StoryEditor

Vo Venezuele to vrie. Policajný vrtuľník útočil granátmi na najvyšší súd

28.06.2017, 13:42
Autor:
ČTKČTK

Policajný vrtuľník pilotovaný vojakom vyzývajúcim k rebélii proti vláde venezuelského prezidenta Nicolasa Madura zaútočil na budovu najvyššieho súdu a ministerstva vnútra. Informovali o tom venezuelské úrady, podľa ktorých z helikoptéry mierilo na budovu 15 striel a štyri granáty. Žiadne obete ani zranenia nie sú hlásené. Maduro, ktorý čelí dlhodobým masovým protestom kvôli kritickej situácii v krajine, označil akciu za teroristický útok s cieľom destabilizovať vládu.

Podľa venezuelského ministra informácií Ernesta Villegasa preletel najprv vrtuľník nad budovou ministerstva vnútra, v ktorej sa práve konala recepcia pre 80 ľudí. Vypálil 15 striel, načo zamieril nad najvyšší súd spriaznenému s Madurom, na ktorý zaútočil štyrmi granátmi. Polícia sa pilota snažia zadržať, uviedol Villegas.

Vojak, ktorý sa identifikoval ako Oscar Pérez a bol médiami označený za pilota helikoptéry, zverejnil na sociálnej sieti Instagram vyhlásenie, v ktorom vyzýva na rebéliu proti vláde porušujúcej demokratické princípy. "Máme dve možnosti: buď budeme zajtra súdení svojím svedomím a ľuďmi, alebo sa dnes začneme oslobodzovať od tejto skorumpovanej vlády," prečítal vyhlásenie obklopený štvoricou ozbrojených a maskovaných mužov v uniformách.

Maduro v živom vysielaní provládnych médií povedal, že bezpečnostné zložky čoskoro páchateľa "teroristického útoku" zadržia. "Mohol spôsobiť tragédiu s desiatkami mŕtvych a zranených," vyhlásil prezident, ktorý útok označil za súčasť sprisahania proti vláde podporovaného z USA.

Množstvo Madurových kritikov na sociálnych sieťach však oponovalo, že sa incident iba snaží využiť na šírenie strachu a uľahčiť si presadenie ústavných zmien, ktoré by mu pomohli zotrvať pri moci.

Vo venezuelskej armáde v poslednej dobe rastie počet Madurových oponentov naklonených opozícii, ktorá usporadúva takmer každodenné protesty s cieľom vypísať predčasné voľby a zbaviť sa neobľúbeného prezidenta. Venezuelský režim nedávno pozatýkal skupinu najmenej 14 armádnych dôstojníkov, ktorých viní z "rebélie a zrady".

Maduro stále hlasnejšie hovorí o pripravovanom prevrate a tento týždeň vyhlásil, že v prípade pokusu o jeho násilné zvrhnutie čaká krajinu vojna.

Opozícia, ktorá požaduje nové voľby a prepustenie politických väzňov, naopak označuje za puč správanie venezuelského prezidenta, ktorý sa snaží udržať sa pri moci za každú cenu a čo najdlhšie. Krajina pritom už niekoľko rokov zápasí s hlbokou ekonomickou krízou, v ktorej sa ľuďom nedostáva základných potravín či liekov.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 05 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:16