Poškodená tepelná elektráreň, jedna z najväčších v krajine, ktorú nedávno zničili ruské rakety neďaleko ukrajinského mesta Charkov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane

17.04.2024, 22:12
Autor:
TASRTASR

Priehrady a vodné elektrárne, ako aj plynárenská infraštruktúra sa stali terčom ruských útokov, pričom Moskva sa "brutálne zahráva" s bezpečnosťou jadrovej elektrárne v Záporoží.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer cez telemost požiadal účastníkov summitu Európskej únie o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine. Pripomenul stredajší ruský raketový útok v Černihive, ktorý zabil najmenej 17 ľudí. Informuje o tom spravodajca TASR.

"Na Ukrajine, žiaľ, nemáme takú úroveň obrany, akú sme všetci pred pár dňami videli na Blízkom východe, kde sa vďaka zjednotenej sile spojencov podarilo zostreliť takmer všetky rakety a drony útočiace na Izrael," povedal v súvislosti s víkendovým útokom Iránu. Zdôraznil, že rovnakú úroveň ochrany vzdušného priestoru si zaslúži aj Ukrajina.

Terč ruských útokov

Podotkol, že čím väčšie úderné schopnosti Ukrajina získa, tým skôr budú ruskí okupanti nútení opustiť jej územie. "Naša schopnosť brániť sa proti ruskému teroru a zbrane v rukách našich vojakov je niečo, čo funguje nielen pre Ukrajinu, ale aj pre vás všetkých. Ďakujem každému z vás, kto to chápe a na základe toho koná," uviedol vo svojom príhovore.

Poďakoval sa najmä nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za rozhodnutie poslať na Ukrajinu ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot, zároveň však upozornil, že Rusko už na Ukrajine zničilo takmer všetky kapacity výroby tepelnej energie.

Ako pripomenul, priehrady a vodné elektrárne, ako aj plynárenská infraštruktúra sa stali terčom ruských útokov, pričom Moskva sa "brutálne zahráva" s bezpečnosťou jadrovej elektrárne v Záporoží.

Protivzdušná obrana

Aj tu podľa neho pomôže iba protivzdušná obrana, konkrétne systémy ako Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS – čiže systémy, ktoré majú viaceré krajiny Európskej únie.

Ukrajinskí vojaci podľa neho potrebujú aj delostrelecké granáty, bojové vozidlá či drony. Upozornil, že Ukrajinu stále nedostala veľkú časť sľúbenej vojenskej pomoci od Európskej únie.

Zelenskyj vyzval na posilnenie sankcií Európskej únie voči Rusku a využitie výnosov so zmrazených ruských aktív v Európe "na ochranu životov pred ruským terorom".

Spomenul skutočnosť, že Ukrajina po ruských útokoch potrebuje obnoviť výrobu a distribúciu elektriny. Ocenil hmotnú aj finančnú pomoc každého štátu Európskej únie.

Lídrom Európskej únie pripomenul, že Ukrajinci potrebujú vidieť, ako sa ich krajina približuje k členstvu v Únii. Vyjadril nádej, že v júni sa podarí otvoriť prístupové rokovania o členstve a zvolať prvú medzivládnu konferenciu.

01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: 1 - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: 1 - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: 1 - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
01 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 12:22