StoryEditor

Jedno z najlepšie strážených tajomstiev. Americká armáda potichu postavila základňu v Sýrii

19.07.2017, 12:15
Autor:
fasfas
Letecká základňa podľa analytikov znamená, že USA majú v krajine dlhodobé plány.

Americká armáda v tichosti v Sýrii vybudovala leteckú základňu s rozlohou 1,6 milióna štvorcových metrov. Okrem toho sa snažila obmedziť informácie o nej, ktoré by sa dostali k širokej verejnosti. Podľa niektorých bezpečnostných expertov je to dôkazom, že sa Američania pripravujú na dlhodobú vojenskú prítomnosť v rozvrátenom štáte.

Niekoľko desiatok kilometrov južne od sýrskeho pohraničného mesta Kobani, ktoré majú v držbe kurdské milície YPG, Američania vybudovali veľkú leteckú základňu prispôsobenú pre ubytovanie stoviek vojakov a obsluhu veľkých armádnych prepravných lietadiel, rovnako ako bojových lietadiel a bombardérov.

Základňu potvrdila armáda USA
Lenže na satelitných snímkach spoločnosti Google ani na iných verejne dostupných serveroch zatiaľ základňu nie je vidieť, zrejme kvôli tomu, že služby zatiaľ nemajú najnovšie fotografie z oblasti. Len v mobilnej verzii máp Google je na najaktuálnejšej snímke vidieť náznaky dlhých dráh základne, ale žiadne ďalšie zariadenia sa vidieť nedajú. Celý rozsah leteckej základne je zjavný v databáze satelitných snímok Terra Server.

Letecká základňa USA v Sýrii Letecká základňa USA v Sýrii Bild.de

​Analyzovaný letecký snímok americkej leteckej základne pri meste Kobani v Sýrii.

Nová základňa je jedným z najlepšie strážených tajomstiev americkej armády. Zábery z nej sa objavili len krátko v sýrskych reportážach americkej stanice CBS na konci júna, ale iba na niekoľko sekúnd. Na začiatku mesiaca natáčala základňu aj britská televízia BBC, ale iba zvonku a z väčšej vzdialenosti.

Existenciu základne tiež nepriamo potvrdila armáda USA. "Aby sme zaručili operačnú bezpečnosť, medzinárodná koalícia nebude zverejňovať žiadne detaily ohľadom účelu základne pri meste Kobani," cituje oficiálne vyhlásenie Američanov nemecký server Bild, ktorý s informáciami o základni prišiel. "Úlohou tejto základne je podporovať operácie koalície vedené proti Islamskému štátu," dodala podľa Bildu oslovená hovorkyňa.

Môže vyprovokovať Turecko
Bild podľa snímok služby Terra zdokumentoval priebeh výstavby základne. Začala podľa neho ešte za prezidenta Baracka Obamu v máji 2016. V súčasnosti má výmeru asi 1,6 milióna štvorcových metrov, čo zodpovedá zhruba ploche 235 futbalových ihrísk. Podľa analýzy najaktuálnejších záberov, ktoré sa dajú zakúpiť, je možné vnútri základne ubytovať stovky vojakov. Je na nej asi štyridsiatka vojenských vozidiel.sy

Ranvej je tiež prispôsobená na to, aby na nej mohli pristávať modely veľkých tridsaťmetrových a päťdesiatmetrových prepravných lietadiel Hercules C-130 a C-17. Jedno z lietadiel vidieť aj na záberoch BBC. Američania údajne v areáli budujú tiež osem hangárov, ktoré majú "ustajniť" bojové lietadlá a stíhačky - najväčšie prepravné lietadlá by sa do nich nezmestili.

Dlhodobý význam
Podľa Kylea Ortona, odborníka z britského think tanku Henry Jackson Society, je účel základne zrejmý. "Jej veľkosť a umiestnenie ma vedie k presvedčeniu, že bude hrať dlhodobú úlohu," povedal nemeckému portálu. Podobne sa k tomu vyjadril aj bezpečnostný expert a bývalý vojak Michael Horowitz. "Je to plán na dlhodobú prítomnosť tak, aby to umožnilo USA utvárať sýrsku budúcnosť," uviedol.

Analytik Orton si myslí, že významná americká prítomnosť v oblasti ovládanej Sýrskymi demokratickými silami (SDF) a Kurdmi môže vyvolať napätie vo vzťahu USA a Turecka. Základňa totiž leží iba 27 kilometrov od hraníc. Pre Turecko je SDF v regióne synonymom pre militantnú organizáciu Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

"Mala by zaručiť nezávislosť na Turecku, ktoré v niektorých situáciách využíva základne na svojom území v Incirliku k tlaku na medzinárodnú koalíciu," dodal Horowitz. Uzavrel tým, že ak by podľa neho pri Kobani sídlili stíhacie lietadlá Američanov, mohlo by to naznačovať dokonca prípravu na možnú budúcu vojenskú operáciu USA v Sýrii.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:20