Vidiecka oblasť na Sicílii FOTO: Needpix.comFOTO: Needpix.com
StoryEditor

Rekordné sucho ničí Stredomorie. Situácia je tragická, hovoria Sicílčania

10.03.2024, 16:59

Taliansky ostrov Sicília vyhlásil výnimočný stav v dôsledku rekordného sucha, ktoré zničilo úrodu a takmer vysušilo pastviny, čím ohrozilo živobytie desiatok miestnych poľnohospodárov

Na talianskom ostrove Sicília vyhlásili začiatkom marca stav núdze pre sucho, ktoré zničilo úrodu, vysušilo pastviny a viedlo k nedostatku vody. Odborníci tvrdia, že zmena klímy spôsobená ľudskou činnosťou zvyšuje intenzitu a frekvenciu extrémnych poveternostných javov, ako sú vlny horúčav, suchá a požiare.

Na ostrove, kde v roku 2021 padol európsky teplotný rekord s hodnotou 48,8 stupňa Celzia, zaviedli v desiatkach miest prídel vody na poľnohospodárske a obytné účely a zásoby sú k dispozícii len každý druhý deň, píše spravodajská agentúra Reuters.

„Dokonca aj príprava bylinkového čaju alebo varenie cestovín sa stáva únavnou prácou,“ povedala Maria Maneriová, študentka a čašníčka z juho-sicílskeho mesta Agrigento, ktorá musí často nosiť ťažké tašky s naplnenými fľašami vody.

„Voda v Agrigente je zlato,“ skonštatoval Antonio, spolubývajúci, ktorý odmietol uviesť svoje priezvisko, a dodal, že pravidelne plní nádrže a fľaše v najbližšej mestskej fontáne.

Po ôsmich po sebe idúcich rekordných mesačných teplotách svet zažíva najteplejší február, aký bol kedy zdokumentovaný, čo má ničivý vplyv na prístup k vode na celom svete.

Zasiahnuté je celé Stredomorie

Marilina Barrecaová má dve pochmúrne možnosti: kŕmiť svoje kravy skazeným krmivom alebo ich nechať pásť na neúrodných svahoch, keďže Sicília bojuje so suchom, ktoré ničí úrodu a vysúša vodné nádrže, opisuje taliansky portál The Local.

„Situácia je tragická,“ povedala Barrecaová agentúre AFP pri pohľade na pohorie Madonie, kde sa jej kravy voľne pasú na pastvinách, ktoré boli kedysi bohaté na chumáčiky trávy, ale teraz je tam len málo miesta na pasenie.

V kruhovom kŕmidle na vrchole jednej vyvýšeniny je seno - je však takej nízkej kvality, že ho kravy nezožerú.

Sicília nie je jediná. Sucho zasiahlo celé západné Stredomorie, s vážnymi následkami pre severnú Afriku, časti Španielska a ďalšie oblasti Talianska vrátane Sardínie. 

Začiatkom februára vyhlásil prezident Sicílie Renato Schifani sucho za prírodnú katastrofu, približuje portál Euronews.

„Sicília je jediným regiónom v Taliansku a jedným z mála v Európe, ktorý sa nachádza v červenej zóne v dôsledku nedostatku vodných zdrojov. V rovnakej situácii sú aj Maroko a Alžírsko,“ uviedla regionálna vláda vo svojom vyhlásení.

Podľa talianskej agentúry pre životné prostredie lesné požiare zachvátili v minulom roku viac ako 51-tisíc hektárov územia Sicílie a aj tento rok bolo už niekoľko požiarov.

Vyschnuté jazerá spôsobia utrpenie aj vtáctvu

Podľa národnej environmentálnej skupiny Legambiente sú požiare na ostrove častejšie úmyselne založené podpaľačmi vrátane skupín organizovaného zločinu a stavebných špekulantov.

Hasičské lietadlá často naberajú vodu z jazier, keď hasia požiare vo vnútrozemí, ale hladina vody v nich klesla natoľko, že sú nútené čerpať vodu z mora.

Po mesiacoch sucha a rekordných teplôt minulého leta sicílski farmári hlásia alebo očakávajú nízku alebo nekvalitnú úrodu vo svojich pomarančových a mandľových sadoch, olivových hájoch i viniciach. Pšenicou osiaty pás v blízkosti sopky Etna je z väčšej časti vysušený.

67-ročný Vito Amantia drví v rukách prašné hrudky zeme a márne hľadá semená zasiate koncom novembra, "z ktorých by už mala vyrásť pšenica vysoká 50 centimetrov", píše portál The Local.

V Amantiovom pomarančovom háji, ktorý sa nachádza na zvyčajne minerálne bohatej pôde neďaleko sopky Etna, sú plody na stromoch oveľa menšie ako zvyčajne alebo uschli na konároch.

„Mám takmer 70 rokov, nepamätám si, že by som niekedy niečo také videl, ani som nepočul, že by niečo podobné zažil môj otec alebo starý otec,“ povedal.

Sicília je tiež kľúčovou zastávkou pre vtáky migrujúce medzi Afrikou a Európou. Jazero Pozzillo, ktoré bolo kedysi obľúbenou zastávkou pre pelikány, pojme 150 miliónov metrov kubických vody, ale v súčasnosti má iba 3,8 milióna.

Neďaleké jazero Pergusa, ktoré je súčasťou chráneného geoparku UNESCO, "takmer zmizlo".

„Ak by toto jazero úplne vyschlo, stovky druhov vtákov by z hľadiska migrácie enormne utrpeli. Môže to predstavovať riziko dokonca aj pre ohrozené druhy,“ povedal geológ Giuseppe Amato, vedúci oddelenia vodných zdrojov na Sicílii.

Kríza nie je spôsobená len klimatickou zmenou

Po prvýkrát sa povinné prídely pitnej vody budú týkať takmer celého regiónu Sicílie, a nielen niekoľkých miest, doplňuje Euronews. Kvôli nízkemu množstvu zrážok hladina vody v jazere Rosamarina, ktoré sa nachádza neďaleko Palerma, dramaticky klesla. 

Sicília za posledných 150 rokov odvodnením zničila 95 percent svojich mokradí, keď ich zmenila na stavebné pozemky alebo poľnohospodársku pôdu – a to napriek kľúčovej úlohe, ktorú zohrávajú pri predchádzaní suchu, upozornil geológ Amato.

Okrem toho má krajina 25 priehrad využívaných na zavlažovanie a štyri na pitnú vodu, ale nie všetky sú v súčasnosti funkčné. Týchto 29 spolu zadržiava o 23 percent menej vody ako tentoraz vlani, ukazujú štatistiky úradov na Sicílii, dodala AFP.

„Vodohospodárske konzorciá na Sicílii, jediné organizácie zodpovedné za hospodárenie s vodou na zavlažovacie účely, sú v prevádzke už viac ako tridsať rokov,“ vysvetlil pre Euronews Massimo Gargano, generálny riaditeľ ANBI. 

„Počas troch desaťročí v regióne chýbala primeraná riadiaca štruktúra, neboli realizované žiadne nové projekty a údržba nebola vykonávaná primerane.“

"Sicília spí už 30 rokov. Zanedbanie vyzerá tak, ako toto sucho," dodal farmár Amantia.

Článok TASR autorsky doplnila Sofia Martinková. Text vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid. 
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 02 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:00