Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024, 09:54
Autor:
ČTKČTK

Podľa predstaviteľa Hamasu podobný krok urobila v minulosti aj iné ozbrojené oslobodzovacie hnutia, ktoré sa po dosiahnutí svojich cieľov stali politickými stranami a ich vojenské krídla boli začlenené do oficiálnej armády.

Palestínske hnutie Hamas zloží zbrane a zmení sa na bežnú politickú stranu, ak vznikne palestínsky štát v hraniciach pred rokom 1967. V rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra AP, to povedal predstaviteľ tohto hnutia Chalíl Hajja. Hnutie Hamas však vo svojom politickom programe takzvané dvojštátne riešenie aj samotnú existenciu Izraela odmieta.

Podľa predstaviteľa hnutia by Hamas prijal "plne suverénny palestínsky štát" v hraniciach pred šesťdňovou vojnou v roku 1967, to znamená na území Pásma Gazy, Západného brehu Jordánu a Jeruzalema. V takom prípade Hajja predpokladá, že by Hamas vytvoril vládu s hnutím Fatah, rozpustil svoje vojenské krídlo a stal sa bežnou politickou stranou.

image

Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah

Podľa neho podobný krok urobila v minulosti aj iné ozbrojené oslobodzovacie hnutia, ktoré sa po dosiahnutí svojich cieľov stali politickými stranami a ich vojenské krídla boli začlenené do oficiálnej armády.

Vo svojom politickom programe však hnutie Hamas odmieta "akúkoľvek alternatívu plnému oslobodenia Palestíny", čo fakticky znamená zánik Izraela. Hajja podľa agentúry AP odmietol povedať, či považuje vznik palestínskeho štátu v hraniciach pred rokom 1967 za prechodný stav na dosiahnutie cieľa zničenia Izraela či za trvalé riešenie konfliktu v oblasti.

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy. Po jeho teroristickom útoku na izraelské územie zo 7. októbra začal Izrael ofenzívu, ktorej cieľom je podľa izraelských predstaviteľov zničenie Hamasu, či aspoň jeho vojenskej infraštruktúry. Hamas má popri civilnom vedení tiež svoje ozbrojené krídlo.

Hajja v rozhovore pre agentúru AP tiež odmietol kritiku Izraela či Spojených štátov, že sa Hamas nesnaží dosiahnuť dohodu o dočasnom prímerí a prepustení rukojemníkov. Podľa neho hnutie urobilo ústupky napríklad ohľadom prepustenia Palestínčanov väznených v Izraeli.

image

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom

Trvá však na svojich dvoch základných podmienkach - trvalom zastavení bojov a odchode izraelských vojakov z Pásma Gazy. "Prečo by som mal vydať zajatcov bez záruk, že vojna skončí?" uviedol Hajja. Podľa neho Hamas v súčasnosti nevie, koľko rukojemníkov je stále nažive.

Rozhovor s agentúrou AP sa uskutočnil v Istanbule. Podľa agentúry sa väčšina členov politického vedenia Hamasu premiestnila z Kataru, ktorý čelí kritike za to, že hostí členov palestínskeho hnutia, do Turecka. Hajja však odmietol, že by sa politické vedenie Hamasu trvalo presunulo do tejto krajiny.

V sobotu v Istanbule rokoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s lídrom Hamasu Ismáílom Haníjou.

01 - Modified: 2024-05-04 19:19:02 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili piatich Palestínčanov pri zásahu na Západnom brehu Jordánu 02 - Modified: 2024-05-04 17:12:20 - Feat.: - Title: Študenti v Írsku a Švajčiarsku sa pripojili k protestnej vlne na podporu Palestínčanov 03 - Modified: 2024-05-04 12:27:44 - Feat.: - Title: Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov 04 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-05-04 07:25:05 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Rafah by podľa Blinkena spôsobil neprijateľné škody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 23:15