Miestni obyvatelia kráčajú vedľa svojho domu poškodeného počas útoku ruskej rakety a dronu v meste Kamianske. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi poškodili ukrajinskú energetiku, zasiahli vodné elektrárne. Kyjev kontroval napadnutím Belgorodu

29.03.2024, 08:58
29.03.2024, 16:56
Autor:
ČTKČTK

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 striel a dronov, ktorými Rusko zaútočilo.

Rusko v noci na dnes podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, ktorá informuje o poškodení energetickej infraštruktúry v rôznych častiach krajiny. 

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platforme Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 striel a dronov, ktorými Rusko zaútočilo. V Poľsku vzlietli kvôli ruskému úderu na susednú Ukrajinu preventívne poľské aj spojenecké vojenské lietadlá.

Moskva úder na ukrajinskú energetiku potvrdila. Okrem toho uvádza, že jej úder mieril na ukrajinskú protivzdušnú obranu.

image

Rusko od jesene obsadilo vyše päťsto kilometrov štvorcových ukrajinského územia

Poškodená energetická infraštruktúra 

Podľa oznámenia ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa úder poškodil energetickú infraštruktúru v šiestich regiónoch: Dnepropetrovské, Vinnycké, Ivano-Frankivské, Ľvovské, Čerkaské a Černivické oblasti. Niekde sú odstávky v dodávkach energií, uviedol Šmyhaľ a dodal, že Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany.

Poškodenie energetických zariadení hlásia ukrajinské spoločnosti Ukrenerho aj DTEK. "Boli poškodené tepelné a vodné elektrárne v stredných a západných oblastiach (krajiny)," uviedla firma Ukrenerho na platforme Telegram. DTEK na rovnakej sociálnej sieti píše, že Rusi zaútočili na tri jeho tepelné elektrárne.

image

Rusko odsúdilo novinára na dva roky väzenia a zadržalo ďalších päť. Kritizovali ofenzívu na Ukrajine

Firma eviduje vážne poškodenie zariadenia a jedného zraneného zamestnanca. Ropná a plynárenská spoločnosť Naftogaz podľa agentúry Reuters uviedla, že terčom útoku boli aj jej zariadenia, vážne škody ale firma nezaznamenala.

Medzi zasiahnutými cieľmi boli vodné elektrárne na rieke Dneper v Kanive a na rieke Dnester na hranici Černivickej a Vinnyckej oblasti neďaleko Moldavska, uviedol dnes popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"(Rusko) chce zopakovať ekologickú katastrofu v Chersonskej oblasti. Teraz je však ohrozená nielen Ukrajina, ale aj Moldavsko," uviedol prezident s odvolaním sa na prelomenie Kachovskej priehrady, ktorú vlani podľa Kyjeva ruské sily vyhodili do povetria.

Zasiahnuté aj civilné objekty 

Minister vnútra Ihor Klymenko oznámil, že Rusko v noci na dnes a ráno útočilo na desať ukrajinských oblastí, pričom zasiahlo aj civilné objekty a súkromné domy. Lekársku pomoc vyhľadalo šesť ľudí vrátane dieťaťa, dodal Klymenko.

Šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak podľa agentúry AP informoval o jednom zabitom a ďalšom zranenom človeku pri inom dnešnom ruskom útoku.

image

Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?

Explózie sa v noci na dnes ozvali v ukrajinskom meste Dnipro a v Chmelnyckej a Ivano-Frankivskej oblasti, písal ráno portál Ukrajinska pravda. Šéf Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj uviedol, že na jeho región Rusko zaútočilo okrem iného dvoma strelami "typu Kindžal". Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podľa neho podarilo zostreliť nad oblasťou všetkých 11 dronov, spomínané strely však nie.

"Úlomky nepriateľských zbraní poškodili objekt kritickej infraštruktúry," napísal na sieti Telegram bez ďalších podrobností.

Ruská invázna armáda podľa Oleščuka vyslala v noci na dnes na Ukrajinu celkovo 60 útočných dronov Šáhid a 39 striel rôznych typov, ktorými zaútočila na zariadenia v sektore palív a energetiky. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 58 dronov, 17 striel s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555, päť riadených striel Ch-59 a štyri strely Iskander, napísal veliteľ ukrajinského letectva.

Moskva hlási dosiahnutie cieľov úderu

Ruské ministerstvo obrany dnes podľa štátnej agentúry TASS vyhlásilo, že v noci vykonalo vzdušný úder na objekty ukrajinskej energetiky a protivzdušnej obrany. "Ciele úderu boli splnené. Všetky objekty zasiahnuté," uviedol ruský rezort obrany. Ruská armáda podľa neho použila okrem iného hypersonické strely Kindžal.

Ruské ministerstvo obrany hlási "dosiahnutie cieľov úderu" a "zasiahnutie všetkých objektov" tak ako vo všetkých svojich predchádzajúcich tlačových vyhláseniach, uviedla dnes na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC.

image

Krajiny NATO môžu ísť na Ukrajinu, Alianciu tým nezapoja do vojny, tvrdí Bundestag

Operačné veliteľstvo poľskej armády medzitým informovalo, že vzlietli jeho aj spojenecké lietadlá. "Poľské a spojenecké lietadlá operujú v poľskom vzdušnom priestore, čo môže mať za následok zvýšenú hladinu hluku, najmä v juhovýchodnej časti krajiny," oznámilo veliteľstvo na sieti X. Ako dôvod uviedlo vzdušný úder ruských síl na Ukrajinu.

Rusko pri nedávnom útoku na západnú Ukrajinu podľa poľskej armády narušilo poľský vzdušný priestor svojou strelou s plochou dráhou letu, ktorá po 39 sekundách poľský vzdušný priestor opustila. Poľské médiá pri niektorých ruských vzdušných úderoch na Ukrajinu informujú o preventívnej aktivácii poľského letectva.

Svoje drony vyslala aj Ukrajina

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zneškodnila 15 vzdušných cieľov nad Belgorodskou oblasťou susediacou s Ukrajinou. Uviedol to gubernátor tohto ruského regiónu Viačeslav Gladkov. Neskôr uviedol, že si útok ukrajinského dronu, ktorý zasiahol bytový dom v Belgorode, vyžiadal jedného mŕtveho a troch zranených.

Aké vzdušné ciele protiletecká obrana zostrelila pri nočnom útoku, Gladkov nespresnil. V Belgorode boli poškodené okenné tabule v 17 panelových domoch a na niekoľkých ďalších budovách. Zničených je tiež 12 áut. Podobné škody sú hlásené aj z dvoch ďalších dedín v Belgorodskej oblasti.

Dnes popoludní do viacpodlažného bytového domu v Belgorode narazil ukrajinský dron, uviedol Gladkov. "V dôsledku výbuchu bohužiaľ zomrel jeden človek. Dvaja ľudia boli zranení," napísal gubernátor na sieti Telegram. Príspevok doplnil fotografiami domu s viacerými rozbitými a poškodenými oknami.

Ruskojazyčný servis BBC pripomína, že Ukrajina v posledných mesiacoch pravidelne útočí na Belgorodskú oblasť dronmi alebo pomocou raketometov. V poslednom čase si tieto údery vyžiadali tiež obete na životoch. Kyjev tieto údery nekomentuje.

Rusko vyše dva roky vedie proti Ukrajine rozsiahlu inváziu, pri ktorej prakticky denne dronmi a raketami útočí na susednú krajinu a spôsobuje strádanie desiatkam miliónov ľudí. 

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:54