Reuters
StoryEditor

Veľké zatýkanie v Rusku. Polícia v deň protestov zadržala stovky ľudí aj opozičného lídra Navaľného

12.06.2017, 14:54
Autor:
chochoČTKČTK
Navaľného prívrženci mali v pláne usporiadať povolené aj nepovolené protikorupčné demonštrácie v dvoch stovkách miest.

Ruská polícia pri dnešných protestoch, zvolaných opozičným predákom Alexejom Navaľným, zatkla viac ako 250 demonštrantov, hlavne v Moskve a Petrohrade. Špecializovaný server OVD-Info zatiaľ napočítal 121 zatknutých v Moskve a 137 v Petrohrade. Medzi zatknutými sa ocitol napríklad známy opozičný politik Iľja Jašin, ktorý býval spolupracovníkom zavraždeného opozičného lídra Borisa Nemcova. Navaľného policajti zadržali ešte pred demonštráciou.

"Sila štátu sa zabezpečuje politickou stabilitou, jednotou cieľov a konsolidáciou spoločnosti," vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin počas udeľovania rádov a medailí v Kremli, zatiaľ čo polícia v okolí zatýkala opozičných aktivistov. Podľa niektorých správ ťažkoodenci použili aj slzný plyn.

Navaľného policajti zatkli pri vchode do jeho bydliska krátko pred chystanou nepovolenou demonštráciou v Moskve. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na Navaľného manželku, ktorá na Twitteri zverejnila aj snímku z okamihu zadržania.

Polícia zatknutie opozičného politika vysvetlila tým, že opakovane porušil pravidlá pre organizovanie verejných zhromaždení, a tak s Navaľným bude spísaný protokol, ktorý následne bude odovzdaný súdu.

Navaľnyj, ktorý na dnes zvolal do ulíc ruských miest ďalší protest proti skorumpovaným špičkám režimu, na poslednú chvíľu oznámil, že odvoláva povolenú demonštráciu na okraji metropoly, pretože úrady tam vraj znemožnili postaviť zvukovú aparatúru, a "pokojný protest" prekladá na Tverskú ulicu blízko Kremľa . Tam sa ale majú konať oficiálne oslavy k dnešnému sviatku, Dňu Ruska.

Úrady vopred varovali Navaľného pred usporiadaním protestnej akcie v centre metropoly. Polícia je podľa moskovskej prokuratúry pripravená skoncovať s "provokáciami a masovými nepokojmi".

Navaľného prívrženci mali v pláne usporiadať povolené aj nepovolené protikorupčné demonštrácie v 209 mestách. V Chabarovsku a Južno-Sachalinsku sa akcie konali bez incidentov, v Blagoveščensku polícia zatkla demonštrantov s transparentom "Rusko bez korupcie", zatiaľčo ďalší aktivisti skandovali "Hanba!".

Vo Vladivostoku policajný ťažkoodenci zatkli desiatku demonštrantov, ďalších vraj zbili kozáci. V Kazani policajti zatkli troch demonštrantov vrátane organizátora povoleného mítingu, na ktorý prišli asi štyri stovky ľudí. Dôvodom na zatknutie sa podľa portálu Newsru.com stala rečníkova kritika miestneho poňatia islamu, ako aj transparent "Nie genocíde domorodého obyvateľstva Ruska". V Novosibirsku strážcovia zákona zatkli jedného z 1500 demonštrantov, pretože riadil bezpilotnú helikoptéru, v Abakane bol iný demonštrant zadržaný kvôli tomu, že si navliekol masku.

Navaľnyj je vnímaný ako najvážnejší domáci súper ruského prezidenta Vladimira Putina. O kreslo v Kremli sa mieni naďalej uchádzať, hoci ruská justícia ho z volieb fakticky vyradila tým, že zamietla jeho odvolanie proti podmienečnému odsúdeniu.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:31