StoryEditor

Turecká zrada? Štátna agentúra odhalila tajné informácie o amerických základniach v Sýrii

20.07.2017, 14:24
Autor:
fasfas
Američanov zverejnenie znepokojilo, pretože môže ohroziť snahy medzinárodnej koalície v boji proti Islamskému štátu.

Vzťahy medzi Tureckom a Spojenými štátmi sú čoraz horšie. Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu zverejnila zoznam amerických základní v severnej Sýrii s ich detailným popisom. Turkom dlhodobo vadí americká podpora Kurdov v regióne.

Na webe agentúry Anadolu sa v utorok večer objavil zoznam desiatich amerických strategických bodov a základní v severnej Sýrii, s detailnými informáciami o umiestnený a počte vojakov. Aj so sprievodnou mapou americkej prítomnosti v regióne.

USA základne sýria USA základne sýria Anadolu Agency

​"Vojenské základne sú obvykle z bezpečnostných dôvodov utajované, aby boli ťažko odhaliteľné," píše sa v texte Anadolu s tým, že ide o územie ovládané "kurdskými teroristami zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) a Zjednotenej demokratickej strany (PYD)".

Podľa odborníka z washingtonského think tanku Atlantická rada Aarona Steina ide o zrejmú odvetu za dlhodobú podporu, ktorú Kurdom v Sýrii Spojené štáty poskytujú. "Američania ochranu svojich jednotiek berú veľmi vážne. Turecká vláda to dobre vie, ale napriek tomu sa rozhodla odhaliť umiestnenie amerických základní. Je ťažké nevidieť to ako ,poslanie do čerta'," povedal Stein agentúre Bloomberg.

Americké ministerstvo obrany vraj už svoje znepokojenie tureckým náprotivkom oznámilo. "Hoci nemôžeme nezávisle overiť, z akých zdrojov Anadolu vychádza, boli by sme hlboko znepokojení, keby sa ukázalo, že spojenec z NATO cielene ohrozuje naše jednotky zverejňovaním citlivých informácií," uviedol k incidentu hovorca Pentagonu Adrian Rankine-Galloway. Podľa neho má správa potenciál vystaviť koaličné sily zbytočnému risku a prekaziť niektoré operácie proti teroristom z Islamského štátu.

Spoluprácu s teroristami si mali rozmyslieť skôr

Podľa Leventa Toka, autora výbušnej správy tureckej agentúry, nepochádzali informácie z vládnych zdrojov. Sú vraj na nimi terénne práce sýrskych spolupracovníkov Anadolu. Niektoré informácie zase údajne pochádzali z príspevkov kurdských bojovníkov na sociálnych sieťach. "Nad týmto mali Američania premýšľať predtým, než začali spolupracovať s teroristickou organizáciou," povedal Tok Bloombergu.

Sýrska občianska vojna do svojho víru vtiahla niekoľko svetových veľmocí, o ktorých dlhodobých plánoch s rozvrátenou krajinou panujú špekulácie - najmä preto, že sa očakáva skorý pád IS. Práve stavba vojenských základní pritom môže byť indikátorom, že sa budú USA o Sýriu aj naďalej intenzívne zaujímať. Dokladom môže byť aj nová utajovaná americká letecká základňa asi 30 kilometrov južne od severosýrskeho Kobani.

​Proti plánom veľmocí sa ohradzuje napríklad Izrael, ktorý oznámil, že nebude tolerovať žiadne permanentné zariadenia Iránu v Sýrii. Turecko zase vydalo vyhlásenie, že na svojej juhovýchodnej hranici neumožní vznik žiadneho "teroristického štátu", ako označuje potenciálny kurdský štátny projekt.

Exces tureckej štátnej agentúry je pritom len ďalším z incidentov, ktoré spôsobujú diplomatické ochladenia medzi maloázijským štátom a jeho spojencami v rámci Severoatlantickej aliancie.

Minulý týždeň vyšlo najavo, že má Turecko v pláne kúpiť si raketový obranný systém ruskej výroby. Už nejakú dobu trvá spor s Nemeckom ohľadom prítomnosti jeho vojakov na základni Incirlik na východe Turecka. Na najdôležitejší strategický bod NATO v regióne odmietli Turci opakovane pustiť nemeckého poslanca. Spolkový snem preto rozhodol, že svojich mužov z Incirliku stiahne.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:27