Reuters
StoryEditor

Chceme svetovú revolúciu, kričali ľavicoví radikáli. Nemecko je z pouličnej vojny v šoku

08.07.2017, 16:43
Autor:
pebpebČTKČTK
Po relatívne pokojných dňoch príprav na summit G20 v nemeckom Hamburgu vypukla v piatok pouličná vojna. Tá paralyzovala mesto a šokovala obyvateľov.

Policajti si s radikálmi v uliciach často nevedeli rady a umožnili im sa stále dokola sa formovať, popísal situáciu z miesta fotograf iDNES.cz.

Dvojdňový summit dvadsiatich najväčších ekonomík sveta sa v severonemeckom prístavnom meste koná od piatku do soboty. Zraz významných svetových štátnikov poznamenali drsné strety ľavicových radikálov s policajtmi.

​Podľa fotografa iDNES.cz na mieste však policajti v pouličnej vojne často ťahali za kratší koniec. "Policajti si často nevedeli s demonštrantmi rady, zvlášť v uzatvorených uličkách, kde si (radikáli) postavili barikády a hádzali po nich dlažobné kocky," opísal situáciu z piatkového večera.

Podľa neho radikáli policajtov niekoľkokrát z úzkej uličky vytlačili a zasiahnuť musela až zvláštna jednotka. K nočnému nasadeniu špeciálnej jednotky sa potom nemecká polícia v sobotu oficiálne prihlásila.

Policajti sa trápili, radikáli rabovali inak

Často sa tiež zdalo, že polícia zasahuje neefektívne na otvorených priestranstvách, kde síce dokázala rozohnať dav, ale už nedokázala zabrániť jeho opätovnému sformovaniu. "Rozbehnú sa proti ľuďom, ktorí po nich hádžu dlažobné kocky, ale keď si ten človek ľahne na zem a zdvihne ruky, nechajú ho tak," vykreslil fotograf s tým, že radikáli sa potom ľahko zhlukli dokopy. "Takže to bolo stále dokola bez väčšieho účinku," dodal.

​Podľa neho je ťažké rozlíšiť, kto boli radikáli a kto pokojní demonštranti. Radikáli, ktorí sa rôzne snažia situáciu eskalovať, sa totiž často prezliekajú. "Zúčastnil som sa demonštrácií, ktoré prebiehali normálne, ľudia niesli transparenty 'Jugend gegen G20' (Mladí proti G20)," povedal.

Ľudia protestovali proti globalizácii rôzne. Padali heslá ako "Kapitalizmus, hra sa skončila," "Chceme svetovú revolúciu," či demonštranti používali tranparenty namierené proti nemeckej kancelárke Angele Merkelovej či americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

​Niektoré miesta však boli označené organizovanými radikálmi, tam sa potom radikáli zišli, aby vyprovokovali boje. "Používajú všetko, čo je v uliciach, dlažobné kocky, fľaše od piva," povedal s tým, že dochádzalo aj k rabovaniu. Veci z obchodov však nekradli, používali ich na stavbu barikád v uliciach.

Počas sobotného dňa sa už všetko vracalo do normálu, hoci sa v sobotu večer očakáva pokračovanie bojov, protestujúcich má byť až stotisíc. Podľa fotografa boli miestni, s ktorými hovoril, z diania šokovaní a tak silné strety nečakali. Niektorí sa až "hanbili" za to, čo sa v ich meste deje, povedal.

Neskutočné scény, opisuje novinárka Spiegelu

Ľavicoví radikáli, oblečení v drahých bundách globálnych značiek ako je Jack Wolfskin alebo The North Face, protestujú zapaľovaním barikád na ulici proti kapitalizmu. Aj tak opísala násilné protesty proti summitu G20 redaktorka magazínu Der Spiegel.

"Boli to neskutočné scény, ktoré sa odohrávali krátko pred polnocou v hamburskej štvrti Schanzenviertel: demonštranti nahádzali a zapálili na ulici smetné koše, kartóny a bicykle. Barikády horeli svetlým plameňom, ktorý šľahal meter do výšky," opísala novinárka Cordula Meyerová dianie pred zásahom hamburskej polície.

"Sú tam ženy aj muži oblečení v čiernom, niektorí s maskou, iní s helmou. Na strážnikov hádžu kamene a fľaše. Sú medzi nimi aj bežne oblečení ľudia, ktorí si všetko natáčajú smartfónom a tie výtržnosti ich viditeľne fascinujú," uvádza Meyerová s tým, že priľahlý kiosk všetkým zúčastneným predával pivo a kolu.

Na mieste protestovali aj cudzinci, podľa Meyerovej z Talianska a Španielska. Okrem antikapitalistických hesiel vyvolávali nenávisť k polícii, ktorá zasahovala aj slzným plynom. Na jednom z okolitých domov visel plagát s rečnícku otázkou "Priestor, kde neplatí právo?!?" Situácia sa zdala mimo kontroly úradov takmer dve hodiny.

"V reštaurácii Maraba, rovnako ako v niekoľkých ďalších krčmách, sedeli hostia, popíjali a jedli, zatiaľ čo pred oknami šľahali plamene, lietali kamene, vodné delá prechádzali ulicou a vrtuľníky krúžili nad štvrťou," zaznamenala novinárka život nezúčastnených obyvateľov mesta.

Celkom od začiatku násilných šarvátok vo štvrtok večer utrpelo zranenia najmenej 213 policajtov, presnejšie informácie o počte zranených v radoch demonštrantov nie sú k dispozícii. V noci na sobotu polícia zatkla 43 ľudí, od začiatku protestov už 143.

Ako teror pravicových extrémistov a islamistov

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére (CDU) dnes ostro kritizoval brutalitu a násilnosti radikálov. Odsudzujúce slová zvolili aj ďalší nemeckí politici, objavujú sa aj požiadavky na odškodnenie postihnutých. 

"Brutalita, s akou včera (v piatok) a deň predtým v Hamburgu postupovali extrémne násilní radikáli je nepochopiteľná a škandalózna. To nie sú žiadni demonštranti, to sú zločinci," uviedol de Maiziére. "To, čo tu vidíme, je opak demokratického protestu," dodal s tým, že by proti "ťažkým zločinom" mala polícia a justícia postupovať so všetkou tvrdosťou.

Ešte tvrdší bol vo svojom vyjadrení šéf kancelárstva Peter Altmaier (CDU). "Teror ľavicových extrémistov v Hamburgu bol odporný a tak zlý, ako teror zo strany pravicových extrémistov a islamistov," napísal na twitteri.

Výtržnosti odsúdili aj politici za koaličných sociálnych demokratov. Hovorca ich poslaneckej frakcie pre otázky vnútornej bezpečnosti Burkhard Lischka sa napríklad vyslovil za čo najrýchlejšie odškodnenie ľudí, ktorým bola pri násilných protestoch poškodené autá, obchod či ďalší majetok.

Už v piatok násilnosti kritizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá uviedla, že nemá nič proti pokojnému vyjadrenie nesúhlasu, rozhodne však odmietla násilné protesty, ktoré môžu ľudí ohrozovať na životoch.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:15