Julia Navaľná, vdova po ruskom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom a dcéra Daria Navaľná pózujú pre selfie na neznámom mieste v USA.  FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Navaľná sa odmieta zaoberať Medvedevovými statusmi, označila ho za naničhodníka. Vstupuje do politiky

22.02.2024, 19:09
Autor:
TASRTASR

Julija Navaľná v statuse na sieti X vyzvala svojich prívržencov, aby sa ju ani nepokúšali brániť pred Medvedevom a jeho statusmi, lebo "to za to nestojí".

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom sa vo štvrtok ohradila voči výrokom ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý v rozhovore pre ruské médiá vyhlásil, že Julija Navaľná po smrti svojho manžela vraj chodí "celá šťastná", lebo celé roky čakala iba na toto.

Navaľná v statuse na sieti X vyzvala svojich prívržencov, aby sa ju ani nepokúšali brániť pred Medvedevom a jeho statusmi, lebo "to za to nestojí". Napísala, že ruské vedenie "tohto naničhodníka" ľuďom naschvál podsúva, aby si "mali na kom vypustiť paru".

Obvinenie od Medvedeva

Navaľná reagovala na obsah časti rozhovoru s Medvedevom pre ruské štátne médiá, v ktorý zverejnili vo štvrtok a v ktorom tento exprezident, expremiér a námestník tajomníka ruskej Rady bezpečnosti okrem iného hovoril o smrti Alexeja Navaľného.

"Pozrite sa na usmievajúcu sa šťastnú tvár vdovy Navaľného. Vyzerá, ako by celé tie roky čakala práve na toto - aby sa ona sama mohla pustiť do politiky," vyhlásil Medvedev, pričom pripomenul, že Navaľná začiatkom tohto týždňa oznámila, že bude pokračovať v politickej práci svojho manžela. "Je to smutné," komentoval Medvedev.

Začiatkom tohto týždňa - tri dni po Navaľného smrti - Julija Navaľná oznámila svoj vstup do politiky a vyhlásila, že jej manžel bol zabitý na príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Zdôraznila, že "presne vie, prečo" sa to stalo.

Vstup do politiky

Následne sa Navaľná v Bruseli stretla s vedením Európskej únie a vyzval vedenie Európskej únie, aby neuznalo výsledky nadchádzajúcich prezidentských volieb v Rusku.

Navaľného tím pred niekoľkými rokmi na internete zverejnil film o majetkových pomeroch Dmitrija Medvedeva nazvaný Pre vás žiadny Dimon. Film obsahuje zistenia investigatívneho tímu FBK o nehnuteľnostiach, jachtách a vinohradoch Medvedeva a jeho rodiny v Rusku i v zahraničí, ktoré podľa FBK nadobudol nelegálnym spôsobom.

Kritik Kremľa Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii na Sibíri.

Navaľného zadržali a vzali do väzby v januári 2021 - v deň jeho návratu návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ten to poprel. Príčina Navaľného smrti je stále nejasná; jeho rodine bránia v prístupe k telu i jeho pochovaniu.

01 - Modified: 2024-02-22 17:02:29 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady chcú Navaľného pochovať tajne, uviedla politikova matka. Podľa lekárov zomrel prirodzene 02 - Modified: 2024-02-22 16:57:20 - Feat.: 1 - Title: Reakcia Západu na úmrtie Navaľného bola hysterická, povedal Lavrov 03 - Modified: 2024-02-22 15:40:42 - Feat.: 1 - Title: Protivojnovo ladení duchovní žiadajú Kremeľ, aby rodine vydal telo Navaľného
01 - Modified: 2024-05-08 06:01:26 - Feat.: - Title: Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny 02 - Modified: 2024-05-07 19:31:17 - Feat.: - Title: Bombové hrozby aj záškodnícke akcie. Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe 03 - Modified: 2024-05-07 19:12:22 - Feat.: - Title: Je to prakticky zákaz. Rusko vyhlásilo americkú mimovládnu organizáciu Freedom House za "neželateľnú" 04 - Modified: 2024-05-07 15:04:17 - Feat.: - Title: Banka UniCredit chce zrýchliť redukciu expozície voči ruskému trhu. Tamojšia divízia zdvojnásobila zisk 05 - Modified: 2024-05-07 14:56:57 - Feat.: - Title: Rusko zvažuje, že zruší zákaz exportu benzínu, uvádzajú vládni činitelia. Rafinérie sa vracajú do prevádzky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 10:43