Premiér Robert FicoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Fico v Bruseli: Po nemeckých voľbách očakávam tornádo. Politikom sa uvoľnia ruky

22.06.2017, 16:21
Témou číslo jeden na samite Európskej rady v Bruseli je podľa premiéra Roberta Fica vonkajšia a vnútorná bezpečnosť.

Premiér Robert Fico očakáva po parlamentných voľbách v Nemecku, ktoré sa budú konať v septembri zmenu politickej klímy v rámci únie.

Silné krajiny ako Nemecko a Francúzsko budú chcieť urobiť všetko pre to, aby zmenili euro z politického projektu na ekonomický. To bude vyžadovať veľmi hlbokú integráciu,“ povedal premiér.

Jasný postoj Slovenska

Podľa neho sa bude zintenzívňovať diskusia o migrácii.

V tom je podľa Fica postoj Slovenska jasný.

Chceme prispieť, chceme solidaritu. Nechceme však, aby nám iný štát či úradníci hovorili, ako má tá solidarita vyzerať,“ tvrdí ďalej.

Pod tornádom myslí to, že sa nemeckým politikom uvoľnia po voľbách ruky.

A to bez ohľadu na to, či vyhrá Martin Schulz alebo súčasná kancelárka Angela Merkelová.

Nemecko-francúzsky motor sa naštartuje a bude určovať výraznú dynamiku Európskej únie. Buď budeme mať v rukách vidličku a nôž a sedieť za stolom, alebo budeme porciou na tanieri,“ vyhlásil pred samitom Fico.

Fico vyzdvihol prístup únie

Témou číslo jeden na samite Európskej rady v Bruseli je podľa premiéra Roberta Fica vonkajšia a vnútorná bezpečnosť.

Do 30.mája roku 2017 prešlo cez Stredozemné more do Európy približne 60-tisíc migrantov, čo je o 25 percent viac než to bolo v rovnakom období v minulom roku.

Európska dvadsaťsedmička chce preto v nasledujúcich rokoch rozbehnúť viacero projektov, ktoré majú pomôcť ochrane Schengenského priestoru.

Jedná sa napríklad o elektronický program, ktorý bude monitorovať vstup a výstup občanov tretích krajín do Schengenu. Už by to teda nemalo byť o pečiatkach pasoch, ale o elektronickom monitorovaní.

Fico vyzdvihuje prístup únie, kde momentálne nikto netlačí na ustanovenia, ktoré by krajinu ďalej rozdeľovali.

Brázda deliaca krajiny pokiaľ ide o kvóty pre migrantov je hlboká. Napríklad na stretnutí krajín V4 a Beneluxu vo Varšave sme si v tejto otázke vôbec nerozumeli. Chceme sa sústrediť na spoluprácu s tretími krajinami,“ povedal premiér Fico.

Do úvahy pripadá aj možný vojenský zásah v Lýbii, pokiaľ by sa nepodarilo vyriešiť problém s nelegálnym prevádzačstvom s pomocou tamojšej vlády.

Premiér pripomína, že akýkoľvek podobný zásah by musel byť odobrený medzinárodným spoločenstvom, resp. Bezpečnostnou radou Organizácie spojených národov.

Nikto nemá ľudské právo žiť v Európskej únii. Ak niekto uteká pred vojnou, má právo na pomoc. Ale ak je to ekonomicky orientovaný migrant, nemôže sa len tak domáhať vstupu do Európskej únie,“ konštatuje premiér.

 

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:13