Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred referendom proti zločinu ďalšieho starostu

18.04.2024, 10:52
Autor:
TASRTASR

Je to už štvrtý ekvádorský starosta, ktorého tento rok zavraždili, a druhý za necelý mesiac.

Starostu malého banského mesta v Ekvádore v stredu zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu. Informuje o tom agentúra AFP.

Josého Sáncheza, starostu mesta Camilo Ponce Enriquez v juhoekvádorskej provincii Azuay, "zastrelili", napísal úrad starostu na svojej stránke na Facebooku.

Sánchez (52) v noci cvičil v sprievode svojich ochrankárov, keď strelci spustili paľbu. Uviedla to polícia v príspevku na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

image

Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť

Je to už štvrtý ekvádorský starosta, ktorého tento rok zavraždili, a druhý za necelý mesiac. V marci našli zastreleného starostu pobrežného mesta San Vicente, spolu s riaditeľom pre komunikáciu mestského úradu Jairom Loorom.

Ekvádorčania budú v nedeľu v referende hlasovať o prísnejších opatreniach proti organizovanému zločinu v krajine postihnutej krvavými vojnami gangov.

Ministerstvo vnútra zo solidarity s rodinou zavraždeného starostu a s priateľmi napísalo: "Táto tragická udalosť posilňuje naše neúnavné odhodlanie bojovať proti vážnym trestným činom."

Ekvádor bola kedysi pokojná krajina medzi hlavnými producentmi kokaínu. Krízu a rapídny vzostup kriminality vyvolali medzinárodné kartely, ktoré sem rozšírili svoju pôsobnosť a začali využívať ekvádorské prístavy na dopravu drog do Spojených štátov a Európy.

image

Ekvádorské úrady potlačili vzburu vo väznici, z ktorej ušiel šéf gangu

Obeťami organizovaného zločinu spájaného s mexickými a kolumbijskými kartelmi sa stali aj prokurátori, novinári a polícia. Prezident Daniel Noboa v januári vyhlásil, že Ekvádor je "v stave vnútorného ozbrojeného konfliktu" proti približne 20 zločineckým gangom.

Opatrenie urobil po prudkej vlne násilia vyvolanej útekom hlavného drogového bossa z väzenia.

Noboa zaviedol výnimočný stav a pomocou armády znovu ovládol väznice, ktoré sa predtým stali riadiacim centrom - a bojiskom - gangov napojených na mexické a kolumbijské drogové kartely.

01 - Modified: 2024-04-30 10:20:28 - Feat.: - Title: Ekvádor podal v Haagu podnet voči Mexiku za udelenie azylu exviceprezidentovi 02 - Modified: 2024-04-28 08:11:00 - Feat.: - Title: Polícia na juhozápade Ekvádoru našla sedem zavraždených ľudí, majú za tým byť gangy 03 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 04 - Modified: 2024-04-21 21:47:51 - Feat.: - Title: V Ekvádore zastrelili šéfa väznice v deň referenda o opatreniach voči zločinu 05 - Modified: 2024-04-21 15:01:28 - Feat.: - Title: V Ekvádore sa koná referendum o návrhoch, ktoré majú zlepšiť bezpečnosť v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 06:11