Reuters
StoryEditor

Líbya sa pomaly zviecha z chaosu. Buduje armádu, ktorá má skoncovať s milíciami

19.07.2017, 10:04
Autor:
ČTKČTK

Asi sto mladých mužov nacvičuje vojenský pochod vo výcvikovom stredisku v Gharjáne na západe Líbye. Práve tu sa pripravuje prvá pravidelná vládna jednotka, akú má mať Líbya od pádu svojho bývalého vládcu Muammara Kaddáfího. Ako píše agentúra AFP, zvrhnutý bol počas revolúcie v roku 2011 a od tej doby sa Líbyi nepodarilo dostať z chaosu.

Budúci vojaci sa v poľnom tábore pripravujú na službu pod pražiacim slnkom. Na programe je hlavne posilnenie fyzickej zdatnosti - skoky, šplh, plazenie. "Je to základný výcvik a pre nás znamená prechod od civilného života k vojenskému," povedal Isám abú Ghaníma, ktorý sa má stať členom práve cvičenej budúcej prezidentskej gardy.

Tento dvadsaťosemročný muž má dve ženy a počas revolúcie v roku 2011 prišiel o dve deti. Rozhodol sa vstúpiť do prezidentskej gardy, aby prispel k "skoncovaniu s ozbrojencami, ktorí ničia Líbyu". "Chceme novú éru, chceme, aby sa začal budovať štát. Myslím si, že prezidentská garda je dobrý začiatok na ceste k vytvoreniu štátnych inštitúcií," povedal abú Ghaníma.

Vláda národnej jednoty, za ktorou stojí medzinárodné spoločenstvo, sa pokúša prezidentskú gardu zostaviť už niekoľko mesiacov. Vojaci budú mať za úlohu chrániť členov vlády, verejné úrady a diplomatické misie.

"Svet je ochotný nám pomôcť, ale stále sú tu milície a svetové spoločenstvo nenachádza inštitúcie, s ktorými môže počítať," povedal k situácii v Líbyi plukovník Adnan Turkí, ktorý je hovorcom prezidentskej gardy. Od Kaddáfího zvrhnutia zostávajú časti Líbye pod kontrolou rôznych milícií, ktoré sa podieľali na páde minulého režimu.

Turkí hovoril k asi 200 vojakom zhromaždeným v sále výcvikového strediska, ktoré leží asi 90 kilometrov južne od Tripolisu. Aby vojakov motivoval, sľúbil im "dobrý plat, odmeny aj možnosť výcviku v cudzine".

Prezidentská garda sa má stať jadrom budúcej armády a polície. Mala by mať sedem brigád, prvých asi 600 budúcich vojakov sa cvičí v troch výcvikových táboroch. Jeden je v Gharjáne, ďalšie sú v Tripolise a Misuráte.

Po základnom trojmesačnom výcviku si vojaci vyberú špecializáciu podľa svojich predpokladov. Môžu sa stať členmi špeciálnych síl, spojovacej alebo mechanickej jednotky a ďalších oddielov, vysvetľuje Turkí.

​Generál Muhammad Štiba povedal, že prvá operačná jednotka je zložená z 500 bojovníkov, ktorí boli najatí v ozbrojených skupinách a určení k ochrane letiska v Tripolise. Letisko už je pod kontrolou vlády, aj keď bolo značne poškodené v bojoch medzi súperiacimi milíciami v roku 2014. "Snažíme sa jednotlivých milicionárov do jednotky zaradiť už po dvojmesačnom výcviku v základnej vojenskej disciplíne. Väčšina z nich má za sebou vojenskú službu a prešla bojmi," hovorí Štiba.

Líbyjské úrady sa od roku 2011 opakovane snažili členov milícií zapojiť do vládnych jednotiek a v Líbyi aj v cudzine bolo na tieto účely cvičených niekoľko tisíc ľudí. Milicionári ale často prebiehali k iným oddielom na základe regionálneho, kmeňového alebo náboženského kľúča. "Nehodláme opakovať omyly z minulosti," povedal generál Štiba.

01 - Modified: 2024-03-29 14:17:03 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines po takmer desaťročí obnovila lety do Líbye 02 - Modified: 2024-02-19 07:26:02 - Feat.: - Title: Vracanie migrantov zachránených na mori do Líbye je nezákonné, rozhodol taliansky súd 03 - Modified: 2024-01-21 15:28:33 - Feat.: - Title: Líbya po vyše dvoch týždňoch obnovila ťažbu ropy na najväčšom poli v krajine 04 - Modified: 2023-12-26 18:00:45 - Feat.: - Title: Na líbyjskej akciovej burze sa po deviatich rokoch opäť obchoduje 05 - Modified: 2023-09-27 20:26:40 - Feat.: - Title: Východolíbyjská vláda ohlásila vznik fondu na obnovu zaplavených oblastí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:35