nadišiel čas, aby Turecko a Maďarsko žiadosť Štokholmu o vstup do NATO schválili," uviedol vo štvrtok šéf švédskej diplomacie Tobias Billström. "Splnili sme všetky záväzky, vrátane nových zákonov o terorizme," dodal.

Švédsko podalo prihlášku do NATO spoločne s Fínskom vlani na jar v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Kým Fínsko sa oficiálne členom vojenskej aliancie stalo v apríli, vstup Švédska stále dvaja členovia aliancie neratifikovali, akokoľvek je podľa Stoltenberga či Washingtonu severská krajina na členstvo pripravená.

Ankara označuje za hlavný dôvod svojho odmietania nedostatočný boj Švédska s terorizmom a tvrdí, že Štokholm podporuje skupiny, ktoré Turecko považuje za teroristické. Najčastejšie spomína Stranu kurdských pracujúcich, ktorá od 80. rokov vedie ozbrojený boj za autonómiu Kurdistanu, kurdské milície YPG zo severnej Sýrie či priaznivcov duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Erdoganova vláda dlhodobo viní zo snahy ju zvrhnúť. Švédsko upozorňuje, že nedovoľuje žiadnej teroristickej skupine pôsobiť na svojom území, a prijalo aj nový protiteroristický zákon, ktorý nadobúda účinnosť tento týždeň.

image

NATO je pripravené vyslať ďalších vojakov do Kosova na upokojenie situácie

Presvedčiť tureckú vládu na ratifikáciu vstupu Švédska do NATO sa snaží aj americký prezident Joe Biden, ktorý v pondelok hovoril telefonicky s Erdoganom. Podľa Bieleho domu Erdogan spomenul požiadavku na dodávky amerických stíhačiek F-16, čo je podľa analytikov ďalší dôvod tureckého zdržiavania ratifikácie.

Žiadosť Švédska neschválilo ani Maďarsko. Podľa vlády národno-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána časti maďarských poslancov vadí, že niektorí švédski vládni predstavitelia spochybňujú stav demokracie a právneho štátu v Maďarsku.

01 - Modified: 2023-06-01 16:53:18 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg vyhlásil, že členské krajiny Aliancie súhlasia so vstupom Ukrajiny do NATO 02 - Modified: 2023-06-01 10:16:34 - Feat.: 1 - Title: NATO je pripravené vyslať ďalších vojakov do Kosova na upokojenie situácie 03 - Modified: 2023-05-31 12:00:47 - Feat.: 1 - Title: Nemecko ponúka Slovensku svoje letectvo po stiahnutí systémov Patriot
01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 05 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:14