Okresná prokurátorka Fulton County Fani Willis prichádza na tlačovú konferenciu s prokurátorom Nathanom Wadeom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prokurátori v Trumpovej kauze v Georgii priznali vzťah, diskvalifikáciu odmietajú

02.02.2024, 21:51
Autor:
ČTKČTK

Fani Willisová tvrdí, že neporušila žiadne etické pravidlá a že jej vzťah nepriniesol žiadny konflikt záujmov, ktorý by mohol byť dôvodom na diskvalifikáciu či dokonca zamietnutie celej obžaloby.

Prokurátorka amerického štátu Georgia Fani Willisová, ktorá vedie trestné stíhanie exprezidenta Donalda Trumpa za zásahy do volieb, dnes priznala, že nadviazala "osobný vzťah" s právnikom, ktorého poverila dohľadom nad danou kauzou. Odmietla však, že by vzťah akokoľvek poznačil jej vyšetrovanie, informuje americká tlač. V novom podaní vyzvala sudcu, aby zmietol zo stola žiadosť obžalovaných o vylúčenie dvojice z procesu.

Willisová a v samostatnom vyhlásení tiež jej partner Nathan Wade uviedli, že ich romantický vzťah sa začal v roku 2022, teda po tom, čo okresná prokurátorka Wadea najala. Rozhodnutie zveriť prípad externej posile v minulosti Willisová komentovala tak, že sa obrátila na blízkeho priateľa a mentora, ktorý bol ochotný sa kauzy ujať, zatiaľ čo skúsenejší prokurátori nie.

Profit zo stíhania

Dvojica sa dnes k svojmu vzťahu priamo vyjadrila prvýkrát od chvíle, keď s tvrdením prišiel Trumpov spoluobžalovaný Mike Roman, píše agentúra AP. Romanova právnička minulý mesiac na súde oznámila, že Willisová a Wade "na úkor daňových poplatníkov z tohto stíhania výrazne profitovali" a mali by byť z procesu diskvalifikovaní.

Prokurátorka vo svojej reakcii odmietla, že by sa vďaka zapojeniu Wadea nekalým spôsobom obohatila. Wade potvrdil, že s Willisovou jazdil na dovolenke, cestovné výdavky však podľa neho boli "zhruba rovnomerne rozdelené".

Willisová tvrdí, že neporušila žiadne etické pravidlá a že jej vzťah nepriniesol žiadny konflikt záujmov, ktorý by mohol byť dôvodom na diskvalifikáciu či dokonca zamietnutie celej obžaloby. Sudcu Scotta McAfeeho vyzvala, aby Romanovu žiadosť, ku ktorej sa neskôr pripojil aj Trump, odmietol a zrušil rokovania na túto tému naplánované na 15. februára.

Obžalovanie Trumpa

Willisová vlani v lete prostredníctvom veľkej poroty obžalovala Trumpa a ďalších 18 ľudí zo zločinného spolčenia s cieľom zvrátiť výsledky poslednej prezidentskej voľby v Georgii.

Trump svoju porážku nikdy neuznal a namiesto toho šíril dezinformácie o volebných procesoch a so svojimi spojencami vyvíjal nátlak na činiteľov v rôznych štátoch. Štyria jeho spoluobžalovaní vlani s prokurátormi uzavreli dohody o vine a treste a sľúbili pomoc obžalobe.

Nové odhalenia o osobnom živote hlavnej prokurátorky teraz ponúka Trumpovi a ďalším kritikom novú možnosť, ako spochybňovať legitimitu celého trestného stíhania. Okrem iného vyvolali debatu o tom, že Wade zrejme nemá veľa skúseností s trestnými procesmi, ktoré rozhodujú poroty. Willisová dnes "útoky" na jeho kvalifikovanosť označila za "fakticky nepresné".

Trump ju čoskoro znovu kritizoval na svojej sociálnej sieti Truth Social, kde napísal: "Tento podvod je totálne zdiskreditovaný a pri konci!".

01 - Modified: 2024-01-11 17:44:37 - Feat.: 1 - Title: Trumpov spoluobvinený v Georgii tvrdí, že prokurátorka bola milenkou podriadeného 02 - Modified: 2024-01-05 10:41:39 - Feat.: 1 - Title: Tri roky po nepokojoch v Kapitole je obvinených vyše 1200, stále pribúdajú. Zomrelo päť ľudí 03 - Modified: 2023-12-13 16:06:43 - Feat.: 1 - Title: Trumpovu snahu zmiesť zo stola druhú žalobu novinárky Carrollovej odmietol aj odvolací súd
01 - Modified: 2024-04-23 07:01:47 - Feat.: - Title: Proces s Černákom, expolitička vyviazla s podmienkou a súd s Kočnerom v nedohľadne (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 05 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:07