StoryEditor

Teror v Londýne si vyžiadal sedem obetí. Polícia už pozná identitu páchateľov

04.06.2017, 22:53
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Útočníci v Londýne vrazili do ľudí dodávkou, potom na nich zaútočili nožmi.
  • Trojica útočníkov dodávkou nabúrala do ľudí na London Bridge
  • Následne na ľudí zaútočili nožmi
  • Teroristický útok v centre Londýna si vyžiadal sedem obetí
  • Desiatky ľudí previezli do nemocníc, niektorí majú vážne zranenia
  • Polícia aj záchranka boli na mieste v priebehu niekoľkých minút, útočníkov zneškodnili osem minút od ohlásenia incidentu

Útoky v Londýne 21:56 Moslimovia odsúdili útok Moslimská rada Británie (MCB) odsúdila nočný teroristický útok v Londýne, ktorý si vyžiadal životy siedmich ľudí a zranenia niekoľkých desiatok ďalších. Generálny tajomník rady Harun Rashid Khan uviedol, že ho správa o atentáte šokovala a nahnevala. MCB tiež vydala vyhlásenie, v ktorom podporila premiérku Theresu Mayovú. Tá vyzvala k dôslednejšiemu ťaženiu proti radikálom v britskej spoločnosti. Predstavitelia britských moslimov sľúbili, že zvýšia úsilie, aby pomohli obmedziť islamský extrémizmus. Začnú teraz novú kampaň v mešitách, aby zistili podozrivú činnosť. Moslimovia podľa nich musia prispieť k tomu, aby sa ľudia odvrátili od extrémnych ideológií. V londýnskych uliciach sa dnes zišlo niekoľko desiatok britských moslimov, ktorí vyjadrili solidaritu pozostalým po obetiach útoku. So sebou mali transparenty, na ktorých uvádzali, že teroristické hnutie Islamský štát v strete s láskou prehrá. 21:22 Policajti vypálili až 50 rán Päťdesiat výstrelov vystrelilo osem ozbrojených britských policajtov na troch útočníkov v Londýne. "Situácia, s ktorou sa stretli títo policajti, bola kritická - bola to otázka života a smrti. Traja ozbrojení muži oblečení v tom, čo vyzeralo ako samovražedné opasky, zaútočili na verejnosť a zabili jej členov a museli byť ihneď zastavení," povedal asistent policajného komisára Marka Rowleyho. "Nie som prekvapený, vzhľadom na to, že čelili, ako sa obávali, trom samovražedným bombovým útočníkom, že policajti vystrelili bezprecedentný počet striel, aby si boli úplne istí, že tieto hrozby zneutralizovali," dodal Rowley, ktorý je tiež čelným britským protiteroristickým predstaviteľom, na dnešnej tlačovej konferencii.
Podľa jeho slov pri tejto streľbe zranili jedného z ľudí v bezprostrednom okolí. Povedal, že jeho zranenia nie sú kritické a bude sa tomu venovať nezávislé vyšetrovanie.
20:14 "Správy z Londýna potešili srdce" K nočnému teroristickému útoku v Londýne sa zatiaľ nikto neprihlásil, priaznivci radikálneho hnutia Islamský štát (IS) na internete však atentát oslavujú a vyzývajú k ďalším takým úderom. Informoval o tom portál BBC. Na sociálnej sieti telegram, ktorá umožňuje správy šifrovať, vznikla po útoku v britskej metropole skupina s názvom Just Terror (Len teror), v ktorej sa prispievatelia obracajú "k bojovníkom IS, nech sú kdekoľvek" s tým, že podniknúť niečo podobné ako v Londýne je ľahké. Na telegrame sa zoskupili aj priaznivci teroristickej siete al-Kájda, ktorí tiež útok trojice atentátnikov v Londýne oceňujú. "Správy z Londýna potešili srdce," citovala BBC jeden z príspevkov. 19:42 Islamisti nedokážu naplánovať a uskutočniť sofistikovaný útok Udalosti z Londýna opäť potvrdzujú, že radikálni islamisti nedokážu v západnej Európe a na britských ostrovoch naplánovať a uskutočniť sofistikovaný útok so stovkami či tisíckami obetí, domnieva sa bývalý šéf kontrarozviedky slovenskej tajnej služby, bývalý novinár a v súčasnosti publicista Peter Tóth. "Bránia im v tom rozsiahle bezpečnostné a spravodajské opatrenia. Naopak, zradikalizovaní moslimovia žijúci v Európe sa budú čoraz častejšie utiekať k podobným formám útoku. Zbraňami budú autá, nože, prípadne strelné zbrane," vyslovil pre TASR svoj názor Tóth. "Takáto stratégia síce neprináša množstvo obetí, ale má nebezpečný vplyv na psychológiu obyvateľstva. Rizikom je radikalizácia politických názorov medzi bežnými ľuďmi, z čoho môžu do veľkej miery ťažiť extrémistické politické sily. V kontexte inštitucionálnych a ekonomických problémov, ktorými Európa prechádza, ide o vážne bezpečnostné, ale aj geopolitické riziko," dodal na záver. 18:14 Postrelený civilista Policajti pri nočnom zásahu v Londýne proti teroristom postrelili aj jedného civilistu, jeho život ale ohrozený nie je. Dnes to vyhlásil šéf protiteroristickej polície Mark Rowley. Dodal, že vyšetrovatelia sa stále viac prikláňajú k záveru, že útok spáchali traja útočníci, ktorí boli zabití. Predmetom vyšetrovania podľa Rowleyho ale zostáva, či za prípravou atentátu nestálo viac ľudí. 17:53 Trump kritizoval londýnskeho starostu Donald Trump uviedol, že je potrebné prestať s politickou korektnosťou a kritizoval londýnskeho starostu Sadiqa Khana za jeho slová o tom, že nie je potrebné sa znepokojovať.

Zdroj: Reuters
17:07 21 ľudí je v kritickom stave V kritickom stave zostáva 21 ľudí. Dnes to podľa agentúry Reuters oznámili britské zdravotnícke úrady. Po atentáte prijalo päť londýnskych nemocníc 48 zranených. V nemocniciach ich zostáva 36. Medzi zranenými sú aj štyria policajti. 16:52 Týmto lokalitám sa treba vyhýbať Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom, aby sa v súvislosti s teroristickým útokom v Londýne vyhýbali lokalite Londýnskeho mosta a priľahlým oblastiam Borough Market, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street a Canon Street. Rezort o tom informuje na svojej internetovej stránke s tým, že ide o prvý stupeň varovania. 16:25 Polícia už pozná útočníkov Britská polícia už identifikovala všetkých troch teroristických útočníkov z Londýna. Informoval o tom portál BBC s tým, že zatiaľ nemožno očakávať, že úrady mená atentátnikov zverejnia. 16:15 Iba jedna strana neprerušila kampaň Britské politické strany prerušili kvôli sobotňajšiemu atentátu v Londýne celonárodnú kampaň pred štvrtkovými predčasnými parlamentnými voľbami. Výnimkou je Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá chce vo volebnej kampani pokračovať. 15:59 Veľký charitatívny koncert nezrušia Dnešný benefičný koncert na podporu obetí májového teroristického útoku v britskom Manchestri sa uskutoční aj napriek sobotňajšej atentát v Londýne. Britským médiám to potvrdil manažér speváčky Ariany Grandeovej, pri ktorej koncerte v Manchestri sa odpálil samovražedný atentátnik. Zabil 22 ľudí 15:08 Lajčák zaslal sústrastný telegram Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zaslal sústrastný telegram svojmu britskému rezortnému kolegovi Borisovi Johnsonovi. "Nič nemôže ospravedlniť hanebné a nezmyselné činy teroristov namierené proti nevinným ľuďom s cieľom šíriť strach a nenávisť," píše Lajčák v telegrame. 14:26 Zatkli 12 ľudí v súvislosti s terorom v Londýne Londýnska polícia dnes oznámila, že v súvislosti so sobotňajším teroristickým útokom zatkla 12 ľudí, všetkých na východolondýnskom predmestí Barking. Razie na niekoľkých adresách v Barkingu pokračujú, dodala polícia. 13:35 Na predmestí Londýna zasahujú policajti Na východolondýnskom predmestí Barking prebieha policajná operácia, informujú britské médiá. Metropolitná polícia Scotland Yard sa ale odmietla vyjadriť k tomu, či operácia súvisí so sobotňajším teroristickým útokom v centre mesta.
Útoky v Londýne
Zdroj: Reuters
13:03 Mayová: Čo je veľa, to je veľa Britská premiérka Theresa Mayová povedala, že teroristický útok bol zacielený na "nevinných a neozbrojených civilistov". Upozornila, že nadišiel čas povedať "čo je veľa, to je veľa". 11:51 Môže nastať kritický stupeň ohrozenia Príslušné úrady zvažujú, či sa zvýši stupeň teroristického ohrozenia z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický. 11:30 Fico hovorí o dialógu o bezpečnostnej politike Predseda vlády SR Robert Fico odsudzuje amorálny teroristický útok v Londýne a zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí. Zabezpečenie bezpečnosti občanov musí patriť medzi zásadné priority európskej politiky. Predseda vlády je pripravený na vecný dialóg s partnermi na európskej úrovni s cieľom prehĺbiť bezpečnostnú politiku, ktorá by v dohľadnom čase zefektívnila obranu voči útokom teroristov na bezbranných ľudí v európskych mestách. 11:28 UKIP kampaň nepreruší Podľa spravodajskej stanice BBC Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) odmietla prerušiť predvolebnú kampaň po útokoch v Londýne. "Odmietam prerušiť kampaň UKIP, pretože narušenie našej demokracie je to, čo extrémisti chcú," uviedol šéf strany Paul Nuttall.
Zdroj: Reuters
Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej predtým oznámila, že v dôsledku útokov prerušila predvolebnú kampaň.
11:28 Putin odsúdil útok Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil sobotňajší teroristický útok v Londýne a vyjadril sústrasť britskému národu, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Citovala ho agentúra TASS. 11:26 Zranení sú aj cudzinci Pri sobotňajšom atentáte v Londýne boli zranení štyria Francúzi, z toho jeden vážne, oznámil dnes francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. Spresnil tak predchádzajúcu bilanciu Elyzejského paláca, ktorá hovorila o dvoch zranených francúzskych občanoch. Podľa austrálskeho premiéra Malcolma Turnbull je potvrdené zranenie jedného Austrálčana, ktorý je v nemocnici, a úrady preverujú možné zranenia druhého austrálskeho občana. Podľa britských médií boli zranení aj dvaja Novozélanďania. 11:09 Počet obetí stúpol Počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne sa zvýšil na sedem, oznámila dnes podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii komisárka metropolitnej polície Cressida Dicková. Na otázku, či pozná totožnosť trojice atentátnikov, ktorí vozidlom nabehli do ľudí na moste London Bridge a potom v neďalekej štvrti Borough Market bodali do ľudí, odpovedala: "Nepoznám". 10:36 Niekoľko ľudí je v kritickom stave Niekoľko zo 48 zranených ľudí je v kritickom stave, oznámil starosta Londýna Sadiq Khan. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. 10:29 Nájdeme ich, zničíme ich, zabijeme ich Pri sobotňajších útokoch teroristov v Londýne utrpeli zranenia aj dvaja Austrálčania, oznámil dnes austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Informoval o tom denník Sydney Morning Herald. "Tento útok je ďalším krutým príkladom novej reality, v ktorej žijeme, všadeprítomnej hrozby vražedných islamistických teroristov, ktorí majú za cieľ poškodiť naše spoločenstvá, náš spôsob života a slobody, ktoré si vážime... Nikdy sa nepodvolíme terorizmu. Teroristom sa vzoprieme," uviedol Turnbull na tlačovej konferencii a vyhlásil: "Nájdeme ich, zničíme ich, zabijeme ich." 10:28 Kiska zaslal sústrastný telegram kráľovnej Alžbete "Vaše veličenstvo, s hlbokým zármutkom som prijal správu o brutálnom teroristickom útoku voči občanom Spojeného kráľovstva, ktorý sa odohral včera v Londýne. Prijmite, prosím, spoločne s rodinami zosnulých, ich blízkymi a všetkými občanmi Vašej krajiny moju úprimnú sústrasť," uviedla hlava štátu v telegrame. Viac čítajte tu. 09:18 Nemecko je jednoznačne na strane Británie Nemecká kancelárka Merkelová v reakcii na londýnsky útok vyhlásila, že Nemecko v boji proti všetkým formám terorizmu stojí jednoznačne na strane Británie. 09:02 Viac ako sto telefonátov záchranárom 08:16 Trump sa vracia k zákazu vstupu do USA Po sobotňajších útokoch teroristov v Londýne americký prezident Donald Trump vyzval na obnovenie platnosti svojho dekrétu, ktorý zakazuje občanom šiestich prevažne moslimských krajín vstup do USA, informovala agentúra DPA. "Musíme byť prezieraví, ostražití a tvrdí. Potrebujeme, aby nám súdy dali späť naše práva. Potrebujeme cestovný zákaz ako dodatočnú úroveň bezpečnosti!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter. 08:09 Rýchly zásah Predstaviteľ londýnskej záchrannej služby Peter Rhodes uviedol, že záchranná služba bola informovaná v sobotu v 22:07 (23:07 SELČ) a prvá ambulancia dorazila na miesto za šesť minút. Na miestach útokov celkom zasiahlo 80 zdravotníkov.
Zdroj: Reuters
08:05 Ranených pribudlo Počet zranených, ktorých previezli do nemocníc, sa zvýšil na 48, hlási londýnska záchranná služba.  06:36 Juncker je zdesený "Som zdesený poslednými udalosťami v Londýne. Moje myšlienky a modlitby patria obetiam a ich rodinám," uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. 05:22 Polícia zasiahla rýchlo Polícia v Londýne zabránila oveľa väčšiemu masakru. Všetkých troch teroristov zastrelila do 8 minút od prvého oznámenia. 05:04 Desiatky zranených Londýnska záchranná služba uviedla, že do nemocníc už bolo prevezených viac ako 30 zranených.
Zdroj: Reuters
04:54 Polícia zastrelila všetkých troch útočníkov Polícia na krátkom brífingu povedala, že všetkých troch útočníkov z Londýna zastrelila, všetci sú mŕtvi. Okrem nich zahynulo najmenej 6 ľudí, vyše 20 ľudí je zranených. Polícia preveruje, či teroristov nebolo viac, momentálne sa domnieva, že nie.
Zdroj: Reuters
04:11 Najmenej 20 zranených Do šiestich nemocníc sme rozviezli najmenej dvadsať zranených ľudí, ďalších sme ošetrili na mieste, hlási londýnska záchranná služba.  03:30 Dodávka, ktorá vrazila do ľudí 03:21 Zbabelý útok na nevinných "Ešte nepoznáme všetky podrobnosti, ale bol to úmyselný a zbabelý útok na nevinných Londýnčanov a návštevníkov," povedal londýnsky starosta Sadiq Khan. "Pre takéto barbarské činy neexistuje žiadne ospravedlnenie," dodal Khan. 03:13 Francúzsko stojí pri Británii Podľa prezidenta Macrona stojí Francúzsko "viac ako kedykoľvek predtým" pri Veľkej Británii. 02:53 Ariana Grande vyjadrila podporu Modlím sa za Londýn, napísala speváčka Ariana Grande. Po jej koncerte pred 12 dňami došlo k teroristickému útoku v Manchestri, po ktorom zomrelo 22 ľudí. Dnes večer má v Manchestri s ďalšími hviezdami vystúpiť na koncerte na podporu obetí. 02:47 BBC zverejnila fotku 2 mužov, ktorých polícia postrelila v Borough. Muž bližšie bol nažive, muž vzadu sa nehýbal. Majú na tele akési kanistre.
02:13 Svedok popisuje incident Svedok pre Reuters: Dodávka na London Bridge si vybrala ako cieľ skupinu chodcov. Po útoku zostalo na chodníku šesť ľudí, ktorí sa nehýbali. Dodávka potom narazila do autobusovej zastávky. 01:53 Vyšetrujú teroristické útoky Polícia už vyšetruje útoky na London Bridge a v Borough Market ako teroristické útoky.  01:42 Zábery z Londýna 01:41 Teroristický čin Podľa premiérky Theresy Mayovej došlo k hroznému incidentu, ktorý je v posudzovaný ako potenciálny teroristický čin. 01:32 Hádzali sme naňho stoličky, hovorí svedok Svedok BBC v bare pri London Bridge: Muž s dlhým nožom sa snažil napádať hostí, dobodal aj 20-ročné dievča. "Hádzali sme naňho stoličky". 01:31 Prehľadávali Temžu Polícia prehľadáva Temžu na člnoch, podľa svedkov nárazu do chodcov na London Bridge je možné, že niekto spadol do rieky.  01:30 Polícia zasahuje v uliciach 01:08 Policajná streľba K druhému útoku došlo v oblasti Borough Market, kde útočníci pobodali ľudí a polícia strieľala.  01:02 Prvý útok K prvému útoku došlo po 22. hodine miestneho času (po 23. hodine SEČ), kde rýchlo idúca dodávka nabehla do niekoľkých chodcov. Traja útočníci potom vyskočili z auta a dobodali ďalších ľudí. Podľa polície na mieste zomrel viac než jeden človek.

Najnovší teroristický útok v centre Londýna si v noci na dnes vyžiadal životy najmenej siedmich obetí. Oznámila to dnes londýnska polícia. Všetkých troch útočníkov z automobilu, ktorý narazil do ľudí na Londýnskom moste, polícia zabila.

Polícia sa podľa šéfa protiteroristickej jednotky Marka Rowleyho domnieva, že viac útočníkov nebolo, ale ešte to musí potvrdiť ďalšie vyšetrovanie. Do londýnskych nemocníc bolo prevezených viac ako 30 ľudí a mnoho ďalších bolo ošetrených s ľahšími zraneniami.

Útok sa odohral na moste cez rieku Temžu a v niekoľko sto metrov vzdialenej štvrti Borough Market. Na Londýnskom moste najprv vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších.

Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Podľa CNN dobodali najmenej dve osoby. BBC s odvolaním sa na jedného zo svedkov informovala, že atentátnici kričali: "Toto je pre Alaha".

V Borough Market teroristov zastrelila polícia. BBC zverejnila fotografiu údajne postrelených útočníkov. Jeden z nich mal k telu pripútané "kanistre". Polícia potvrdila, že podozriví mali na sebe zrejme atrapy viest naplnených výbušninami.

Polícia aj britská premiérka Theresa Mayová potvrdili, že incidenty, ktoré sa odohrali päť dní pred predčasnými parlamentnými voľbami, boli zrejme teroristickými činmi. Londýnska polícia neskôr upozornila, že ľudia sa majú pripraviť na väčší počet policajtov v uliciach. Mayová dnes bude predsedať schôdzi vládneho výboru pre mimoriadne situácie COBRA.

Očitá svedkyňa BBC povedala, že pri incidente na moste videla bielu dodávku, ako vyšla z cesty a zasiahla päť alebo šesť ľudí. Dodávku údajne riadil muž rýchlosťou približne 80 kilometrov za hodinu.

Násilie premenilo oblasť plnú barov a reštaurácií na scénu paniky a chaosu. Policajti na preplnených uliciach volali na ľudí, aby utiekli, popisovala situáciu agentúra AP.

Ešte niekoľko hodín po útokoch bola policajne uzavretá veľká časť centrálneho Londýna a ľudia boli vyzývaní, aby sa oblasti vyhli. Mnohí Londýnčania aj turisti tak mali problémy dostať sa domov. Útočisko im poskytli niektoré reštaurácií a najmenej jedna taxislužba poskytovala ľuďom v núdzi bezplatné jazdy.

Tretí hlásený incident v štvrti Vauxhall, kde polícia zasahovala kvôli dobodaným, s predchádzajúcimi dvoma činmi nesúvisel a zrejme o teroristický útok nešlo.

"Ešte nepoznáme všetky podrobnosti, ale bol to úmyselný a zbabelý útok na nevinných Londýnčanov a návštevníkov," povedal londýnsky starosta Sadiq Khan.

Americký prezident Donald Trump na twitteri prisľúbil, že USA urobia všetko, čo je v ich silách, aby Británii pomohli pri londýnskej dráme. Aj ministerstvo zahraničia USA vo svojom vyhlásení odsúdilo "zbabelé útoky, ktorých terčmi sa stali nevinní civilisti v Londýne" a ubezpečilo, že Washington je pripravený poskytnúť akúkoľvek pomoc, o ktorú prípadne britské úrady požiadajú.

Aj napriek pokročilej nočnej hodine už útok odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý ubezpečil, že Francúzsko je pri Británii viac ako inokedy.

"Som zdesený poslednými udalosťami v Londýne. Moje myšlienky a modlitby patria obetiam a ich rodinám," uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Posledné londýnske útoky sa odohrali krátko potom, čo bol stupeň ohrozenia terorizmom v krajine znížený z najvyššieho na druhý najvyšší. Na maximálnej úrovni bol po atentáte v Manchestri, kde 22-ročný samovražedný útočník 22. mája po koncerte americkej popovej speváčky Ariany Grande zabil 22 ľudí. Speváčka už na twitteri uviedla, že sa modlí za Londýn.

Dva mesiace predtým vošiel do davu ľudí na londýnskom Westminsterskom moste 52 ročný islamista, ktorý potom pri parlamentu dobodal neozbrojeného policajta. Útok si vyžiadal rovnako ako dnes šesť obetí na životoch, atentátnika zastrelila polícia.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:27