Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Príde Trump o možnosť kandidovať v prezidentských voľbách? Súd môže rozhodnúť o jeho vylúčení

30.10.2023, 17:51
Autor:
ČTKČTK

Prejednávaná žaloba podobne ako sťažnosti v ďalších štátoch požadujú jeho diskvalifikáciu s odvolaním sa na formuláciu v americkej ústave o podporovaní povstania alebo vzbury.

V americkom štáte Colorado dnes začal proces, ktorý by mohol priniesť prvé súdne stanovisko k otázke, či exprezident Donald Trump môže byť vylúčený z nadchádzajúcich prezidentských volieb kvôli podielu na predvlaňajšom vpáde svojich priaznivcov do sídla Kongresu.

Prejednávaná žaloba podobne ako sťažnosti v ďalších štátoch požadujú jeho diskvalifikáciu s odvolaním sa na formuláciu v americkej ústave o podporovaní "povstania alebo vzbury".

Súd v Denveri dnes začal v tejto veci päťdňové pojednávanie, verdikt by podľa denníka The Washington Post mohol prísť do polovice novembra. Podobná žaloba sa začne už vo štvrtok prejednávať aj na najvyššom súde štátu Minnesota.

Tieto dva prípady sú tými najrýchlejšie postupujúcimi medzi sťažnosťami predkladanými aktivistami naprieč Spojenými štátmi.

image

Republikán Mike Pence sa už nemieni uchádzať o prezidentský úrad

Žiadosti o Trumpovu diskvalifikáciu sa opierajú o 14. dodatok americkej ústavy, ktorý zakazuje zastávanie "akejkoľvek funkcie, civilnej alebo vojenskej" komukoľvek, kto predtým odprisiahol vernosť ústave a následne sa dopustil "povstania alebo vzbury proti tomu istému, alebo poskytol pomoc a útechu nepriateľov".

Uplatňovanie tejto normy je pomerne neprebádanou otázkou a ak by niektorý zo súdov vydal pre Trumpa zákaz kandidovať, do veci by sa veľmi pravdepodobne vložil najvyšší súd USA.

Podľa autorov nových žalôb možno za podporovanie vzbury považovať Trumpovo rokovanie v dňoch a týždňoch pred 6. januárom 2021, kedy dav jeho priaznivcov narušil schvaľovanie výsledkov prezidentských volieb v Kongrese.

Trump predtým odmietol uznať svoju porážku a namiesto toho stúpenca burcoval výmysly o rozsiahlych podvodoch pri hlasovaní. Pokračoval v tom aj na mítingu pri Bielom dome bezprostredne pred útokom na Kapitol.

image

Trumpova dcéra Ivanka má na súde svedčiť proti svojmu otcovi. Ten vinu naďalej odmieta

"Sme tu, pretože Trump tvrdí, po tom všetkom, že má právo byť znova prezidentom," povedal dnes právnik Eric Olson, ktorý zastupuje skupinu voličov z Colorada. Na úvod súdnom pojednávaní uviedol, že vtedajší prezident "zvolal a zorganizoval" dav, ktorý nakoniec vpadol do sídla Kongresu, informovala agentúra AP.

Na Olsonovo vystúpenie reagoval za druhú stranu bývalý najvyšší volebný úradník Colorada Scott Gessler, podľa ktorého sťažovatelia vznášajú "okrajové" právne teórie, keď požadujú vylúčenie Trumpa z volieb. "Táto žaloba ide proti demokracii," vyhlásil.

Začiatok procesu prichádza menej ako tri mesiace pred štartom primárok Republikánskej strany, ktoré určí jej kandidáta pre prezidentské voľby v novembri 2024. Trump je aktuálne jasným favoritom, pretože v celoštátnych prieskumoch medzi republikánskymi voličmi činí jeho náskok na najbližšieho súpera asi 40 percentuálnych bodov.

Bývalý podnikateľ medzitým kvôli svojmu počínaniu po porážke v posledných voľbách čelí aj dvom obžalobám. Tím osobitného vyšetrovateľa Jacka Smitha ani prokuratúra v štáte Georgia mu však nepripisujú podiel na vzbure alebo povstaní, hoci kauzy s udalosťami 6. januára tiež súvisia.

01 - Modified: 2023-10-25 20:43:52 - Feat.: 1 - Title: Trump dostal pokutu 10-tisíc dolárov za porušenie mlčanlivosti nariadenej súdom 02 - Modified: 2023-10-25 12:58:02 - Feat.: 1 - Title: USA v prípade potreby predĺžia výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka z EÚ 03 - Modified: 2023-10-25 06:03:00 - Feat.: 1 - Title: Americkí republikáni navrhli štvrtého kandidáta na predsedu Snemovne reprezentantov 04 - Modified: 2023-10-25 04:47:03 - Feat.: 1 - Title: Kandidatúru na predsedu americkej Snemovne reprezentantov stiahol ďalší republikán
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:13