Robotníci opravujú cestu vedľa auta uviaznutého na rozbitej ceste po zemetrasení v Japonsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zemetrasenie v Japonsku má 64 obetí. Pátracie akcie sťažuje zlé počasie

03.01.2024, 07:05
Autor:
ČTKČTK

V oblasti polostrova Noto pokračujú pátracie a záchranné akcie, ktoré sú podľa vyhlásenia japonského premiéra Fukia Kišidy bojom proti času.

Počet mŕtvych, ktorých spôsobilo pondelkové zemetrasenie v Japonsku, sa zvýšil na 64 ľudí. Uviedla to dnes ráno agentúra Kjódó. V utorok úrady informovali o 55 úmrtiach. Pátracie akcie ďalej pokračujú. Situáciu komplikujú poničená pozemná infraštruktúra i zlé počasie v oblasti.

Podľa informácií, ktoré poskytol agentúre AFP nemenovaný predstaviteľ miestnych úradov, je v prefektúre Išikawa vyše 300 zranených, z ktorých 20 je vo vážnom stave. Väčšina ohlásených mŕtvych pripadá na dve najpostihnutejšie mestá Wadžima a Suzu.

VIDEO: Zemetrasenie v Japonsku 

Podľa agentúry Kjódó presný rozsah škôd v meste Wadžima, ktoré patria k najhoršie postihnutým zemetraseniam, nie je stále presne známy. V meste Suzu je podľa starostu Masuhira Izumiju poškodených až 90 percent domov.

Úrady dostali informácie o osobách, ktoré sa stále nachádzajú v domoch, ktoré poničilo zemetrasenie či následné požiare. Niektoré miesta v prefektúre nie sú dostupné po pozemnej ceste.

V oblasti polostrova Noto pokračujú pátracie a záchranné akcie, ktoré sú podľa vyhlásenia japonského premiéra Fukia Kišidy bojom proti času. "Verím, že sme teraz v kľúčovom momente tejto bitky," povedal dnes Kišida.

Podľa neho sa na polostrove podarilo otvoriť novú námornú zásobovaciu trasu. Vláda do oblasti postihnutej zemetrasením pošle ďalších 1000 vojakov, oznámil Kišida.

image

Japonsko po silnom zemetrasení zrušilo všetky varovania pred vlnou cunami

Situáciu na mieste nekomplikujú len následky pondelkového zemetrasenia a otrasy, ktoré sú cítiť na polostrove Noto aj počas dnešného dňa. Japonská meteorologická služba vydala na dnešok aj štvrtok varovanie pred silnými dažďami a možnými zosuvmi pôdy.

V úkrytoch mimo domov sa podľa údajov, ktoré cituje agentúra AFP, nachádza zhruba 32-tisíc ľudí a ďalšie desiatky tisíc domácností sú bez dodávok elektrického prúdu či vody. Ľudia na mieste neveria, že sa ich život vráti rýchlo do normálu. "Cesty sú v strašnom stave. Je to prvýkrát, čo boli cesty tak silno poničené," povedal agentúre Reuters Micuru Kida z mesta Wadžima.

Región pri prefektúre Išikawa v pondelok zasiahlo zemetrasenie o sile 7,6 stupňa, po ktorom úrady pôvodne varovali, že pobrežie môže ohroziť až päťmetrová vlna cunami, nakoniec boli hlásené zhruba metrové vlny. Všetky varovania pred cunami boli podľa Reuters nakoniec zrušené. Oblasť však od pondelka zasiahlo najmenej ďalších 150 otrasov.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 04 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 05 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:06