severné írskoReuters
StoryEditor

Mayová sa zahráva s ohňom, stávka na Severné Írsko kriesi dlhoročnú nenávisť

11.06.2017, 16:30
Autor:
ahaahaČTKČTK
Severné Írsko môže čeliť novým pouličným bojom a násilným incidentom medzi katolíckymi nacionalistami a protestantskými unionistami.

Severoírski unionisti si za podporu novej konzervatívnej vlády v Londýne vypýtajú vysokú cenu, súdia britské médiá. Podľa Reuters chcú viac peňazí pre provinciu a výhody pre vojakov, ktorí v Ulsteri v búrlivých časoch hájili britské záujmy. To by mohlo popudiť nacionalistov zo strany Sinn Féin.

Keď bola Arlene Fosterová malá, na vlastné oči videla, ako sa jej otec plazí domov zaliaty krvou po tom, čo ho postrelili nacionalisti z Írskej republikánskej armády. V sedemnástich ju takmer zabila bomba, ktorú IRA nastražila v školskom autobuse.

Dnes sa k nej upierajú oči celej Británie. Štyridsaťšesťročná právnička stojí na čele Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorá sa po predčasných parlamentných voľbách stala príslovečným jazýčkom na váhach. Konzervatívci premiérky Theresy Mayovej vo voľbách stratili väčšinu v Dolnej snemovni a bez podpory desiatich poslancov DUP sa nezaobídu.

Mayovej úrad v sobotu oznámil, že s DUP dosiahol rámcovú dohodu o podpore menšinovej vlády konzervatívcov. Unionisti údajne súhlasili s tým, že budú menšinovú vládu podporovať pri kľúčových hlasovaniach v parlamente, ale formálne koalíciu nevytvoria.

Severoírska protestantská strana je však opatrnejšia. V nedeľu dala najavo, že dohoda zatiaľ nebola dohodnutá. "Rozhovory boli doteraz pozitívne. Budúci týždeň budeme ďalej rokovať o detailoch, aby sme dosiahli dohodu strán nového parlamentu," uviedli severoírski unionisti vo vyhlásení.

Čo si unionisti vypýtajú?

Agentúra Reuters v sobotu s odvolaním sa na zdroje z DUP napísala, že strana sa výmenou za podporu konzervatívcov bude snažiť o to, aby Severné Írsko bolo zaradené do vládneho programu, ktorý bývalým príslušníkom britskej armády zaisťuje po celej krajine prednostnú lekársku starostlivosť.

DUP môže vraj tiež požadovať ochranu vojakov, ktorí sa dopustili krutosti v Severnom Írsku a boli obvinení zo zločinov. Takýto krok by určite vyvolal odpor severoírskych nacionalistov zo strany Sinn Féin, s ktorou DUP na základe zmluvy z roku 1998 spravuje Ulster.

​V severoírskom konflikte, ktorý trval tri desaťročia a v Británii mu nikto nepovie inak ako "The Troubles" (Problémy), zahynulo do 3600 ľudí. Sinn Féin trvá na tom, aby na nacionalistických radikálov z jej radov úrady a súdne inštitúcie pozerali rovnako ako na britských vojakov, ktorí v nepokojnej provincii pôsobili. Sinn Féin podozrieva DUP, že chce vojakov obvinených z mučenia zbaviť právnej zodpovednosti a vyjednať pre nich výhody.

Ak by Mayová požiadavky DUP splnila, ohrozilo by to podľa Reuters akúkoľvek budúcu spoluprácu DUP a Sinn Féin pri správe Severného Írska. Provincia by sa znovu mohla ocitnúť pod priamym riadením Londýna, mohla by čeliť novým pouličným bojom a násilným incidentom medzi katolíckymi nacionalistami a protestantskými unionistami.

Bývalý vládny vyjednávač pre Severné Írsko Jonathan Powell vo svojom komentári upozorňuje, že britská vláda je na základe mierovej dohody z roku 1998 v sporoch medzi unionistami a nacionalistami dôsledne nestranná. Ak sa Mayová teraz oprie o unionistov, môže DUP konzervatívcov po zvyšok volebného obdobia v otázke Severného Írska vydierať.

"Viem, že pani Mayová sa vo Westminsteri zúfalo snaží udržať pri moci. Ak to chce dosiahnuť tým, že získa podporu jednej zo strán severoírskej politiky, tak ju vyzývam, aby túto myšlienku prehodnotila. Podkopala by tým dvadsať rokov tvrdej práce v snahe dosiahnuť trvalé urovnanie," píše Powell.

Severoírske hádky o brexit

Podľa straníckych činiteľov chce DUP zohrať aj úlohu v rokovaniach o vystúpení Británie z Európskej únie. Unionisti vlani podporili kampaň za odchod z EÚ, podľa denníka The Guardian sa ale ostro stavajú proti zavedeniu kontrol na hraniciach s Írskom. Sinn Féin po referende zosilnela svoju snahu pričleniť Severné Írsko k Írsku, pretože v referende sa väčšina obyvateľov provincie (56 percent) vyjadrila pre zotrvanie v EÚ.

Sinn Féin už unionistov obvinila, že zradili záujmy ľudí v Severnom Írsku. "Nie je žiadnym prekvapením, že DUP súhlasila s podporou konzervatívnej vlády Theresy Mayovej, ktorá je pre brexit a pre škrty," vyhlásila podľa denníka The Independent Michelle O'Neillová, šéfka Sinn Féin v Severnom Írsku.

"Táto nová dohoda medzi DUP a toryovcami dlho nevydrží a skončí v slzách. Budú to ale obyvatelia Severného Írska, kto zaplatí cenu za to, že DUP podporuje brexit a škrty," dodala vedúca predstaviteľka strany, ktorá vo štvrtkových voľbách získala sedem poslancov, vo Westminsteri ale zo zásady nikdy nezasadla.

​V radoch DUP je mnoho kresťanských fundamentalistov a odporcov evolučnej teórie, v rokovaniach s britskými konzervatívcami sa však pravdepodobne vyhne sporným otázkam potratov a práv homosexuálov. Informácie sú dôverné, vedenie DUP o svojich vyjednávacích plánoch zatiaľ odmieta s novinármi verejne hovoriť.

DUP v Severnom Írsku v posledných rokoch vládla spoločne so SinnFéin. Tento rok v januári sa ale severoírska vláda rozpadla. Podpredseda vlády a bývalý šéf IRA Martin McGuinness rezignoval na protest proti tomu, ako Fosterová, ktorá zastávala funkciu premiérky, postupovala v otázke obnoviteľných energií. Podľa McGuinnessa bola arogantná a presadzovala politiku, ktorá by mohla stáť daňových poplatníkov stámilióny libier a ochromiť krajinu.

Marcové regionálne voľby vyhrala DUP. V 90-člennom severoírskom parlamente získala 28 kresiel, na druhom mieste sa 27 mandátmi skončila Sinn Féin. Všetky rozhovory o zostavení vlády ale uviazli na mŕtvom bode. Pred štvrtkovými voľbami navyše obe strany viedli kampaň proti sebe navzájom, takže rozhovory o zostavení vlády sú teraz v podstate nemožné.

01 - Modified: 2024-02-03 15:11:18 - Feat.: - Title: Na čele severoírskej vlády je prvýkrát zástupkyňa republikánskej strany Sinn Féin 02 - Modified: 2024-01-30 08:40:57 - Feat.: - Title: Unionistická strana v Severnom Írsku ukončila svoj bojkot a vracia sa do vlády 03 - Modified: 2024-01-18 14:52:11 - Feat.: - Title: V Severnom Írsku sa začali najväčšie protesty za posledných 50 rokov 04 - Modified: 2024-01-17 20:55:55 - Feat.: - Title: Severné Írsko zasiahla frustrácia z patovej situácie. Británia odkladá voľby, dúfa v dohodu 05 - Modified: 2023-12-28 10:35:49 - Feat.: - Title: Úrady v Severnom Írsku sa obávali jadrového útoku, ukázali archívne dokumenty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:46