StoryEditor

Marius Pedersen oslavoval Deň Zeme v Seredi a Piešťanoch náučnými aktivitami

16.05.2024, 00:00

Sereď a Piešťany žili zábavou a dobrou náladou. Spoločnosť Marius Pedersen pripravila v oboch mestách pri príležitosti Dňa Zeme v spolupráci s partnermi množstvo aktivít, interaktívnych náučných hier a tvorivých dielní pre stovky návštevníkov.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Marius Pedersen.

Podujatie v Piešťanoch sa opäť konalo v krásnych priestoroch Elektrárne Piešťany. Pôvodne obecná elektráreň z roku 1906 v súčasnosti slúži aj ako interaktívne vzdelávacie centrum pre žiakov základných a stredných škôl. Školáci a ich rodičia si v tomto jedinečnom priestore mohli vyskúšať množstvo environmentálnych aktivít a zábavných súťaží. Regionálny riaditeľ prevádzky Marius Pedersen v Piešťanoch Kamil Džačovský s moderátorom Richardom Vrablecom prenášali dobrú náladu na všetkých, ktorí zavítali na toto podujatie.

image
Marius Pedersen

A zvedavcov prišlo naozaj veľa. Na takmer dvesto detí tretích ročníkov piešťanských základných škôl čakalo veľa pestrých a pútavých hier. Dozvedeli sa o kompostovaní a včelách v mestách, objavili komunálny materiálový kruh a pozreli si sfilmovanú verziu muzikálu Odpad je poklad.

U detí malo už tradične úspech pristavené smetiarske auto Marius Pedersen, ktoré celý deň obletovali desiatky chlapcov aj dievčat. „Syna fascinujú veľké autá a smetiarske sa mu páčia najviac,“ povedala s úsmevom jedna z mamičiek.

image
Marius Pedersen

Množstvo detí sa sústredilo aj v dielničkách Marius Pedersen, kde mohli riešiť vedomostné kvízy o odpadoch a zabaviť sa s vystrihovačkami. Na dvore sa návštevníci dozvedeli, čo je kompostovanie, prečo treba kompostovať, ktoré odpady sú na kompostovanie vhodné a ktorý materiál sa zase kompostovať nemôže. „Deti sa dozvedeli ako kompost podporuje zakorenenie priesad, stromov či kríkov a zvyšuje ich prijatie. Kompost zároveň predlžuje kvitnutie kvetov a zvyšuje úrodnosť. Spoločnosť Marius Pedersen prevádzkuje aj zariadenia na zhodnocovanie biologického odpadu kompostovaním. Náš kompost patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku,“ dopĺňa Kamil Džačovský zo spoločnosti Marius Pedersen.

image
Marius Pedersen

Ako suvenír z celého podujatia si deti odniesli množstvo znalostí a vedomostí o kompostovaní, farebné pexeso a azda najväčšiu radosť spravili malým návštevníkom farebné ceruzky so semienkami, ktoré si mohli neskôr doma zasadiť. V Piešťanoch bola celý deň skvelá atmosféra.

Podobný program si užili aj deti v Seredi. Tretiakov základných škôl a ich priateľov, príbuzných či rodičov aj tam sprevádzal moderátor Richard Vrablec. Na začiatku sa prítomným v sále kultúrneho domu prihovoril primátor mesta Ondrej Kurbel. „Deti, cítite sa lepšie v izbe, ktorú máte čistú a upratanú, alebo v nejakej rozhádzanej?“ Odpoveď malých divákov bola jasná a hlava mesta na ňu nadviazala tým, že aj naša planéta je ako taká veľká izba, a mala by byť čistá, pretože z nej nemôžeme odísť ako z nejakej izby. Malým návštevníkom sa v mestskom kultúrnom centre venovali aj zamestnanci odpadovej spoločnosti Komplex, dcérskej spoločnosti Marius Pedersen, a. s. Jej riaditeľ Jaroslav Serenčéš deťom vysvetlil, aké dôležité je odpad triediť, nielen ho vyvážať na skládku.

image
Marius Pedersen

V dielničkách Marius Pedersen sa potrápili najmenší návštevníci, keď hľadali dvojice v pexese no aj rozdiely v smetiarskych autách. Aj Deň Zeme v Seredi bol bohatý na aktivity a všetci návštevníci si ho užili.

Spoločnosť Marius Pedersen Slovensko, a. s. so sídlom v Trenčíne, je dcérskou spoločnosťou najväčšej súkromnej dánskej spoločnosti v oblasti nakladania s odpadom – A/S MARIUS PEDERSEN. Marius Pedersen sa na Slovensku etabloval ako profesionálna spoločnosť, ktorá poskytuje služby v oblasti odpadového hospodárstva, údržby komunikácií a starostlivosti o zeleň. Spolupracuje s viac ako štyristo mestami a obcami, pričom tieto služby zabezpečuje takmer pre jeden milión obyvateľov. Viac informácií na www.mariuspedersen.sk

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
17. máj 2024 13:07