Policajt použil hasiaci prístroj na mieste, kde bola osoba v plameňoch, pred budovou súdu, kde prebieha trestné stíhanie bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol

19.04.2024, 20:50
20.04.2024, 10:13
Autor:
ČTKČTK

Donald Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd pre obvinenia zo spáchania trestného činu.

Pred budovou súdu na Manhattane, kde prebieha proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, sa v piatok zapálil muž; plamene zrejme uhasili okoloidúci. Na miesto zakrátko dorazili záchranári, ktorí muža odviezli na nosidlách.

Po prevoze do nemocnice po niekoľkých hodinách zomrel.

Newyorská polícia oznámila, že dotyčný sa volal Maxwell Azzarello a pochádza z Floridy. Narodil sa v roku 1987. Polícia sa domnieva, že jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami, ale muž nechcel ublížiť žiadnej konkrétnej osobe či skupinám.

image

Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie

Na sociálnych sieťach sa objavili snímky zachytávajúce horiacu postavu v parku pred budovou súdu. Potom sa zložila k zemi. Záchranári plamene uhasili pomocou hasiaceho prístroja a popáleného odniesli na nosidlách. Podľa úradov bol prevezený do nemocnice v kritickom stave. Tam následne aj zomrel.

Azzarello sa polial horľavinou a zapálil v blízkosti parku pri súdnej budove, v mieste vyhradenom pre prípadné demonštrácie. Niekto na neho vykríkol „Nerob to!“, mnoho svedkov začalo kričať, okrem iného, nech niekto zoženie hasiaci prístroj.

„Odhodlaný“ mladík mal konšpiračné letáky

Muž podľa spravodajcov televízie CNN horel viac ako tri minúty. „Vidím úplne obhoreného človeka,“ uviedol jeden z nich počas živého vysielania.

Ďalší svedok, starší muž, incident popísal ako zlý sen. „Niečo také som sa nikdy nechcel stať svedkom. Bude ma to sprevádzať v nočných morách,“ povedal. Na otázku, či sa niekto pokúsil mužovi pomôcť, odpovedal „čo máte robiť“. "Bol celý v plameňoch a zdal sa byť odhodlaný," dodal.

image

V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom

Jedna obyvateľka Manhattanu povedala, že mladík postával pred súdom celý týždeň s transparentom. Než sa zapálil, rozhádzal okolo seba letáky. Obsahujú konšpiračné teórie a výzvy na zvrhnutie súčasnej „nelegitímnej“ vlády, podľa fotografií z miesta niesli niektoré názov „Skutočná história sveta“.

Azzarello podľa polície do New Yorku prišiel skôr v tomto týždni a jeho rodina o jeho ceste nevedela. V tejto chvíli úrady skúmajú jeho príspevky na sociálnych sieťach a vyšetrovanie okolnosti incidentu pokračuje. Park, kde sa muž zapálil, prehľadali pyrotechnici, ale žiadne výbušné zariadenie nenašli.

Polícia pochybenia nepripúšťa

Polícia podotkla, že sa na sledovaný proces s Donaldom Trumpom riadne pripravila a má podrobné bezpečnostné plány, pričom sa koordinuje s hasiči a záchrannou službou.

Na mieste polícia zasahovala dve minúty od nahlásenia incidentu. Zároveň uviedla, že nikto nečakal, že sa muž zapáli a bude na mieste potrebný hasiaci prístroj. Uviedla, že svoje bezpečnostné plány preskúma av prípade potreby pozmení, avšak v tejto chvíli sa domnieva, že zareagovala správne.

image

Kam sa stratila chladná Melania? Pokiaľ niekto potopí Trumpa, bude to ona

Pred súdom v centre Manhattanu, ktorá je prísne strážený políciou, sa v pondelok, prvý deň procesu, zhromaždili davy protestujúcich a prizerajúcich sa. Počet ľudí ale v nasledujúcich dňoch klesol.

Proces s Trumpom: konečne vybrali porotu

Informácia o osobe v plameňoch prišla krátko po tom, čo bol dokončený výber poroty pre súdny proces s Trumpom, čo znamená, že by budúci týždeň mohla začať úvodné vyhlásenie.

Ďalšie podrobnosti k incidentu sa očakávajú na tlačovej konferencii polície, ktorá sa podľa CNN uskutoční do hodiny. Trump budovu súdu podľa BBC opustil po krátkom rozhovore s členmi tajnej služby, ktorí ho chránia, novinárske otázky ignoroval.

Obžaloba proti nemu súvisí s udalosťami z jeho prvej kampane v roku 2016, kedy jeho právnik zaplatil 130-tisíc dolárov pornoherečke Stephanii Cliffordovej v snahe ututlať jej tvrdenie, že mala asi o desať rokov skôr s Trumpom románik.

image

Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma

Podľa prokurátorov Trump sfalšoval desiatky finančných záznamov, keď po zvolení svojmu právnikovi danú čiastku vracal. Zároveň obžaloba tvrdí, že týmto mohol kryť porušenie pravidiel financovania kampane a všetko prezentuje ako súčasť širšej snahy ovplyvniť verejnú mienku pred voľbami.

Nejde pritom len o prvé prejednávanie obžaloby proti bývalej hlave štátu, ale aj o proces s prezidentským kandidátom v čase predvolebnej kampane. Trump je predpokladaným prezidentským kandidátom republikánov v jesenných prezidentských voľbách.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: 1 - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-20 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kam sa stratila chladná Melania? Pokiaľ niekto potopí Trumpa, bude to ona 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: 1 - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 03 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 04 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 05 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 19:47