Maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Reči o vojakoch NATO na Ukrajine zvyšujú riziko tretej svetovej vojny, tvrdí Szijjártó

27.03.2024, 19:58
Autor:
ČTKČTK

Moskva začala inváziu na Ukrajinu vo februári 2022, pričom napadnutej krajine sa útok ruských síl podarilo na rade miest zastaviť, odraziť a dobyť späť niektoré okupované územia.

Vyhlásenie členských štátov NATO o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu približuje riziko tretej svetovej vojny, povedal v rozhovore s ruskou štátnou agentúrou TASS maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

Jeho slová sú ozvenou rétoriky Kremľa, že prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie by bola eskaláciou situácie a viedla by k priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom, poznamenal ukrajinský portál Jevropejska pravda.

Okupované územia

Moskva začala inváziu na Ukrajinu vo februári 2022, pričom napadnutej krajine sa útok ruských síl podarilo na rade miest zastaviť, odraziť a dobyť späť niektoré okupované územia. Po minuloročnej ukrajinskej letnej protiofenzíve, ktorá nepriniesla Ukrajincom významné zisky v podobe oslobodenia ďalších území, prešla do útoku ruská armáda.

image

Teroristom v Crocus City Hall pomáhal Západ a Ukrajinci s nimi majú priame prepojenie, tvrdí Rusko

Tá tento rok po ťažkých bojoch a zrejme aj veľkých stratách dobyla vojnou zdevastované východoukrajinské mesto Avdijivka a zmocnila sa aj ďalších dedín ďalej na západ.

"Ak sa hovorí o možnosti vyslania vojsk na Ukrajinu v mene niektorých členských štátov NATO, je to naozaj nebezpečné, pretože nechceme čeliť hrozbe. Desivé riziko vypuknutia tretej svetovej vojny sa blíži, "povedal v rozhovore Szijjártó, ktorý tiež tvrdil, že nie je možné Rusko na Ukrajine poraziť.

Dodávky zbraní

"Ale zároveň, ako pokračujú dodávky zbraní zo Západu, Rusko tiež nemôže vyhrať vo veľkom," dodal. Budapešť preto podľa neho trvá na začatí mierových rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom.

Minulý mesiac vyvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron rozruch vyhlásením, že západní spojenci by nemali vylučovať vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Viaceré krajiny vrátane Česka uviedli, že sa nechystá vyslať vojakov na Ukrajinu. Iné štáty, predovšetkým z východného krídla NATO, šéfa Elyzejského paláca naopak podporili. Ruský prezident Vladimir Putin okrem iného vyhlásil, že krajiny NATO by riskovali vyslaním svojich vojakov na Ukrajinu jadrový konflikt.

Szijjártó interview ruskej štátnej agentúre poskytol na okraj fóra Atomexpo, ktoré sa konalo v uplynulých dňoch v ruskom Soči. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý udržiava úzke ekonomické vzťahy s Ruskom, už v minulosti vyhlásil, že vojna môže skončiť iba cez vyjednávania.

Ako by bolo možné v súčasnej situácii dosiahnuť mierové hovory, neuviedol. Maďarsko, ktoré je členom Európskej únie a tiež NATO, odmieta Ukrajine poskytovať svoju vojenskú podporu a dlhodobo kritizuje sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho agresii voči susednej krajine.

01 - Modified: 2024-03-27 17:13:20 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Mali sa dohodli na posilnení boja proti terorizmu 02 - Modified: 2024-03-26 17:54:21 - Feat.: 1 - Title: Najväčšou hrozbou pre Fínsko podľa spravodajskej služby zostáva činnosť ruskej FSB 03 - Modified: 2024-03-26 14:53:54 - Feat.: 1 - Title: Teroristom v Crocus City Hall pomáhal Západ a Ukrajinci s nimi majú priame prepojenie, tvrdí Rusko
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:07