Protesty v Tbilisi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ďalšie protesty v Gruzínsku. Polícia znovu zasiahla proti odporcom zákona o zahraničnom vplyve

01.05.2024, 22:30
Autor:
TASRTASR

K zásahu polície došlo deň po tom, ako jej príslušníci v utorok večer rozháňali demonštrantov spred parlamentu za pomoci slzotvorného plynu, vodných diel a streľbou gumenými projektilmi, pričom zbili a zatkli mnoho ľudí.

Gruzínska polícia opäť použila slzotvorný plyn a omračujúce granáty, keď sa v stredu snažila rozohnať dav ľudí, ktorí sa zhromaždili pred parlamentom v Tbilisi na protest proti zákonu o transparentnosti zahraničného vplyvu. Protivládni demonštranti i Západ tento zákon odmietajú ako autoritársky.

Agentúra Reuters vo svojej správe dodala, že pred parlamentom sa v stredu podvečer zišlo asi 40-tisíc ľudí. Schádzať sa tam začali krátko po tom, ako poslanci schválili návrh kontroverzného zákona v druhom čítaní.

K zásahu polície došlo deň po tom, ako jej príslušníci v utorok večer rozháňali demonštrantov spred parlamentu za pomoci slzotvorného plynu, vodných diel a streľbou gumenými projektilmi, pričom zbili a zatkli mnoho ľudí.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odsúdila toto násilie a vyzvala Gruzínsko, aby zostalo na ceste do Európy. V statuse na sieti X v stredu napísala, že situáciu v Gruzínsku sleduje s veľkým znepokojením a odsudzuje násilie v uliciach Tbilisi.

Podľa reportéra agentúry AFP sa v stredu večer pred parlamentom zhromaždili desaťtisíce demonštrantov, ktorí mávali vlajkami Gruzínska a Európskej únie. Na zhromaždení zaznela gruzínska štátna hymna a Óda na radosť.

Neskôr večer polícia použila paprikové spreje i vodné delo proti stovkám demonštrantov, ktorí sa pokúsili zablokovať bočný vchod zákonodarného zboru.

"Ich nezmyselné násilie je zbytočné – ako bude narastať hnev ľudí proti našej vláde, protest bude mohutnieť," uviedol demonštrant Tatu Gachechiladze (20) pre AFP. "Gruzínsko patrí do Európy. Nebudeme tolerovať ruské zákony a proruskú vládu," dodal.

Ministerstvo vnútra v stredu večer uviedlo, že polícia použila "špeciálne prostriedky stanovené zákonom – paprikový sprej a vodné delá – s cieľom obnoviť právo a poriadok".

01 - Modified: 2024-05-15 22:00:54 - Feat.: - Title: V Tbilisi sa po parlamentnom schválení kontroverzného zákona zišli desaťtisíce protestujúcich 02 - Modified: 2024-05-15 18:30:23 - Feat.: - Title: Atentát na Fica odsúdili v Pobaltí a Gruzínsku, ale i v Španielsku a Portugalsku. Lídri sú šokovaný 03 - Modified: 2024-05-15 09:53:29 - Feat.: - Title: Európska únia aj NATO kritizujú zákon o zahraničných agentoch. Vyzývajú Gruzínsko, aby ho stiahol 04 - Modified: 2024-05-15 09:28:38 - Feat.: - Title: "Veľké sklamanie." Rada Európy odsúdila gruzínsky návrh zákona o zahraničnom vplyve 05 - Modified: 2024-05-15 09:36:20 - Feat.: - Title: Hrozí Gruzínsku bieloruský scenár? Kampaň LGBT fašistov, búši do demonštrantov premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 00:01