Neúspešný kandidát na indonézskeho prezidenta Ganjar Pranowo. FOTO: Reuters
StoryEditor

Neúspešní prezidentskí kandidáti v Indonézii podali sťažnosť na ústavnom súde, žiadajú opakovanie volieb

27.03.2024, 14:25
Autor:
TASRTASR

Obaja neúspešní kandidáti na súde tvrdia, že voľby sprevádzali nezrovnalosti počas celej kampane.

Dvaja neúspešní kandidáti z minulotýždňových prezidentských volieb v Indonézii v stredu podali sťažnosť na tamojšom ústavnom súde. Žiadajú o anulovanie a opakovanie volieb, okrem iného za kupovanie hlasov, ktorého sa údajne dopustil zvolený prezident Prabowo Subianto. Informuje o tom agentúra AP.

Subianto minulú stredu zvíťazil so ziskom takmer 59 percent, zvyšné hlasy si rozdelili bývalý guvernér hlavného mesta Jakarta Anies Baswedan a niekdajší guvernér provincie Stredná Jáva Ganjar Pranowo. Obaja neúspešní kandidáti na súde tvrdia, že voľby sprevádzali nezrovnalosti počas celej kampane.

image

Suhartov generál prezidentom Indonézie. Subianto sa vyhlásil víťazom volieb

Okrem iného poukázali na to, že Subianto si za viceprezidenta vybral Gibrama Rakabuminga Raku, napriek tomu, že ten nespĺňal ústavné požiadavky na minimálny vek kandidáta 40 rokov. Upozornili, že túto kontroverznú výnimku povolil priamo ústavný súd. Baswedan a Pranowo sú presvedčení, že Raka mal byť diskvalifikovaný.

"Ústavný súd bol vytvorený preto, aby chránil ústavu, nie preto, aby legitimizoval podvod a zločin," povedal prominentný právnik Todung Mulya Lubis, ktorý je v tíme Pranowa.

Baswedan pre zmenu upozornil, že na podporu víťaza použili štátnu pomoc. Kupovanie hlasov voličov malo údajne formu masívnej finančnej podpory so sumami podstatne vyššími, než sa vyplatili počas pandémie COVID-19.

image

Indonézia sa snaží pridať k rodine ázijských tigrov. Potrebuje zbohatnúť skôr, ako jej populácia zostarne

Šéf tamojšej justície Suhartoyo odročil súd na štvrtok, keď majú vypovedať nový prezident Subianto a členovia indonézskej Všeobecnej volebnej komisiie. Verdikt sa očakáva 22. apríla a odvolať sa proti nemu už nebude možné.

Prabowo Subianto do volieb zastával funkciu ministra obrany Indonézie. Tento bývalý generál z éry diktátora Suharta podľa svojich odporcov porušoval ľudské práva a potláčal slobodu prejavu. Pri prezidentských voľbách v roku 2019 odmietol akceptovať ich výsledok, čo vtedy v metropole Jakarta viedlo k násilnostiam a smrti siedmich ľudí.

01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:44