Reuters
StoryEditor

"Nie je dôvod na poplach?" Trump kritizoval londýnskeho starostu, ten mu vracia úder

04.06.2017, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump na Twitteri ponúkol Británii pomoc po londýnskych atentátoch.

Donald Trump súčasne pripomenul svoj kontroverzný zákaz vstupu do krajiny ľuďom z niektorých moslimských krajín.

Neskôr na rovnakej sociálnej sieti uviedol, že je potrebné prestať s politickou korektnosťou a kritizoval londýnskeho starostu Sadiqa Khana za jeho slová o tom, že nie je potrebné sa znepokojovať. Podľa Khanovho hovorcu však šéf Bieleho domu vytrhol slová starostu z kontextu.

Starosta má iné veci na práci

"Najmenej sedem mŕtvych a 48 zranených pri teroristickom útoku a starosta Londýna hovorí, že 'nie je dôvod na poplach! '," tweetoval Trump dnes popoludní.

Khanov hovorca vzápätí uviedol, že starosta má v dôsledku atentátu dôležitejšie veci na práci ako reagovať na Trumpov "neinformovaný tweet". Trump podľa neho "úmyselne zmenil kontext (starostových) dnešných slov vyzývajúcich Londýnčanov a návštevníkov hlavného mesta, aby neboli znepokojení, keď uvidia v uliciach mesta viac policajtov, vrátane ozbrojených," povedal hovorca.

Khan vo vyhlásení, na ktorý reagoval Trump, uviedol, že "Londýnčania dnes a v najbližších dňoch zaznamenajú zvýšenú policajnú prítomnosť. Nie je dôvod na poplach." Vyzval Londýnčanov k bdelosti.

"Sme dnes všetci v šoku a nahnevaní. Ale toto je naše mesto. Nikdy nenecháme týchto zbabelcov vyhrať a nenecháme sa zastrašiť terorizmom," vyhlásil dnes tiež Khan.

Potrebujeme zákaz cestovania, píše Trump

Trump vo svojich prvých tweetoch prisľúbil, že USA urobia všetko, čo je v ich silách, aby Británii pomohli pri londýnskej dráme. "Sme s vami," odkázal Britom menom Spojených štátov. Telefonoval tiež s britskou premiérkou Theresou Mayovou a prisľúbil jej všetku pomoc pri vyšetrovaní útokov.

"Potrebujeme byť prezieraví, bdelí a tvrdí. Potrebujeme, aby nám súdy vrátili naše práva. Potrebujeme zákaz cestovania ako ďalšiu úroveň bezpečnosti," napísal v ďalšom tweete Trump.

Americký prezident v dvoch exekutívnych príkazoch v januári a marci vydal zákaz vydávania víz občanom niekoľkých moslimských krajín. V oboch prípadoch platnosť zákazu pozastavili americké súdy.

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť v neskoršom vyhlásení uviedlo, že nemá informácie o "konkrétnej vierohodnej hrozbe v Spojených štátoch".

01 - Modified: 2024-05-10 09:16:15 - Feat.: - Title: Varovanie pred nástupom Trumpa k moci: Nová obchodná vojna zasiahne americkú ekonomiku, tvrdí Fitch 02 - Modified: 2024-05-09 18:54:32 - Feat.: - Title: Debut školáka na politickej scéne. Trumpov najmladší syn Barron bude delegátom na júlovom zjazde republikánov 03 - Modified: 2024-05-09 18:08:18 - Feat.: - Title: Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy. Ťažbu ropy povolí 04 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 05 - Modified: 2024-05-07 16:43:13 - Feat.: - Title: Jej svedectvo bude kľúčové. Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala v prípade voči Trumpovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 07:46