Šéf európskej diplomacie Josep Borrell. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze

23.04.2024, 16:29
Autor:
ČTKČTK

Európska únia je tiež "znepokojená" vysokým počtom zabitých novinárov v Gaze, čo spoločne s faktom, že žurnalistom je odopieraný prístup na toto palestínske územie, vyvoláva otázky, čo sa tu skutočne deje, uviedol Josep Borrell.

K humanitárnej pauze v bojoch medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas vedúci k udržateľnému prímeriu dnes vyzval šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Podmienkou pokoja zbraní podľa neho musí byť okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov držaných Hamasom aj umožnenie viacerých dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, povedal Borrell europoslancom v Štrasburgu na úvod rozpravy o reakcii Európskej únie na zabíjanie civilistov v Gaze.

Izrael vlani v októbri začal rozsiahle vojenské operácie v Pásme Gazy v odvete za teroristický útok Hamásu, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí a zhruba 250 vzali ako rukojemníkov. Vojna v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadala už vyše 34-tisíc obetí z radov Palestínčanov, uvádzajú úrady spravované Hamasom.

image

V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva

V záujme ukončenia konfliktu je ale podľa Borrella tiež zásadné usilovať sa o takzvané dvojštátne riešenie, teda o vznik samostatného palestínskeho štátu, kde by Palestínčania mohli žiť v mieri vedľa Izraela.

Európska únia naďalej odsudzuje októbrový teroristický útok Hamasu. "Nesmieme ale zabúdať na závažnosť ľudského utrpenia v Pásme Gazy," uviedol Borrell. "Európska únia odsudzuje všetky teroristické činy, ale chce, aby bolo rešpektované humanitárne právo," dodal.

V súvislosti s tým pripomenul, že v Pásme Gazy už zahynulo viac ako 200 humanitárnych pracovníkov, vrátane siedmich dobrovoľníkov humanitárnej organizácie World Central Kitchen, ktorých na začiatku apríla zabila izraelská armáda. Tá v tomto prípade uznala, že išlo o chybu, čo však podľa Borrella vyvoláva otázku, koľko podobných chýb urobila.

Európska únia je tiež "znepokojená" vysokým počtom zabitých novinárov v Gaze, čo spoločne s faktom, že žurnalistom je odopieraný prístup na toto palestínske územie, vyvoláva otázky, čo sa tu skutočne deje, uviedol Borrell. "Trváme na tom, že novinári musia byť chránení a musia mať prístup do Gazy, aby bola zaručená sloboda médií," dodal. Podľa Výboru na ochranu novinárov zahynulo v Gaze do 23. apríla najmenej 97 žurnalistov.

01 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 02 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 04 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:14