Poslanec Európskeho parlamentu za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko Maximilian Krah. FOTO: Reuters
StoryEditor

Líder eurokandidátky AfD Krah a tiež dvojka Bystroň pozastavili kampane

22.05.2024, 10:52
22.05.2024, 13:33
Autor:
ČTKČTK

Maximilian Krah sa potýka s aférou kvôli podozreniu z úplatkov, v ktorej je zapletená tiež dvojka eurokandidátky AfD, spolkový poslanec českého pôvodu Petr Bystroň.

Kontroverzný líder Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu Maximilian Krah už nebude vystupovať v kampani a končí v predsedníctve tejto pravicovo populistickej strany. Krah to dnes oznámil na sieti X, kde uviedol, že strana si musí zachovať jednotu.

Kampaň pozastavil tiež spolkový poslanec a dvojka na zozname AfD Petr Bystroň, ktorý je českého pôvodu. Bystroň dnes oznámil, že tak urobil z rodinných dôvodov.

Krah sa potýka s aférou kvôli podozreniu z úplatkov, ktorá doľahla tiež na Bystroňa. Kraha poškodil tiež prípad jeho dlhoročného spolupracovníka, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Čínu.

Krah zľahčoval zločiny nacistických jednotiek SS

"Človek sa nemôže prepadnúť hlbšie ako do božích rúk," napísal Krah v dnešnom príspevku na X. "To posledné, čo teraz potrebujeme, je diskusia o mne. AfD si musí zachovať jednotu. Z tohto dôvodu sa okamžite vzdávam ďalšieho vystupovania vo volebnej kampani a odstupujem z predsedníctva strany, " dodal.

Denník Bild napísal, že spolupredsedovia AfD Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dlhé týždne odmietali voči Krahovi a jeho kauzám vymedziť, teraz ale nemajú inú možnosť ako europoslancov z pódia vykázať.

image

Nebudeme s nimi sedieť. Le Penovej strana avizovala odstup od AfD v europarlamente

K existujúcim aféram si totiž uškodil rozhovorom s talianskym denníkom La Repubblica, v ktorom zľahčoval zločiny nacistických jednotiek SS. "Nikdy nepoviem, že každý, kto nosil uniformu SS, bol automaticky zločinec," povedal. Poznamenal, že medzi SS bolo síce veľa vojnových zločincov, ale nebol ním každý.

Jednotky SS, ktoré boli ozbrojenou zložkou nacistickej strany NSDAP, strážili koncentračné tábory a viedli vyhladzovaciu vojnovú taktiku. Počas norimberských procesov po druhej svetovej vojne boli jednotky SS vyhlásené za zločineckú organizáciu.

S problémami sa kvôli aféram potýka tiež Bystroň. Weidelová a Chrupalla poslancov vyzvali, aby do objasnenia svojho prípadu v kampani nevystupoval. Bystroň ešte minulý týždeň v nedeľu povedal, že v kampani chce pokračovať, teraz ale názor zmenil a účasť na mítingoch pozastavil. "Musíme sa postarať o svojich najbližších," povedal o dôvodoch pauzy.

Bystroň je podozrivý z úplatkárstva 

Pred týždňom vo štvrtok Spolkový snem Bystrone zbavil poslaneckej imunity. Bavorský krajinský kriminálny úrad následne prehľadal okrem iného Bystroňovu parlamentnú kanceláriu. Bystroň k tomu povedal, že chystá právne kroky. Spolkový poslanec kritizuje okrem iného odôvodnenie žiadosti o prehliadky, ktorá sa odvoláva okrem iného na správy médií a tiež na postoje Bystroňa počas hlasovania v nemeckom parlamente.

V Bystroňovom dome v berlínskej štvrti Wannsee našli vyšetrovatelia podľa denníka Die Welt niekoľko zlatých zliatin, z ktorých jedna mala hmotnosť jeden kilogram, a tiež výpisy z českého lichtenštajnského konta. Bystroň o lichtenštajnskom konte, ktoré už bolo zrušené, a zlatu uviedol, že to uchováva pre svoju matku, ktorá dlhé roky vlastnila zubnú kliniku vo Švajčiarsku. Dodal, že všetko má legálny pôvod.

image

Nemecký parlament zbavil poslanca AfD Bystroňa imunity, polícia prehľadala jeho kanceláriu

Mníchovská prokuratúra začala vyšetrovanie poslanca kvôli prvotnému podozreniu z úplatkárstva a prania špinavých peňazí. Bystroň v rozhovore so portálom Zeit online označil vyšetrovanie za politicky motivované. Podľa neho bude zastavené hneď, ako bude po voľbách.

Bystroň nedávno povedal, že ide o kampaň, ktorej cieľom je zdiskreditovať všetky strany usilujúce sa o ukončenie vojenského konfliktu na Ukrajine, a ovplyvniť tak voľby do Európskeho parlamentu.

Podľa informácií Denníka N, týždenníka Die Zeit a verejnoprávnej stanice ARD existuje nahrávka, ktorá Bystrone zachytáva pri preberaní 20-tisíc eur od propagandistu Arťoma Marčevského, ktorého spolu s proruským ukrajinským politikom Viktorom Medvedčukom Česko v marci zaradilo na národný sankčný zoznam.

Marčevskij stál za mediálnou spoločnosťou Voice of Europe, ktorej Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medveď podľa českého sankčného zoznamu toto médium skryte financoval.

01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: 1 - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: 1 - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: 1 - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: 1 - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: 1 - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 06 - Modified: 2024-02-07 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Krajná pravica chce vziať Európsku úniu útokom. Po voľbách sa jej desia aj bruselské špičky
01 - Modified: 2024-06-15 16:33:27 - Feat.: - Title: Scholz verí, že bude kandidátom SPD na nemeckého kancelára aj v nasledujúcich voľbách 02 - Modified: 2024-06-15 11:05:15 - Feat.: - Title: Nemecko neblokuje nový návrh sankcií Európskej únie proti Rusku, reaguje kancelár Scholz 03 - Modified: 2024-06-14 18:40:43 - Feat.: - Title: Nemecko poskytlo Ukrajine balík vojenskej pomoci, obsahuje aj tanky Leopard 04 - Modified: 2024-06-14 18:33:29 - Feat.: - Title: Skrachovaná nemecká cestovná kancelária FTI zrušila všetky cesty 05 - Modified: 2024-06-14 13:56:11 - Feat.: - Title: Nemecko dodalo Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, tanky, raketomety a muníciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. jún 2024 22:25