Iránci odpočívajú neďaleko rieky Zayandeh Rud po ohlásenom izraelskom útoku na Irán v provincii Isfahán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria

19.04.2024, 23:33
Autor:
ČTKČTK

Na leteckej základni blízko stredoiránskeho mesta Isfahán sa v noci na dnes ozvali explózie, ktoré podľa iránskych médií spôsobila aktivovaná protivzdušná obrana.

Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján uviedol, že drony, ktoré podľa zdrojov Izrael vyslal v noci na dnes na mesto Isfahán, nespôsobili žiadne škody ani obete. Podľa agentúry Reuters to povedal zástupcom moslimských krajín v New Yorku. Teherán naznačil, že neplánuje odvetu a Izrael sa k incidentu oficiálne verejne nevyjadril. Biely dom povedal, že sa nebude vyjadrovať.

"Mediálni priaznivci sionistického režimu sa v zúfalej snahe snažili zo svojej porážky urobiť víťazstvo, zatiaľ čo zostrelené minidrony nespôsobili žiadne škody ani obete," uviedol šéf iránskej diplomacie podľa Reuters.

"Zločiny v Gaze"

Na stretnutí so svojím brazílskym náprotivkom Amírabdolláhján uviedol, že pre zabezpečenie bezpečnosti a stability na Blízkom východe je nevyhnutné, aby Izrael prestal páchať "zločiny" v Pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu a aby nastalo trvalé prímerie.

Na leteckej základni blízko stredoiránskeho mesta Isfahán sa v noci na dnes ozvali explózie, ktoré podľa iránskych médií spôsobila aktivovaná protivzdušná obrana. Zahraničné médiá s odvolaním sa na svoje blízkovýchodné zdroje uvádzajú, že išlo o dôsledok prvej izraelskej reakcie na masívny iránsky útok na Izrael z noci na nedeľu.

image

Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom

To nepriamo potvrdil aj šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani, keď uviedol, že predstavitelia USA dostali od Izraela správu o chystanej operácii krátko pred jej začiatkom.

Protivzdušná obrana

Izraelské stíhacie lietadlá odpálili tri rakety na radary protivzdušnej obrany blízko Isfahánu, uviedla stanica ABC News s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa. 

Podľa správy boli radary súčasťou ochrany iránskeho jadrového zariadenia v Natanze, uviedol denník The Times od Israel. Strely boli podľa tohto nemenovaného amerického predstaviteľa vypálené z územia mimo Iránu. To môže súvisieť so črepinami nájdenými dnes ráno v Iraku.

Podľa správy bol úder "veľmi obmedzený". Uvádza sa v nej, že podľa počiatočného hodnotenia vyradil radary, ale hodnotenie ešte nebolo dokončené.

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že Biely dom nebude komentovať správy o izraelských nočných útokoch v Iráne. Absencia komentára je podľa Reuters netypická pre Biely dom, ktorý sa bežne vyjadruje k najnovšiemu vývoju blízkovýchodného konfliktu.

01 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: 1 - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: 1 - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: 1 - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
01 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 02 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 18:35:00 - Feat.: - Title: Duchovný vodca Iránu Chameneí sa vyslovil za "vrátenie Palestíny Palestínčanom"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 04:42