Čínsky premiér Li Čchiang. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang

28.04.2024, 17:49
Autor:
TASRTASR

Minulý týždeň sa americký výrobca elektrických vozidiel Tesla rozhodol znížiť ceny svojich modelov v Číne, aby podporil ich predaj, ktorý začiatkom tohto roka nečakane klesol.

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať "úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce". Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu. Informujeme o tom na základe správ AFP a Reuters.

Musk v nedeľu nečakane pricestoval do Pekingu. Očakáva sa, že sa stretne s vysokými čínskymi predstaviteľmi, aby prediskutovali zavedenie softvéru pre autonómne riadenie a povolenie na prenos údajov do zahraničia, tvrdí zdroj oboznámený so záležitosťou, ktorý nechcel byť menovaný.

Zníženie ceny modelov v Číne

Minulý týždeň sa americký výrobca elektrických vozidiel rozhodol znížiť ceny svojich modelov v Číne, aby podporil ich predaj, ktorý začiatkom tohto roka nečakane klesol.

Podľa čínskej štátnej televízie CCTV premiér na stretnutí s Muskom sľúbil, že urobí viac pre pomoc zahraničným firmám. "Veľmi rozsiahly čínsky trh bude vždy otvorený firmám financovaným zo zahraničia," povedal Li Čchiang.

image

Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy

"Čína dodrží svoje slovo a bude naďalej tvrdo pracovať na rozšírení prístupu zahraničných firiem na čínsky trh a posilnení záruk," vyhlásil čínsky premiér, podľa ktorého Peking poskytne zahraničným spoločnostiam "lepšie podnikateľské prostredie".

Ide o druhú návštevu Muska za menej ako rok v Číne, ktorá je najväčším svetovým trhom s elektrickými vozidlami, a to v čase, keď sa tam koná veľký autosalón. CCTV uviedla, že počas stretnutia s Li Čchiangom chválil "pracovitý a inteligentný čínsky tím" v továrni Tesly v Šanghaji. "Tesla je ochotná urobiť ďalší krok pri prehlbovaní spolupráce s Čínou, aby sme dosiahli viac obojstranne výhodných výsledkov," dodal Musk.

Pokračovanie spolupráce

Americký miliardár sa predtým stretol s predsedom Čínskej rady pre podporu medzinárodného obchodu Žen Chung-pinom, "aby prediskutovali ďalšie kroky pri spolupráci a ďalšie témy," uviedla CCTV. Musk má rozsiahle obchodné záujmy v Číne, ktorú navštívil aj vlani v júni.

Šéf Tesly je na Západe kontroverznou postavou, no v Číne sa elektromobily Tesla stali základom mestského života strednej triedy. Musk, ktorý sa kedysi vysmieval čínskym elektromobilom, ich najnovšie označil za "najkonkurencieschopnejšie automobily na svete".

image

Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť

Muskova vlastná spoločnosť sa pritom v Číne dostala do problémov. V januári Tesla zvolala v Číne viac ako 1,6 milióna elektrických vozidiel, aby opravila ich riadiaci softvér.

V ázijskej krajine zúri tiež tvrdá cenová vojna medzi výrobcami elektromobilov, ktorí sa snažia presadiť na tamojšom veľmi konkurenčnom trhu.

Čínsky miestny automobilový gigant BYD (Build Your Dreams) porazil vo štvrtom kvartáli minulého roka Teslu a stal sa celosvetovo najväčším predajcom elektromobilov. Tesla však tento titul získala späť v prvom štvrťroku tohto roka, ale BYD zostáva pevne na čele na svojom domácom trhu.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: 1 - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: 1 - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: 1 - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: 1 - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
01 - Modified: 2024-05-12 14:23:57 - Feat.: - Title: V Jordánsku sa začali vojenské cvičenia s účasťou USA, Británie či Poľska 02 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič 03 - Modified: 2024-05-12 07:17:49 - Feat.: - Title: USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše Washington Post 04 - Modified: 2024-05-11 21:14:57 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi zdolali Nórov v A-skupine, Nemci nestačili na favorizovaných Američanov 05 - Modified: 2024-05-11 10:40:20 - Feat.: - Title: Nejasné stimuly neprinášajú výsledky. Inflácia v Číne zrýchlila nad očakávania analytikov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 00:03