Palestínska matka drží svojho novorodenca, ktorý bol umiestnený v inkubátore po evakuácii z nemocnice Šífa v meste Gaza. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pôrod vo vojnovej zóne je ako hororový film, opisujú matky v Gaze

21.11.2023, 12:51
Autor:
ČTKČTK

OSN odhaduje, že v Gaze žije približne 50-tisíc tehotných žien a každý deň sa tu narodí viac ako 160 detí.

Bombardovanie, masívne vysídlenie, kolabujúce dodávky vody a elektriny i obmedzený prístup k potravinám a liekom vážne narúšajú zdravotnú starostlivosť o matky, novorodencov a deti v Pásme Gazy, kde zrejme nefungujú približne dve tretiny nemocníc a kliník primárnej starostlivosti.

OSN odhaduje, že v Gaze žije približne 50-tisíc tehotných žien a každý deň sa tu narodí viac ako 160 detí. Denník The New York Times (NYT) priniesol skúsenosti dvoch Palestínčaniek s pôrodom a tehotenstvom vo vojnou zasiahnutej oblasti.

"Moja skúsenosť pri pôrode bola nočnou morou v každom slova zmysle, alebo niečo ako horor," povedala 29-ročná Vadžíha Abjádová.

Napätie a úzkosť boli bolestivejšie ako kontrakcie

Jej kontrakcie sa začali 29. októbra okolo deviatej hodiny večer. "Volali sme záchranku, ale povedali nám, že nemôžu prísť. Ulice boli prázdne a tmavé a okrem hluku lietadiel a ostreľovania nebolo počuť nič, "opísala.

Asi po 40 minútach sa sanitka predsa len objavila. Prevážala ju vysokou rýchlosťou cez Dajr Balah v centrálnej časti Pásma Gazy. "Väčšina ulíc bola silne poškodená. Bola som uväznená vo vnútri a bojovala s kontrakciami a kŕčmi, zatiaľ čo sanitka uháňala po zničenej vozovke," dodala.

image

Nemocnicu Šífa v Pásme Gazy opustili pacienti, lekári aj utečenci

Počas niekoľkých týždňov sa život Abjádovej obrátil hore nohami. Svoj domov v meste Gaza opustila spolu s mnohými príbuznými 14. októbra po tom, čo izraelská armáda nariadila viac ako milión ľudí opustiť severnú Gazu. Desila sa predstavy, že by za týchto okolností mala rodiť. "Napätie a úzkosť, ktoré som cítila, boli bolestivejšie ako kontrakcie," povedala.

Od vypuknutia vojny boli prechody do Pásma Gazy uzavreté, čo jej manželovi v Spojených arabských emirátoch znemožnilo byť ňou po boku. Namiesto toho sa k nej v sanitke pripojila jej matka.

Každých päť minút sa ozývala streľba

Spoločne sa dostali do nemocnice Avda v Nusajráte, vzdialenej asi 20 minút jazdy od ich domova. Zistili ale, že pôrodnica v tomto zdravotníckom zariadení už nefunguje, bola prebudovaná na oddelenie pre ošetrenie veľkého počtu vojnových obetí.

"Bolo tam veľké napätie a krik a lekári boli pod extrémnym tlakom. Pacienti tam krvácali a oni nevedeli, čo pre nich majú robiť," povedala Abjádová.

image

"Recitoval som korán, kým neskončili." Lekári v Gaze v snahe zachrániť životy operujú aj bez anestetík

O necelú hodinu neskôr porodila chlapčeka menom Ahmad. "Každých päť minút sa priamo pred nemocnicou ozývala streľba, tak blízko, že matky schovávali svoje novonarodené deti pod šaty, pretože sa báli, že sa okná rozbijú a sklo na ne spadne. Jediné, na čo som myslela, bolo, ako odtiaľto odídem? Ako sa vrátim domov? "uviedla.

Na druhý deň skoro ráno, iba niekoľko hodín po pôrode, opustila s matkou a s novorodeným synom nemocnicu. Viac ako tri hodiny išli ulicami, kým sa im konečne podarilo zastaviť auto. "Len som sa modlila, aby sme došli do cieľa," povedala.

Jedlo bez výživnej hodnoty

Dvadsaťštyriročná Núr Hammadová, ktorá je v siedmom mesiaci tehotenstva, povedala, že naposledy mohla skontrolovať zdravotný stav svojho dieťaťa mesiac pred začiatkom vojny. "Mám veľké obavy, že by som oň mohla prísť," dodala.

Hammadová pracovala pred vypuknutím vojny ako nutričná terapeutka. Po tom, ako bol jej byt vybombardovaný, utiekla zo svojho domova v Dajr Balah a teraz pracuje ako dobrovoľná zdravotná sestra v nemocnici Násir v Chán Júnis šesť hodín denne. Tak ako mnoho Palestínčanov v Gaze pije špinavú vodu a jej malé množstvo jedla z konzerv, aby prežila. A obáva sa následkov pre svoje nenarodené dieťa.

"Tieto jedlá nemajú pre mňa ani pre moje dieťa žiadnu výživnú hodnotu," hovorí.

image

V Gaze sa deje niečo zásadné, čo uniká pozornosti. Izrael zrovnáva najväčšie palestínske mesto so zemou

Po pôrode sa pani Abjádová so synom Ahmadom konečne dostala späť do bytu v Dajr Balah, kde býva so svojou matkou, trojročným synom Tajmom a tiež so svojimi súrodencami, tetou a bratrancami - spolu asi 20 ľudí. Hovorí, že v tejto chvíli nie je Gaza miestom, kde by sa dal vychovávať novorodenec.

"Snažíme sa z Gazy dostať akýmkoľvek spôsobom," povedala. "Chcem byť na bezpečnejšom mieste, kde je elektrina, voda a jedlo. Na mieste, kde si deti vážia," dodala.

Podľa palestínskych zdravotníkov bolo od začiatku vojny v Gaze zabitých viac ako 3300 žien a 5000 detí. Územie je v obliehaní od 7. októbra, keď Hamas vykonal útoky na juh Izraela, pri ktorých podľa izraelských predstaviteľov zahynulo asi 1200 ľudí.

01 - Modified: 2023-11-21 08:24:54 - Feat.: 1 - Title: Izrael má v Pásme Gazy vyše 10-tisíc vojakov 02 - Modified: 2023-11-20 08:20:14 - Feat.: 1 - Title: Na juh pásma Gazy ušlo v nedeľu 20-tisíc civilistov, informuje OSN 03 - Modified: 2023-11-19 20:26:44 - Feat.: 1 - Title: Izraelská ministerka pre spravodajské služby Gamlielová odporúča dobrovoľné presídlenie obyvateľov Gazy 04 - Modified: 2023-11-18 22:46:10 - Feat.: 1 - Title: Nemocnicu Šífa v Pásme Gazy opustili pacienti, lekári aj utečenci 05 - Modified: 2023-11-18 09:24:49 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu frustruje Biely dom a Fatah odmieta. Obviňuje ho, že učí deti nenávidieť Izrael
01 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 02 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:18