Vozidlá ruských pohotovostných služieb sú zaparkované v blízkosti horiaceho miesta koncertu Crocus City Hall po ohlásenej streľbe na okraji Moskvy v Rusku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zbabelý a odporný teroristický čin, členovia OSN odsúdili útok na predmestí Moskvy

23.03.2024, 07:03
23.03.2024, 07:15
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Medzinárodné spoločenstvo reaguje na útok, pri ktorom podľa ruských úradov zomrelo vyše 60 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia.

Bezpečnostná rada OSN piatkový útok v ruskom Krasnogorsku odsúdila ako "odporný a zbabelý" teroristický čin. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril solidaritu s obeťami, čínska hlava štátu Si Ťin-pching zase vyslovil sústrasť.

O reakciách medzinárodného spoločenstva na útok, pri ktorom podľa ruských úradov zomrelo vyše 60 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia, informujú agentúry Reuters, AFP a TASS.

image

60 mŕtvych a vyše 100 zranených. Maskovaní muži strieľali na koncerte v Moskve, k útoku sa hlási Islamský štát

"Členovia Bezpečnostnej rady zdôraznili, že treba pohnať k zodpovednosti páchateľov, organizátorov, finančníkov a sponzorov týchto zavrhnutiahodných teroristických činov a postaviť ich pred súd," uviedol tiež vrcholný orgán OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres "čo najdôraznejšie odsudzuje" útok na koncertnú halu v Moskve, oznámil jeho hovorca Farhan Haq.

"Generálny tajomník vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým rodinám, ľudu a vláde Ruskej federácie," dodal hovorca vo vyhlásení.

"Francúzsko vyjadruje solidaritu s obeťami, ich rodinami a celým ruským ľuďom," uviedol vo vyhlásení Macron, ktorý zároveň uviedol, že "dôrazne odsudzuje teroristický útok, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát".

O neprijateľnej hrôze masakru nevinných civilistov sa zmienila talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá za svoju vládu rozhodne odsúdila tento "odporný teroristický čin". "Zábery hrôzostrašného útoku na nevinných ľudí v budove Crocus City Hall pri Moskve sú desivé. Treba urýchlene objasniť pozadie," poznamenalo nemecké ministerstvo zahraničia.

Čínsky prezident Si uviedol, že jeho krajina je teroristickým útokom otrasená a plne podporuje úsilie Ruska o zabezpečenie bezpečnosti.

image

Spojené štáty musia poskytnúť akékoľvek informácie o streľbe na predmestí Moskvy, reaguje Rusko

Na krvavý masaker reagoval tiež indický premiér Naréndra Módí, ktorý ho odsúdil ako "ohavný". Japonsko "útok na civilistov dôrazne odsudzuje," poznamenalo Tokio. Južná Kórea vyjadrila hlbokú sústrasť obetiam "strašného teroristického útoku".

Česko taktiež odsudzuje teroristický útok v Moskve. "Útok na civilné obyvateľstvo je neprijateľný. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí," uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

"Teroristický útok na bezbranných civilistov je neospravedlniteľný za každých okolností," zdôraznil český minister vnútra Vít Rakušan na sociálnej sieti X a rodinám a blízkym všetkých obetí streľby zaželal úprimnú sústrasť.

"Poľsko samozrejme odsudzuje terorizmus v akejkoľvek podobe," poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol pre súkromnú spravodajskú stanicu TVN24.

01 - Modified: 2024-05-09 14:16:00 - Feat.: - Title: Dve filmové spoločnosti obvinili za porušenie zákona o propagácii LGBT 02 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 03 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 04 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin 05 - Modified: 2024-05-09 11:55:26 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dva sklady paliva na juhu Ruska, hlási ukrajinská SBU
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 16:21