Rodiny rukojemníkov protestujú proti dodávke humanitárnej pomoci do Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Napätie na hraniciach s Gazou narastá, príbuzní unesených Hamasom blokujú humanitárnu pomoc

26.01.2024, 11:14
Autor:
ČTKČTK

Protestujúci sa snažia na hraničnom priechode Kerem Šalom zabrániť vstupu kamiónov do oblasti. Chcú v tom pokračovať, kým militantné hnutie neprepustí všetkých rukojemníkov.

Príbuzní rukojemníkov držaných radikálmi z palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a ďalší Izraelci už tretí deň demonštrujú na priechode Kerem Šalom. Ide o jeden z dvoch priechodov, ktorým Palestínčanom prúdi do oblasti humanitárna pomoc.

Protesty majú pokračovať

Protestujúci sa snažia blokovať vstup kamiónov s pomocou do Gazy a chcú v tom pokračovať, kým Hamas neprepustí všetkých rukojemníkov. Podľa serveru The Times of Israel (ToI) majú dnes na prechod Kerem Šalom doraziť stovky ďalších demonštrantov a protesty z toho istého dôvodu sa očakávajú aj budúci týždeň v Jeruzaleme pred parlamentom.

VIDEO: Príbuzní izraelských rukojemníkov protestujú na hraniciach s Gazou.

Demonštranti pri prechode Kerem Šalom žiadajú, aby izraelská vláda zastavila všetku humanitárnu pomoc do Gazy, kým Hamas neprepustí rukojemníkov. Podľa ToI nie je jasné, aký vplyv majú tieto manifestácie na vjazd kamiónov. V stredu však demonštranti zablokovali približne sto nákladných áut s pomocou, z ktorých niektoré nakoniec odišli na druhý priechod, ktorým sa pomoc do Gazy dostáva – na priechod Rafah na egyptskej hranici.

O počte kamiónov s pomocou, ktorú po kontrole Izrael pustí do Gazy, informuje obvykle na sieti X úrad izraelského ministerstva obrany pre palestínske civilné záležitosti (COGAT). Ten zverejnil aktuálne počty naposledy za nedeľu, keď sa podľa neho do Gazy dostalo 260 kamiónov s pomocou, čo bolo najviac za deň od začiatku tejto vojny.

V Gaze hrozí hladomor

Organizácie OSN už niekoľko týždňov upozorňujú, že humanitárna pomoc palestínskym civilistom je nedostatočná. Zatiaľ čo pred vojnou, ktorá sa začala vlani 7. októbra útokom Hamasu na Izrael, prúdilo do Gazy cez 500 kamiónov s pomocou denne, od októbra to bolo len okolo 150 za deň. Teraz v januári je ich viac.

Už v decembri Svetový potravinový program (WFP) uviedol, že vyše pol milióna ľudí, teda asi štvrtina obyvateľov Pásma Gazy, trpí hladom. Varoval, že do niekoľkých mesiacov tam hrozí hladomor.

image

Humanitárna situácia na Ukrajine je veľmi vážna, upozornila OSN. Dodávky pomoci sa spomaľujú

"Kým my nevieme, kde sú naši blízki a či sú nažive, oni dostávajú humanitárnu pomoc," posťažovala sa podľa serveru ToI jedna z demonštrantiek na priechode Kerem Šalom. Švagriná 23-ročného Eljakima Libmana, ktorého Hamas uniesol 7. októbra spolu s ďalšími asi 250 ľuďmi z izraelského pohraničia, tiež obvinila obyvateľov Pásma Gazy, že "kryjú zločiny Hamasu" a že mu pomáhajú.

Pomoc rukojemníkom

Ďalší z demonštrantov Dani Elgarat, ktorého brat je medzi asi 130 rukojemníkmi v Gaze, vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby do Gazy "nepustil ani kvapku vody", kým Hamas unesených neprepustí.

Podľa Elgarata sa žiadna humanitárna pomoc nedostáva k rukojemníkom. Upozornil tiež na to, že stále nie je jasné, či sa k nim dostali lieky v zásielke, ktorú vyjednal Katar a Francúzsko s Hamasom začiatkom minulého týždňa. "Nedostanú sa k nim žiadne lieky, žiadne jedlo, nechodí tam Červený kríž, nemáme žiadne známky, že ešte žijú," posťažoval sa Elgarat.

Izraelská vláda je v posledných dňoch pod stále väčším tlakom príbuzných rukojemníkov, ktorí organizujú demonštrácie, na ktorých viní vládu, že nerobí dosť na prepustenie ich blízkych. Tento týždeň v pondelok dokonca skupina príbuzných unesených vtrhla do parlamentu na zasadnutí jeho výboru.

image

Do Pásma Gazy treba pustiť viac humanitárnej pomoci, povedal britský minister zahraničia Netanjahuovi

Hamas, ktorý Izrael, EÚ či USA klasifikujú ako teroristickú organizáciu, uniesol 7. októbra z izraelského pohraničia na 250 ľudí, stovku z nich prepustil koncom novembra výmenou za asi 240 palestínskych väzňov počas týždenného prímeria, ktoré vyjednali Katar, Egypt a Spojené štáty medzi Izraelom a Hamasom. Odvtedy sa ďalšiu dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov vyjednať nepodarilo.

 

01 - Modified: 2024-01-16 21:01:33 - Feat.: 1 - Title: Izrael a Hamas sa dohodli na dodaní liečiv pre rukojemníkov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-01-25 11:58:19 - Feat.: 1 - Title: Viac ako polovica Izraelčanov je nespokojná s prácou vojnového kabinetu, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-01-15 19:04:22 - Feat.: 1 - Title: Hamas zverejnil video s dvomi mŕtvymi rukojemníkmi, má ísť o obete bombardovania Gazy
01 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 02 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 03 - Modified: 2024-05-01 18:35:00 - Feat.: - Title: Duchovný vodca Iránu Chameneí sa vyslovil za "vrátenie Palestíny Palestínčanom" 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:17