Migranti v NemeckuReuters
StoryEditor

Nemecko čaká nápor tristotisíc utečencov. Pomôže im nový zákon

16.07.2017, 13:47

Približne tristo tisíc Sýrčanov a Iračanov môže v Nemecku výhľadovo získať povolenie na pobyt na základe zákona o zlučovaní rodín.

Pokiaľ už v krajine majú aspoň jedného príbuzného, ​​ktorému tu bol udelený azyl alebo takzvaná doplnková ochrana, môžu si požiadať o nemecké víza a presťahovať sa za nimi.

Po masívnom nápore v druhej polovici roku 2015, kedy do krajiny prišlo podľa oficiálnych a upresnených údajov 890-tisíc žiadateľov o azyl, Berlín začiatkom ďalšieho roka prijal novelu zákona o azyle.

Tá okrem iného na dva roky dočasne pozastavila možnosť presťahovať sa do Nemecka za príbuznými, ktorí tu dostali len doplnkovú ochranu. Avšak rodiny uznaných azylantov môžu prichádzať aj naďalej.

Dvojročné obmedzenie pre príbuzných utečencov z menej rizikových oblastí, ktorí nespĺňali podmienky pre udelenie štatútu utečenca, vyprší budúci rok v marci. Práve potom možno očakávať nárast ďalších presunov.

Ministerstvo zahraničia v odhadoch počtu ľudí, ktorí by sa potom chceli dostať do Nemecka, vychádza z toho, koľko víz pre zlučovanie rodín už nemecké úrady udelili, spoločne s predpokladom, koľko osôb ešte túto možnosť môže využiť.

Počty ministerstvo zverejnilo v odpovedi na otázku portálu Welt am Sonntag. Podľa internej správy nemeckej vlády z tohtoročného apríla má na presun do Nemecka nárok napríklad vyše 267-tisíc Sýrčanov.

Tento rok pod "hornou hranicou"

Spolu s nimi však stále prichádzajú tiež utečenci. Ministerstvo vnútra počíta pre tento rok s tým, že do Nemecka príde približne 180-tisíc utečencov a migrantov, ktorí tu podajú žiadosť o azyl.

Tento počet je pred tohtoročnými parlamentnými voľbami v septembri príhodne stanovený tak, aby nepresiahol hranicu dvoch stoviek tisíc osôb, ktoré bez platného povolenia prídu do krajiny.

Zavedenie takzvanej hornej hranice dlhodobo presadzuje Horst Seehofer, predseda bavorskej CSU, ktorá v únii spolupracuje s kresťanskými demokratmi (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Podľa ministerstva vnútra prijali nemecké úrady v prvej polovici tohto roka 90 389 žiadostí o azyl. Počty prichádzajúcich sú od začiatku tohto roka relatívne stabilné: každý mesiac ide o zhruba 15-tisíc ľudí, ktorí v Nemecku požiadajú o azyl.

Úrady však vybavili počas prvých troch mesiacov tohto roka vyše 222-tisíc žiadostí, v celkovom počte totiž boli zahrnuté aj žiadosti podané vlani. Viac ako polovicu z nich, celkom 54 percent, potom zamietli ako nedôvodné.

Tí, ktorí prišli alebo v blízkej budúcnosti pricestujú na nemecké víza v rámci zlúčenia rodiny, sa do týchto štatistík počítať nebudú. Úrady ich ani nepovedú v záznamoch ako utečencov.

Rodinní príslušníci tých, ktorí dostali azyl, už nemusia prechádzať azylovým konaním, a ich počet sa preto v súhrnných štatistikách neprejaví. Koľko uznaných azylantov a ďalších ľudí s nižším stupňom ochrany vrátane ich príbuzných v krajine teraz je, to však nemecké úrady v súhrnných číslach zatiaľ nezverejnili.

Posily na nemecké zastúpenia

Bez ohľadu na dočasné pozastavenie zlučovania rodín v prípade utečencov s nižším stupňom ochrany môžu ich príbuzní aj naďalej žiadať o víza, čakacia doba sa pohybuje od trištvrte roka po celý rok.

Nemecká zahraničná zastúpenia najmä v blízkovýchodných štátoch susediacich so Sýriou sú preto preťažené. Migračný nápor z jesene 2015 totiž spôsobil aj masový nárast žiadostí o víza rodinných príslušníkov tých, kto už v Nemecku sú.

Aj preto nemecké ministerstvo zahraničia plánuje, že do konca tohto roka pošle na svoje blízkovýchodnej zastúpenia posily, ktoré by sa venovali výhradne vybavovanie žiadostí o zlúčenie rodín. V roku 2015 úrady udelili 25-tisíc víz tohto typu, v roku 2016 ich bolo už dvakrát toľko. Za prvý mesiace tohto roka ich vydali 17 tisíc.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:16