Dym stúpa po izraelských leteckých útokoch na severe pásma Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ofenzíva pokračuje. Izraelská armáda postupuje vo fázach vojny a neprestáva s pozemnou akciou z noci

28.10.2023, 11:29
Autor:
ČTKČTK

Večerné izraelské ostreľovanie tejto oblasti bolo doposiaľ najintenzívnejšie a stále trvá. V piatok večer v pásme Gazy prestal fungovať internet a mobilné spojenie.

Izrael postupuje vo fázach tejto vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas, povedal dnes izraelský armádny hovorca Daniel Hagari citovaný portálom The Times of Israel (ToI). Podľa neho pokračuje rozsiahla pozemná akcia v Pásme Gazy zahájená v noci aj silné ostreľovanie tohto územia, v ktorom Hamas vládne od roku 2007.

"Pechota, obrnené, ženijné a delostrelecké sily sa zúčastňujú operácie, sprevádzanej silnou (vzdušnou) paľbou," povedal Hagari podľa ToI. Dodal, že izraelské pozemné sily sú stále v pásme Gazy a pokračujú v bojoch.

Video: Izraelská armáda tvrdí, že pri nočných náletoch zabila vysokého predstaviteľa Hamasu

Podľa neho doteraz pri tejto rozšírenej pozemnej akcii nebol zranený žiadny izraelský vojak. Od 7. októbra ale podľa neho zomrelo v bojoch 311 izraelských vojakov, niektorí aj pri pozemných vpádoch do Pásma Gazy.

Hagari tiež uviedol, že armáda v noci zneškodnila ďalších dvoch veliteľov Hamasu, jeden velil vzdušným jednotkám a druhý námorným. Podľa Hagariho vďaka tomu teraz Izraelčania "bojujú so slabším nepriateľom".

image

Izraelské sily podnikli ďalší výpad do Pásma Gazy, v noci zasiahli 150 podzemných objektov Hamasu

Hovorca tiež povedal, že cieľom armády je jednak eliminovať teroristickú skupinu Hamas a tiež zachrániť rukojemníkov, ktoré Hamas 7. októbra uniesol. Podľa jeho slov je v Gaze 229 rukojemníkov. V piatok armáda informovala, že doteraz kontaktovala 224 rodín s tým, že ich blízki sú rukojemníkmi Hamasu v Pásme Gazy. Tento počet sa mierne zvyšuje s tým, ako sa upresňujú informácie o nezvestných.

Izraelská armáda podnikla v noci na dnešok už niekoľkokrát pozemný výpad do Pásma Gazy od útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci z Hamásu a ich rakety vypálené na Izrael zabili podľa izraelských zdrojov okolo 1400 ľudí. Dnešná nočná pozemná akcia izraelskej armády, ktorá vnikla na sever od Pásma Gazy, stále pokračuje a je zatiaľ najrozsiahlejšia.

Aj piatkové večerné izraelské ostreľovanie tejto oblasti bolo doposiaľ najintenzívnejšie a tiež trvá. V piatok večer aj v pásme Gazy prestal fungovať internet a mobilné spojenie. Dnes ráno opísal reportér BBC, ktorý je na juhu Pásma Gazy, situáciu v mieste ako "totálny chaos".

Vodiči sanitiek podľa neho vychádzajú len podľa toho, kde počujú explózie. Nemajú totiž telefonické spojenie. Pri bombardovaní Pásma Gazy od 7. októbra zomrelo podľa palestínskych zdravotníckych úradov, ovládaných Hamasom, vyše sedemtisíc ľudí.

image

Palestínsky operátor hlási úplný výpadok telekomunikačných služieb v pásme Gazy

Hagari dnes tiež povedal, že Izrael umožní vstup ďalších kamiónov s vodou, potravinami a liekmi do Pásma Gazy. Doteraz sa ich tam dostalo len asi stovka po tom, čo bol pred týždňom otvorený prechod na hranicu pásma s Egyptom.

O jednotlivých etapách súčasnej vojny Izraela s Hamasom hovoril 20. októbra izraelský minister obrany Joav Galant, ktorý za prvú fázu označil operácie s cieľom zničiť vojenskú infraštruktúru Hamásu a hnutie totálne zlikvidovať. Súčasťou tejto časti vojny sú letecké údery. Galant vtedy povedal, že „neskôr“ možno očakávať aj pozemné manévre.

Druhá, prechodná fáza má podľa Galanta zahŕňať boje, ale "s nižšou intenzitou", pretože vojaci sa sústredia na "elimináciu ohnísk odporu". "Tretia fáza bude vyžadovať odstránenie zodpovednosti Izraela za život v Pásme Gazy a nastolenie novej bezpečnostnej reality pre občanov Izraela," uviedol Galant bez toho, aby to upresnil.

01 - Modified: 2023-10-28 08:22:05 - Feat.: 1 - Title: Šéf WHO uviedol, že organizácia stále nemá kontakt s pracovníkmi v Pásme Gazy 02 - Modified: 2023-10-27 21:48:44 - Feat.: 1 - Title: Izrael odmietol humanitárne prestávky v pásme Gazy, USA ich podporili 03 - Modified: 2023-10-27 20:34:14 - Feat.: 1 - Title: Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu vyzývajúcu na prímerie na Blízkom východe 04 - Modified: 2023-10-27 20:22:14 - Feat.: 1 - Title: Hamas tvrdí, že je pripravený čeliť izraelskej pozemnej ofenzíve v pásme Gazy
01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 03 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 05 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:23