Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un sa zúčastňujú stretnutia na kozmodróme Vostočnyj v regióne Amur na ďalekom východe v Rusku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dohodli sa Putin s Kimom na dodávkach zbraní a munície? Za podporu vojnovej mašinérie sa KĽDR môže najesť

13.09.2023, 18:38
Autor:
ČTKČTK

Vladimir Putin sa dnes stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Ten uviedol, že KĽDR stojí za Putinom a všetkými jeho rozhodnutiami.

Severná Kórea môže dodať Rusku pomerne veľké množstvo munície pre jeho vojnu na Ukrajine. Výmenou za to od Moskvy očakáva najmä potravinovú pomoc. Ruskému vydaniu spravodajského portálu BBC to dnes uviedol analytik Fjodor Tertickij z Kukminskej univerzity v juhokórejskom Soule. Podľa neho bude mať však rozhodujúce slovo Čína.

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes na ruskom ďalekovýchodnom kozmodróme Vostočnyj stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Ten uviedol, že KĽDR stojí za Putinom a všetkými jeho rozhodnutiami.

"Svätá vojna"

Podľa Kima rovnako Moskva a Pchjongjang vedú "svätú vojnu" proti Západu. Západné médiá v súvislosti so stretnutím predtým informovali, že predmetom rokovania by mohli byť aj dodávky zbraní a munície, ktoré by Rusko mohlo použiť proti Ukrajine.

"Pokiaľ ide o množstvo, nepochybujem o tom, že Severná Kórea, pokiaľ to bude vôľa Pekingu, Moskvy a Pchjongjangu, môže dodávať pomerne veľa munície," uviedol Tertickij s tým, že severokórejské plánované hospodárstvo dávalo vždy prednosť vojensko-priemyselnému komplexu a prípadnú výrobu môže rozbehnúť pomerne rýchlo.

image

Rusko teraz vyrába viac munície ako Západ. Sankcie sú naň krátke

Výskumník však upozorňuje, že problém môže nastať s kvalitou munície. Ukrajinci podľa neho našli severokórejskú muníciu, ktorú zrejme používala ruská súkromná žoldnierska Wagnerova spoločnosť a ktorá bola podľa nich podradnej kvality. Armáda KĽDR nebojovala prakticky od konca kórejskej vojny v roku 1953, pripomína v tejto súvislosti Tertickij.

Podľa jeho názoru Severná Kórea očakáva, že od Ruska získa predovšetkým potravinovú pomoc. Pre tento cieľ by mohla získať podporu Číny.

Rozhodujúca Čína

"Ak sa Severokórejčania nasýtia, najmä nie na čínsky účet, len dobre. Číňania by si želali, aby v Severnej Kórei bola stabilná situácia - nechcú tam výbušnú krízu, pretože by to znamenalo veľa utečencov v (čínskom) Mandžusku," hovorí Tertickij a dodáva, že Peking si neželá "zrútenie severokórejského režimu, po ktorom by mohlo dôjsť k zjednoteniu Kórei". Za "šťastných úsmevov" Spojených štátov.

Tertickij sa však domnieva, že Moskva sa v tomto prípade bude riadiť postojom Pekingu. "Ak sa Putin začne zasahovať do toho, čo Čína považuje za svoju zónu vplyvu, bez súhlasu Pekingu, súdruh Si bude reagovať tvrdo," povedal s odvolaním sa na čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

image

Putin a Kim rokovali niekoľko hodín, pripili si na posilnenie priateľstva

Konflikt s Čínou je podľa neho "to posledné, čo Putin teraz potrebuje". Vyjadril tiež pochybnosti o tom, či sa dodávky munície odohrajú vo veľkom meradle. "Naozaj neviem, prečo by to Číňania schvaľovali," dodal.

Tertickij v rozhovore s BBC tiež upozornil na tri zaujímavé faktory vo vzťahoch Ruska s Severnou Kóreou. Prvým je takmer úplná absencia obchodu.

"Obchodná bilancia za rok 2022 je nulová. Je to, akoby existovalo železné embargo," dodal. Druhým je opomínanie témy vojny na Ukrajine na verejnej úrovni vo vnútri KĽDR.

"Celá tá záplava správ v severokórejských médiách o tom, ako Pchjongjang podporuje všetko, čo robí Putin, je striktne v médiách určených pre zahraničie. V hlavných novinách (...), ktoré čítajú sami Severokórejčania, nebolo o vojne ani slovo," všimol si.

Tretím faktorom je podľa neho to, že Rusko sa vo vzťahoch so Severnou Kóreou zvyčajne riadi Čínou. "Zriedkavo prejavuje nezávislosť a niekedy až smiešne kopíruje Čínsku ľudovú republiku," uzavrel Tertickij.

01 - Modified: 2023-09-13 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko teraz vyrába viac munície ako Západ. Sankcie sú naň krátke 02 - Modified: 2023-09-13 14:21:39 - Feat.: 1 - Title: Kyjev hlási úspechy v Čiernom mori. Vydobyl cennú korisť, získa späť Krym? 03 - Modified: 2023-09-13 10:59:57 - Feat.: 1 - Title: Putin a Kim rokovali niekoľko hodín, pripili si na posilnenie priateľstva 04 - Modified: 2023-09-13 10:34:56 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea podporuje Putina vo všetkých jeho rozhodnutiach, vyhlásil Kim počas návštevy Ruska
01 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 02 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 03 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 04 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:00