Donald Trump a Joe Biden. FOTO: REUTERS/Brian Snyder 
StoryEditor

Trump má v boji o prezidentské kreslo náskok. Bidena by porazil o šesť percentuálnych bodov, ukazuje prieskum

25.01.2024, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Podľa nových údajov agentúry Ipsos asi dve tretiny Američanov "unavuje vidieť v prezidentských voľbách tých istých kandidátov a chcú vidieť niekoho nového".

Americký exprezident Donald Trump by podľa aktuálnych prieskumov zvíťazil v očakávanom súboji o Biely dom s terajšou hlavou štátu Joeom Bidenom.

Jeho súčasnú prevahu potvrdzuje nová sondáž spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters, podľa ktorej by za republikána hlasovalo 40 percent voličov, zatiaľ čo pre demokrata Bidena 34 percent.

Kennedy by karty nezamiešal

Šesťbodový náskok mal Trump aj vo variante, kde respondenti dostali tretiu možnosť v podobe Roberta Kennedyho, ktorý chce na jeseň kandidovať ako nezávislý.

Podporu mu vyjadrilo osem percent opýtaných, pričom Trumpovi aj Bidenovi zhodne zisk klesol o štyri body. Prieskumu sa tento týždeň zúčastnilo 1 250 Američanov, štatistická chyba podľa Reuters predstavovala tri percentuálne body.

image

Prežili by Biden a Trump ďalšie volebné obdobie? Podľa odborníka majú zdravotne 75-percentnú šancu

Do prezidentskej voľby v Spojených štátoch stále zostáva vyše deväť mesiacov a procesy, ktorými republikáni a demokrati vyberajú svojich kandidátov, sú ešte len na začiatku. Všetko však nasvedčuje tomu, že sa 5. novembra zopakuje súboj medzi Trumpom a Bidenom.

Prieskumy z posledných týždňov pripisujú vyššie preferencie republikánskemu prezidentovi z rokov 2017 až 2021. Navrch má tak na úrovni celých Spojených štátov, ako aj vo väčšine štátov, ktoré sú považované za kľúčové, pretože v nich dlhodobo nedominuje jedna politická strana. Práve víťazstvá v jednotlivých štátoch sú rozhodujúce, pretože za ne kandidáti získavajú tzv. voliteľov.

Biden príliš starý, Trump obžalovaný

Reprízu prezidentského duelu z roku 2020 nazerajú Američania so značnou nevôľou. Biden je ako prezident veľmi nepopulárny, a podľa väčšiny voličov je vo veku 81 rokov príliš starý na výkon funkcie.

Trump zase kandiduje ako prvý obžalovaný exprezident v dejinách Spojených štátov a nijako neustupuje od polarizujúcej rétoriky, ktorá sprevádza jeho pôsobenie vo vrcholnej politike.

image

Úrady v americkom štáte New Hampshire vyšetrujú falošnú Bidenovu výzvu na bojkot primárok

Podľa nových údajov agentúry Ipsos asi dve tretiny Američanov "unavuje vidieť v prezidentských voľbách tých istých kandidátov a chcú vidieť niekoho nového". Len necelá pätina opýtaných však uviedla, že by k voľbám nešli, keby boli hlavnými kandidátmi Biden a Trump.

"Štve ma predstava, že neustále volíme menšie zlo," povedala 56-ročná respondentka Kimberly Sofgeová žijúca vo Washingtone. "Naozaj mi príde, že máme na viac," dodala.

01 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 02 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 03 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 05 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:25