Ľudia sa zhromažďujú na stretnutí, na ktorom sa zúčastňujú predseda vlády Nigeru Ali Mahamane Lamine Zeine, predseda vlády Burkiny Faso Apollinaire Joachim Kyelem de Tambela a predseda vlády Mali Choguel Kokalla Maiga v Niamey. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruskí vojaci sú v ďalšej krajine, Moskva vytvorila svoj Africký zbor

25.01.2024, 21:15
Autor:
ČTKČTK

Vojenskej prítomnosti v krajine predchádzali dlhé mesiace nadväzovania vzťahov a vzájomných návštev sprevádzaných rôznymi špekuláciami.

Kontingent ruského vojenského personálu v stredu priletel do Ouagadougou, hlavného mesta západoafrickej krajiny Burkina Faso, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované zahraničné bezpečnostné zdroje. Ide o prvú stovku vojakov novozriadeného Afrického zboru ruského ministerstva obrany, uviedol na svojom webe ruský denník Kommersant.

Počet ruských vojakov v krajine sa má podľa denníka zvýšiť na tri stovky a podobné kontingenty sa pravdepodobne objavia aj v ďalších krajinách regiónu. Sám Africký zbor na sociálnej sieti Telegram zverejnil snímky ruských vojakov a transportného lietadla na letisku v Ouagadougou.

Nadväzovanie vzťahov

Vojenskej prítomnosti v krajine predchádzali dlhé mesiace nadväzovania vzťahov a vzájomných návštev sprevádzaných rôznymi špekuláciami. "Je veľmi pravdepodobné, že kontingenty Afrického zboru sa objavia aj v ďalších krajinách regiónu," napísal Kommersant.

Vzťahy medzi Ouagadougou a Moskvou sú podľa Reuters v centre pozornosti odkedy vládnuca junta na začiatku minulého roka vyzvala na odchod francúzskych vojakov. To vyvolalo špekulácie o prehĺbení väzieb s Ruskom po vzore susedného Mali, kde operujú ruskí žoldnieri.

image

Ukrajina poprela, že je ochotná predĺžiť zmluvu o tranzite ruského plynu. Platí do konca roka

"Ruský kontingent zložený zo 100 ľudí zabezpečí bezpečnosť vodcu krajiny Ibrahima Traorého a burkinafaského ľudu pred útokmi teroristov. V najbližšom čase jednotku doplní ešte 200 vojakov z Ruska," uviedol Africký zbor.

Vojenská spolupráca

36-ročný Traoré, donedávna veliteľ jednotky špeciálnych síl, sa v septembri 2022 dostal k moci v dôsledku druhého vojenského prevratu počas jediného roka. Ale ani nový vodca krajiny sa nevysporiadal s nastolením bezpečnosti práve úspešne.

Vlani v apríli muselo vedenie krajiny vyhlásiť mobilizáciu. Ale islamisti podľa odhadov stále ovládajú dve pätiny krajiny. Je zjavné, že neschopnosť vysporiadať sa s povstalcami vlastnými silami prinútila vedenie štátu uchýliť sa k vyžiadaniu ruskej vojenskej pomoci, napísal Kommersant.

Pripomenul tiež špekulácie, že Rusko stálo v pozadí dohody o spolupráci vojenských junt Nigeru, Mali a Burkina Fasa a že nový Africký zbor má nahradiť žoldnierov z Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý po vzbure proti Moskve prišiel o život. Africkému zboru velí námestník ministerstva obrany Junus-Bek Jevkurov, niekdajší vodca Ingušska na severnom Kaukaze, ktorý v poslednom čase často navštevoval západoafrické krajiny.

V súvislosti s perspektívami ďalšej spolupráce Reuters spomenul návštevy lídrov Nigeru a Čadu v Moskve.

01 - Modified: 2024-01-25 15:03:31 - Feat.: 1 - Title: Pochmúrne znamenie na východe Ukrajiny. Kyjev vydal príkaz na evakuáciu, rastú obavy z druhej ruskej okupácie 02 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: 1 - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova 03 - Modified: 2024-01-25 11:09:37 - Feat.: 1 - Title: Nízke šance na návrat. Ruskí väzni už nedostávajú po pol roku v bojoch na Ukrajine milosť, zistila BBC
01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:11