Reuters
StoryEditor

Republika Macron pochoduje. Francúzi idú znovu k urnám, zázračný mladík ovládne krajinu

11.06.2017, 00:00
Emmanuel Macron by mohol získať najväčšiu prevahu v parlamente od víťazstva Charlesa de Gaulla v roku 1968.

Francúzsko dnes čaká prvé kolo parlamentných volieb. Odvolené už majú Francúzi v zahraničí, u ktorých jednoznačne zvíťazila strana prezidenta Emmanuela Macrona Republika na pochode. Celkové víťazstvo Macrona predpovedajú aj prieskumy.

Zatiaľ sa zdá, že na čo Macron siahne, to sa mu podarí. Prezidentské voľby vyhral s prehľadom, hoci spočiatku rozhodne nebol ich favoritom. Podobne hladké víťazstvo sa teraz očakáva aj v parlamentných voľbách. Podľa prieskumu agentúry Ipsos Steria by mohla Republika na pochode (La République En Marche!) v prvom kole získať 31 percent hlasov. Ešte koncom apríla jej pritom prieskumy pripisovali 24 percent hlasov a mnohí analytici varovali, že skutočný boj Macrona ešte len čaká.

Druhé miesto by mali podľa prieskumov obsadiť pravicoví republikáni (Les Républicains) so ziskom 22 percent hlasov, tretí Národný front (Front national) Marine Le Penovej s 18 percentami a štvrté radikálne ľavicové Nepodrobené Francúzsko (La France insoumise) Jeana-Luca Mélenchona s 12 percentami . Až ďaleko za nimi zostávajú socialisti (Parti socialisti), ktorí Francúzsku posledných päť rokov vládli - prieskumy im podľa AFP prisudzujú slabých 8,5 percenta.

"Očakávam, že Macron získa veľmi jasnú väčšinu," uviedol politológ Jerome Sainte-Marie z výskumnej agentúry PolingVox. Macronova strana podľa neho ťaží z absencie zjednotenej opozície, ktorú tvoria štyri rôzne veľké a veľmi rozdielne strany.

Prvý úspech už Republika na pochode zaznamenala začiatkom tohto týždňa, kedy ju jednoznačne podporili Francúzi žijúci v zahraničí. Tí kvôli bezpečnostným opatreniam spojeným s on-line hlasovaním volili skôr. Kandidáti Macronovej strany zvíťazili v 10 z celkových 11 volebných okrskov naprieč všetkými kontinentmi. Jediný okrsok, v ktorom Macronov kandidát nevyhral, ​​bola podľa BBC Severozápadná Afrika.

Francúzske parlamentné voľby sú dvojkolové. Do druhého kola, ktoré sa uskutoční v nedeľu 18. júna, postupujú najmenej dvaja najúspešnejší kandidáti z každého z volebných obvodov rozdelených podľa celkového počtu 577 poslancov. V druhom kole môžu súperiť traja i viac kandidátov, ak splnia podmienku prekročenia 12,5 percenta získaných hlasov. Budúci poslanec môže byť zvolený už v prvom kole, ak získa absolútnu väčšinu hlasov, teda viac ako 50 percent hlasov.

Najväčšie víťazstvo od čias de Gaulla

Aby Republika na pochode získala väčšinu v parlamente, potrebuje získať aspoň 289 kresiel. To zrejme nebude problém. Prieskum spoločnosti Harris Interactive jej vo štvrtok prisúdil zisk 360 až 390 kresiel, denník The Local hovorí dokonca až o 415 mandátoch.

Ak sa odhady naplnia - a v prípade prezidentských volieb boli prieskumy veľmi presné - pre Macrona by to znamenalo najväčšie víťazstvo od roku 1968, kedy gaullisti získali v parlamente 73 percent kresiel.

Pre stranu, ktorú Macron založil pred iba 14 mesiacmi, je zisk väčšiny kresiel kľúčový. Len s podporou parlamentu totiž bude môcť francúzsky prezident naplno využiť svoje právomoci a bude pre neho tak ľahšie presadzovať svoje predvolebné sľuby.

Macron už dokázal, že to myslí vážne s ukončením šesťdesiatročného delenia francúzskej politiky na ľavicu a pravicu, keď novým premiérom bezprecedentne vymenoval poslanca mimo vlastnú stranu - republikána Edouarda Philippa. Republika na pochode navyše do volieb vstupuje s úplne netradičnou ponukou kandidátov.

​Z 525 ľudí, ktoré vedenie strany vyslalo do boja, ich 251 do voleného úradu doteraz nikdy nekandidovalo. Vekový priemer kandidátov je 47 rokov, polovicu z nich tvoria ženy. Množstvo z nich sú podnikatelia, ale aj učitelia, lekári či poľnohospodári. Na kandidátke sú dokonca aj bývalý golfista, matematik, toreadorka alebo pilotka bojových lietadiel.

Macron tak podľa denníka The Economist stavil na osviežujúci demokratický experiment, ale aj značný risk. Noví politici sa budú musieť učiť veľmi rýchlo. "Som v tomto svete úplne nový. Musím byť pokorný," hovorí podnikateľ Bruno Bonnell, ktorý kandiduje vo Villeurbanne neďaleko Lyonu a prvýkrát v živote rozdáva letáky so svojou vlastnou podobizňou.

Ukáže sa po voľbách, varujú experti

Zatiaľ však všetko nasvedčuje tomu, že voliči Macronov risk podporia. Najmladšieho francúzskeho prezidenta tak zrejme čaká ďalší fenomenálny úspech.

Parlamentné voľby sú vo Francúzsku tradične tiež ukazovateľom toho, ako si nový prezident po prvých týždňoch od zvolenia stojí. Ani toho sa však Macron zrejme báť nemusí. Jeho prvé diplomatické kroky podporuje 76 percent voličov, blysol sa napríklad nekompromisným prístupom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

​Experti ale napriek tomu zostávajú opatrní. Skutočné výzvy podľa nich na Macrona ešte len čakajú. "Vnútri tak veľkej parlamentnej strany môžu vzniknúť ťažkosti. Spočiatku bude majorita vyzerať ako dar z nebies, ale nakoniec bude považovaná za bremeno," varuje Pascal Perrineau z výskumnej agentúry Cevipof.

"Po víťazstve (Nicolasa) Sarkozyho v roku 2007 zavládla veľká eufória. Spočiatku bol úspešný vo všetkom, čo robil. Nikto netušil, ako by ten vlak mohol vykoľajiť. O pár mesiacov neskôr došlo k chybám a on sa stal neobľúbeným," uviedol Jerôme Fourquet z agentúry IFOP. "Teraz sa Macronovi všetko darí, ale skutočná práca začne po parlamentných voľbách, najmä s plánovanou reformou Zákonníka práce," dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 05 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:21