Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny

02.05.2024, 18:10
Autor:
ČTKČTK

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že v univerzitných kampusoch a v celých Spojených štátoch nie je miesto pre nenávistné prejavy, vrátane antisemitizmu, islamofóbie a rasizmu.

Americký prezident Joe Biden dnes v reakcii na propalestínske protesty na amerických univerzitách uviedol, že treba zachovať slobodu slova a zároveň dodržiavať zákony.

Poznamenal, že právo na pokojný protest je chránené, čo ale neznamená, že protest môže byť násilný. Šéf Bieleho domu zdôraznil, že v univerzitných kampusoch a v celých Spojených štátoch nie je miesto pre nenávistné prejavy, vrátane antisemitizmu, islamofóbie a rasizmu.

Zmena politiky

Taktiež uviedol, že propalestínske protesty na univerzitách ho neprinútili zmeniť politiku voči Blízkemu východu a že nechce protesty potlačiť pomocou národnej gardy.

"Nie sme autoritárska krajina, ktorá ľudí umlčuje alebo potláča disent ...nie sme ale krajina bez zákonov," uviedol Biden s tým, že poriadok musí byť zachovaný.

"Násilný protest nie je chránený, pokojný áno. Keď dôjde k násiliu, je to protizákonné. Ničenie majetku nepredstavuje pokojný protest," povedal a dodal, že vandalizmus, vniknutie na cudzí pozemok, rozbíjanie okien a nútenie škôl, aby rušili výučbu a promócie nepredstavuje pokojný protest.

image

V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

"Disent je pre demokraciu nevyhnutný, nesmie však viesť k nepokojom," poznamenal Biden.

Prezident zdôraznil, že ľudia majú právo na vzdelanie a na to, aby chodili do školy a nečelili pri tom útokom. "V žiadnom kampuse, nikde v Amerike nesmie byť miesto pre antisemitizmus a vyhrážanie sa násilím židovským študentom. Nie je miesto pre nenávistné prejavy a akúkoľvek formu násilia, vrátane antisemitizmu, islamofóbie, diskriminácie arabských Američanov alebo palestínskych Američanov. To je skrátka zle, v Amerike nie je miesto pre rasizmus," povedal.

Izraelská ofenzíva

Protesty proti izraelskej ofenzíve v palestínskom Pásme Gazy a vysokým stratám na životoch z radov civilistov v posledných týždňoch otriasajú americkými univerzitami od východného po západné pobrežie. Účastníci protestov požadujú, aby školy prerušili akékoľvek väzby na Izrael aj na firmy, ktoré podľa nich profitujú z izraelskej ofenzívy.

Napätie na mnohých univerzitách sa v posledných dňoch stupňuje, pretože demonštranti odmietajú odstrániť stanové tábory a vedenie univerzít sa obracia na políciu, aby ich vykľula, čo vedie k stretom, ktoré priťahujú pozornosť politikov a médií.

V závere svojho prejavu Biden v odpovedi na otázky novinárov povedal, že nemá v úmysle protesty potláčať pomocou národnej gardy. Tiež uviedol, že ho demonštrácie neprinútili k tomu, aby prehodnotil svoj prístup k vojne v Pásme Gazy.

Agentúra AP tejto súvislosti poznamenala, že Biden síce opakovane kritizoval izraelské počínanie, ale americká administratíva nezablokovala dodávky zbraní Izraelu.

Republikáni sa podľa AP snažia nepokoje na univerzitách uplatniť v predvolebnej kampani, proti čomu sa Biden vo svojom prejave vymedzil, keď povedal, že odmieta snahy využiť situáciu na "získavanie politických bodov". "Toto nie je chvíľa pre politiku. Je to moment na vyjasnenie situácie, "dodal.

01 - Modified: 2024-05-01 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Svetlušky menia vojnu v mestách. Nová zbraň znížila počet padlých Izraelčanov, nepriateľa zničí za pár minút 02 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: 1 - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: 1 - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 04 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: 1 - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy
01 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov 03 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 04 - Modified: 2024-05-09 19:43:48 - Feat.: - Title: V Jerevane sa koná protest proti vráteniu územia Azerbajdžanu, cieľom je dosiahnuť mierovú dohodu 05 - Modified: 2024-05-09 18:08:18 - Feat.: - Title: Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy. Ťažbu ropy povolí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 22:00