Mychajlo Podoljak, politický poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maska je dole. Rusko použilo rakety z KĽDR proti Ukrajine, uviedol poradca Podoljak

05.01.2024, 13:39
Autor:
ČTKČTK

O tom, že Rusi ostreľovali Charkovskú oblasť na východe krajiny raketami, ktoré neboli ruskej výroby, hovoril v ukrajinskej televízii aj šéf oblastnej správy Oleh Synehubov.

Rusko použilo proti Ukrajine rakety dodané zo Severnej Kórey, uviedol dnes na sociálnej sieti poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Potvrdil skoršie vyjadrenie Bieleho domu, napísala agentúra Reuters.

O tom, že Rusi ostreľovali Charkovskú oblasť na východe krajiny raketami, ktoré neboli ruskej výroby, hovoril v ukrajinskej televízii aj šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať sa však dnes v médiách vyjadril, že doteraz nemôže potvrdiť informácie o nasadení severokórejských rakiet na ukrajinskom bojisku.

Maska je dole

"Rusko v rámci svojej genocídnej vojny prvýkrát zasiahlo ukrajinské územie raketami zo Severnej Kórey. Masky sú dole. Moskovský režim už neskrýva svoje zámery a ani sa nesnaží vydávať rozsiahlu útočnú vojnu za mytickú ‘denacifikáciu‘, "napísal Podoljak.

"Teraz napáda Ukrajincov raketami zo štátu, kde sú občania mučení v koncentračných táboroch za to, že nenahlásili rozhlasový prijímač, hovorili s turistom či sa pozerali na televíziu. Nikdy predtým v dejinách nevyzerala ‘osa zla‘ tak groteskne darebácky: Rusko - Irán - KĽDR, "dodal Podoljak.

image

Ukrajina zatiaľ nevie potvrdiť americké tvrdenia, že Rusko útočilo raketami z KĽDR

Podľa neho sa ruský režim, ktorý likviduje svojich odporcov idem, spojil so severokórejským despotou a iránskymi fanatikmi. "Otázkou zostáva, či dokážu sily dobra, proukrajinská koalícia, vytvoriť najsilnejšiu možnú alianciu, ktorá skoncuje s osou zla 21. storočia? "

"Vykonávame všetky potrebné vyšetrovania. Zatiaľ poviem, že označenie bolo z týchto striel vymazané, ale je zjavné, že krajina, ktorá ich vyrobila, nie je Ruská federácia, "uviedol gubernátor Synehubov v televízii podľa Reuters.

Agentúra Unian dnes napísala, že podľa expertov Rusko zrejme použilo proti Ukrajine severokórejské rakety KN-23, skonštruované zrejme za ruského prispenia a označované za obdobu ruských rakiet Iskander.

Desiatky rakiet

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby vo štvrtok uviedol, že Rusko v bojoch na Ukrajine už použilo balistické rakety, ktoré mu dodala Severná Kórea, a to najmenej v dvoch prípadoch - 30. decembra a 2. januára v Záporožskej oblasti.

Spojené štáty už skôr uviedli, že KĽDR Rusku poskytla odpaľovacie zariadenie a niekoľko desiatok balistických rakiet. Severokórejský líder Kim Čong-un podľa agentúry Reuters vyhlásil, že jeho krajina zvýši výrobu vozidiel s odpaľovacími zariadeniami pre rakety.

image

Unikátne mapy ruských úderov. Najčastejšie idú z Krymu, majú obľúbené trasy aj cieľ

"Tieto severokórejské rakety majú dosah zhruba 900 kilometrov. Ide o významnú a znepokojivú eskaláciu v severokórejskej podpore Ruska, "uviedol Kirby. "Pchjongjang od Ruska podľa našich odhadov na oplátku dostane vojenskú podporu v podobe bojových lietadiel, striel zem-vzduch, obrnených vozidiel, materiálov na výrobu rakiet a ďalšej pokročilej technológie," dodal.

Rusko podľa Bieleho domu rovnako usiluje o dodávky balistických rakiet krátkeho doletu z Iránu, tie sa však zatiaľ neuskutočnili.

Podľa vojenských analytikov by severokórejské a iránske zbrane mohli Rusku poskytnúť potrebnú posilu v čase, keď Moskva stupňuje svoje útoky na ukrajinské mestá a infraštruktúru a snaží sa prekonať ukrajinskú protivzdušnú obranu bezpilotnými lietadlami aj strelami. Pri rozsiahlych ruských úderoch z 29. decembra zomreli podľa ukrajinských úradov desiatky civilistov, z toho najmenej 32 v Kyjeve.

01 - Modified: 2024-01-05 11:04:33 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zatiaľ nevie potvrdiť americké tvrdenia, že Rusko útočilo raketami z KĽDR 02 - Modified: 2024-01-05 08:57:26 - Feat.: 1 - Title: Unikátne mapy ruských úderov. Najčastejšie idú z Krymu, majú obľúbené trasy aj cieľ
01 - Modified: 2024-05-08 06:01:26 - Feat.: - Title: Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny 02 - Modified: 2024-05-07 19:31:17 - Feat.: - Title: Bombové hrozby aj záškodnícke akcie. Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe 03 - Modified: 2024-05-07 19:12:22 - Feat.: - Title: Je to prakticky zákaz. Rusko vyhlásilo americkú mimovládnu organizáciu Freedom House za "neželateľnú" 04 - Modified: 2024-05-07 15:04:17 - Feat.: - Title: Banka UniCredit chce zrýchliť redukciu expozície voči ruskému trhu. Tamojšia divízia zdvojnásobila zisk 05 - Modified: 2024-05-07 14:56:57 - Feat.: - Title: Rusko zvažuje, že zruší zákaz exportu benzínu, uvádzajú vládni činitelia. Rafinérie sa vracajú do prevádzky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 10:01