Nákladná loď Dali, ktorá narazila do mosta Francis Scott Key Bridge a spôsobila jeho zrútenie v Baltimore. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Baltimore našli telo robotníka, pokračuje odpratávanie trosiek mosta

16.04.2024, 13:21
Autor:
ČTKČTK

Najťažší kus mosta, ktorý z rieky zatiaľ vydolovali, vážil približne 450 ton, čo je takmer dvojnásobok hmotnosti newyorskej Sochy slobody.

Americkí záchranári tri týždne po zrútení mosta pri prístave v meste Baltimore našli telo štvrtého zo šiestich latinskoamerických robotníkov, ktorí pri nehode prišli o život. Mexiko oznámilo, že išlo o jeho občana. V prístave medzitým pokračuje odpratávanie stoviek ton trosiek v snahe do konca mája otvoriť zablokovaný plavebný kanál, opisujú americké médiá.

Most Francis Scott Key Bridge, ktorý tvoril akúsi bránu do jedného z najväčších amerických prístavov, sa zrútil 26. marca po tom, ako do jeho piliera kvôli výpadku energie narazila loď naložená kontajnermi.

Na moste bolo v tej chvíli osem robotníkov z Mexika, Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru, ktorí opravovali vozovku. Šesť z nich zahynulo, záchranári ale do tohto týždňa našli len tri telá.

image

Pád mosta v Baltimore preverí FBI, tri obete sú stále nezvestné. Vyšetrovatelia skúmajú elektrický systém lode

"Našlo sa telo Carlosa Daniela Hernándeza, Mexičana, ktorý pracoval na moste Key Bridge v Baltimore," uviedla v noci na dnes mexická ministerka zahraničia Alicia Bárcenaová. "Carlos Daniel symbolizuje našich mexických robotníkov v USA," dodala Bárcenaová.

Americkí záchranári vo vlastnom vyhlásení dopĺňajú, že telo našli zaseknuté v stavebnom vozidle, informovala agentúra AFP. Dúfajú, že zvyšné dva mŕtve nájdu, až sa podarí napredovať v odstraňovaní trosiek mosta.

Za prvé tri týždne podľa agentúry AP krízové tímy z plavebného kanála vytiahli vyše 1000 ton ocele. Velitelia operácie pri pondelkovom brífingu uviedli, že práca je zložitá, nebezpečná a postupuje pomaly. Časť oceľovej konštrukcie po náraze spočinula na singapurskej nákladnej lodi Dali, ktorá zostáva na mieste uväznená.

Do odpratávania sa zapojili stovky inžinierov, robotníkov a potápačov, píše denník The Washington Post (WP). Najťažší kus mosta, ktorý z rieky zatiaľ vydolovali, vážil približne 450 ton, čo je takmer dvojnásobok hmotnosti newyorskej Sochy slobody. 

AP uviedla, že operácia využíva tiež plávajúci žeriav, s pomocou ktorého kedysi americká Ústredná spravodajská služba (CIA) vytiahla z vody časť potopenej sovietskej ponorky.

image

Rušný prístav v Baltimore sa môže po tragickom zrútení mosta čiastočne otvoriť do konca apríla

Prístavný most v Baltimore sa v 70. rokoch staval päť rokov. Po náraze kontajnerovej lode sa zrútil v priebehu niekoľkých okamihov a teraz chcú úrady jeho zvyšky odpratať za niekoľko týždňov v snahe čo najviac zmierniť ďalekosiahle ekonomické dôsledky havárie. Čiastočné otvorenie plavebného kanála je plánované okolo konca mesiaca, obnovenie normálnej prevádzky avizoval guvernér štátu Maryland Wes Moore na koniec mája.

Vyšetrovanie zatiaľ neurčilo presnú príčinu kolízie lode s pilierom, americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) sa však zameral na problémy s elektrinou na Dali. Vlastné vyšetrovanie spustil tiež Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý podľa neoficiálnych informácií preveruje, či posádka o problémoch nevedela pred vyplávaním.

01 - Modified: 2024-05-14 05:42:53 - Feat.: - Title: Upratovacie čaty vykonali riadenú demoláciu mosta v Baltimore, aby vyslobodili kontajnerovú loď 02 - Modified: 2024-04-15 15:24:58 - Feat.: - Title: Pád mosta v Baltimore preverí FBI, tri obete sú stále nezvestné. Vyšetrovatelia skúmajú elektrický systém lode 03 - Modified: 2024-04-06 05:40:13 - Feat.: - Title: Biden navštívil Baltimore, kde sa zrútil dôležitý most 04 - Modified: 2024-04-05 10:29:45 - Feat.: - Title: Rušný prístav v Baltimore sa môže po tragickom zrútení mosta čiastočne otvoriť do konca apríla 05 - Modified: 2024-03-31 06:25:00 - Feat.: - Title: Vodné žeriavy aj zvyšky ocele. USA začali odstraňovať trosky mosta v Baltimore, prístav je blokovaný
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 08:10