Súkromná žoldnierska Wagnerova skupina stojí na tanku pred miestnym cirkusom neďaleko veliteľstva Južného vojenského okruhu v meste Rostov nad Donom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Wagnerovci netušili, kam smerujú. O vzbure sme vedeli z internetu, hovorí veliteľ

12.07.2023, 13:32
Autor:
ČTKČTK

Počas niekoľkých hodín sa wagnerovcom podarilo prejsť stovky kilometrov a zmocniť sa armádnych stanovíšť v Rostove nad Donom a vo Voroneži.

Niektorí členovia Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti vrátane veliteľov až do poslednej chvíle nevedeli, že tiahnu na Rostov nad Donom a na Moskvu, o protestnej akcii svojho zoskupenia sa dozvedeli rovnako ako zvyšok sveta zo správ na komunikačnej platforme Telegram. 

Stanici BBC to o vzbure wagnerovcov proti ruskému armádnemu vedeniu povedal jeden z nižších žoldnierskych veliteľov. Na žiadny odpor jeho oddiel nenarazil, uviedol veliteľ, ktorý s BBC hovoril z Luhansku, mesta pod kontrolou ruských síl na východe Ukrajiny.

VIDEO: Ako prebiehela vzbura wagnerovcov

Ťaženie na Moskvu na protest proti ruskému armádnemu vedeniu ohlásil v piatok 23. júna zakladateľ tejto žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. Wagnerovci potom vyrazili z východu Ukrajiny na ruský Rostov nad Donom a smerom na Moskvu. Počas niekoľkých hodín sa im podarilo prejsť stovky kilometrov a zmocniť sa armádnych stanovíšť v Rostove nad Donom a vo Voroneži. V sobotu večer Prigožin protestnú akciu nakoniec odvolal, údajne aby predišiel krviprelievaniu.

Veliteľ, s ktorým sa BBC niekoľko dní po vzbure spojila, nechcel byť menovaný. Stanica o ňom referuje zmeneným menom Gleb. V piatok 23. júna mu podľa jeho popisu zavolal vyššie postavený veliteľ a rozkázal mu zhromaždiť mužov do kolóny a vyraziť. Kam kolóna smeruje, žoldnieri sprvu netušili, ale udivilo ich, že mieri preč od prednej línie, povedal Gleb.

image

Čo sa dialo po neúspešnej vzbure? Putin pár dní po nej prijal Prigožina, priznal teraz Peskov

"Zobrali sme vtáčiky (drony) a vyrazili. Ďalší išli na Moskvu s mazákom, "uviedol Gleb. Doplnil, že mazákom má na mysli Dmitrija Utkina, známeho tiež pod prezývkou Wagner, na ktorého počesť si žoldnieri hovoria wagnerovci. Tento bývalý pracovník ruskej vojenskej rozviedky GRU, držiteľ viacerých vyznamenaní a vyznávač názorov blízkych nacizmu nikdy nevystupuje na verejnosti, poznamenala BBC.

Koľko ľudí bolo v kolóne mieriacej na Moskvu, Gleb nevie. Jeho oddiel bol v kolóne, ktorá tiahla na Rostov nad Donom. Ani jej veľkosť nepriblížil. Po ceste jeho jednotka na žiadny odpor podľa neho nenarazila. Na hraničnom priechode Bugajevka vo Voronežskej oblasti podľa neho pohraničníci zložili zbrane. "Pohraničníkov som už nevidel, ale dopravní policajti nám po ceste vzdávali česť," uviedol Gleb.

image

Gerasimov sa prvýkrát od vzbury wagnerovcov objavil na videu, rozdáva rozkazy

V sobotu ráno 24. júna potom podľa jeho svedectva jeho oddiel zablokoval centrálu ruskej tajnej služby FSB v Rostovskej oblasti. Po pol hodine z ústredia údajne prišli dvaja pracovníci FSB a navrhli, aby sa s nimi wagnerovci dohodli. "Hovorím im, čo je tu za dohadovanie, mesto je naše. Tak to bola dohoda, že budú jednoducho sedieť. Na cigaretu chodili," uviedol Gleb.

O odchode z Rostova nad Donom sa potom dozvedel Gleb tak, že mu v sobotu večer 24. júna zavolal vyššie postavený veliteľ a bez vysvetlenia mu oznámil návrat do Luhansku.

O tom, aký bude ďalší osud Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, Gleba nikto neinformoval. Do Bieloruska, o ktorom sa hovorilo ako o mieste, kam by sa mohli bojovníci uchýliť, sa podľa neho wagnerovci presúvať nezačali. Nevie tiež o nikom, kto by podpísal kontrakt s ruským ministerstvom obrany. Začlenenie wagnerovcov do pravidelnej ruskej armády bola ďalšia možnosť, o ktorej sa v súvislosti s budúcnosťou Wagnerovej skupiny hovorilo.

01 - Modified: 2023-07-09 12:09:13 - Feat.: 1 - Title: Prigožin a wagnerovci sú pre Putina naďalej hrozbou 02 - Modified: 2023-07-08 18:29:39 - Feat.: 1 - Title: Poľsko presúva na hranice s Bieloruskom 1000 vojakov 03 - Modified: 2023-07-08 12:27:01 - Feat.: 1 - Title: Šojgu skontroloval nových vojakov. Preveril nácvik streľby z tankov T-90 aj boj v mestskom prostredí 04 - Modified: 2023-07-08 09:13:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci dosiahli takticky významné zisky. Rusi majú problém nájsť a zasiahnuť ich delostrelectvo 05 - Modified: 2023-07-08 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Veľká otočka na fronte: Rusko prišlo o tisíce tankov. Ukrajina ich má už viac, ukazujú údaje
01 - Modified: 2024-05-19 19:39:13 - Feat.: - Title: Poslanec Alternatívy pre Nemecko, ktorý mal dostávať peniaze z Ruska, chce v kampani do eurovolieb pokračovať 02 - Modified: 2024-05-19 16:09:50 - Feat.: - Title: Ruská Čiernomorská flotila sa ďalej zmenšila, píšu médiá po oznámení o zničení mínolovky 03 - Modified: 2024-05-19 13:48:11 - Feat.: - Title: Fínsko kvôli prílevu migrantov z Ruska chystá osobitný zákon, aby mohli žiadosti odmietať 04 - Modified: 2024-05-19 09:49:32 - Feat.: - Title: Pri ruských náletoch na Charkov zomrelo najmenej osem ľudí 05 - Modified: 2024-05-19 09:38:58 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina pokračujú v útokoch bezpilotných lietadiel. Kyjev zničil 30 dronov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 07:08