Simon Harris. FOTO: Reuters
StoryEditor

Írsko bude mať doteraz najmladšieho premiéra. Stane sa ním Simon Harris

24.03.2024, 19:19
Autor:
redredČTKČTK

Žiadny iný kandidát pred uzavretím nominácií verejne neprehlásil, že sa chce stať nástupcom doterajšieho šéfa kabinetu Lea Varadkara.

Za predsedu írskej vládnej strany Fine Gael zvolili 37-ročný Simon Harris, čo znamená, že sa stane budúcim a doteraz najmladším írskym premiérom, uviedla v nedeľu agentúra Reuters.

Žiadny iný kandidát pred uzavretím nominácií verejne neprehlásil, že sa chce stať nástupcom doterajšieho šéfa kabinetu Lea Varadkara.

Najmladší premiér v histórii

Striedanie na čele vládnej strany i samotnej vlády sa deje po tom, čo Varadkar v stredu na obe funkcie prekvapivo rezignoval.

Doterajší minister vysokého školstva Harris, ktorý je známy predovšetkým tým, že pomáhal riadiť počiatočnú reakciu krajiny na pandémiu covidu-19, v nedeľu vyhlásili za nového predsedu stredopravicovej strany na akcii v írskom meste Athlone v Midlands.

Vďaka podpore koaličných partnerov Fine Gael potom 9. apríla, keď sa bude konať ďalšie zasadnutie parlamentu, ho zvolia za najmladšieho írskeho premiéra v histórii.

image

Leo Varadkar rezignuje na post írskeho premiéra, skončí aj na čele strany

Harris bude mať maximálne rok na to, aby koalíciu zachránil pred porážkou v parlamentných voľbách. Prieskumy verejnej mienky v posledných troch rokoch označovali za favorita budúcej vlády ľavicovú stranu Sinn Féin, ktorá podporuje zjednotenie so Severným Írskom.

Ďalšie dva prieskumy však v nedeľu potvrdili nedávny trend poklesu podpory pre hlavnú opozičnú stranu Sinn Féin, ktorá bola pred dvanástimi až osemnástimi mesiacmi na vysokej úrovni, hoci opäť ukázali, že menšie strany a nezávislí kandidáti majú navrch nad vládnymi stranami.

„Názorovo vyhranený, náladový tínedžer“

Varadkar v stredu oznámil svoj odchod, ktorý podľa médií vyvolal všeobecný šok a zaskočil aj jeho najbližších politických spojencov. Ako dôvod Varadkar uviedol, že Fine Gael bude mať väčšiu šancu na znovuzvolenie pod vedením iného lídra.

Harris predtým hovoril o tom, že sa do politiky zapojil ako „názorovo vyhranený, náladový tínedžer“, ktorého rozčuľoval nedostatok vzdelávacej podpory pre jeho autistického brata.

Snažil sa vykresliť sám seba ako „náhodného politika“, hoci väčšinu svojho dospelého života strávil v parlamente, podotýka Reuters. Harris je jedným z najviditeľnejších ministrov írskej vlády, často vystupuje v médiách a je veľmi aktívny aj na sociálnych sieťach.

image

Zmenu ústavy Íri odmietli. Referendá o rodine a úlohách žien boli neúspešné, oznámil premiér

Varadkar uviedol, že z kresla taoiseacha, teda šéfa írskej vlády, odíde hneď, ako bude jeho nástupca pripravený ujať sa úradu.

Varadkarov kabinet sa v stredu mimoriadne zišiel prvýkrát od 8. marca, keď Íri v referende jasne odmietli vládou navrhovanej zmeny ústavy.

V referende hlasovali o vypustení formulácií o ženách v domácnosti a rodine tvorenej výhradne zosobášenými pármi. Odmietavý postoj väčšiny katolíckej spoločnosti hodnotili írske médiá ako veľkú porážku pre Varadkarovu vládu.

01 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu 02 - Modified: 2024-04-06 09:48:16 - Feat.: - Title: Budúci írsky premiér hovorí, že zjednotené Írsko nie je teraz priorita 03 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 04 - Modified: 2024-03-20 13:49:25 - Feat.: - Title: Leo Varadkar rezignuje na post írskeho premiéra, skončí aj na čele strany 05 - Modified: 2024-03-09 18:20:43 - Feat.: - Title: Zmenu ústavy Íri odmietli. Referendá o rodine a úlohách žien boli neúspešné, oznámil premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:50