Minister životného prostredia Tomáš Taraba. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Taraba rokoval o vstupe Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie

09.05.2024, 10:58
Autor:
TASRTASR

Členstvo v tomto zoskupení môže Slovensko priniesť zlepšenie vzájomných vzťahov a zintenzívnenie spolupráce s krajinami v rámci afrického kontinentu či Ázie.

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) rokoval o vstupe Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie.

Členstvo v tomto zoskupení môže Slovensko priniesť zlepšenie vzájomných vzťahov a zintenzívnenie spolupráce s krajinami v rámci afrického kontinentu či Ázie. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia.

Slovensko v súčasnosti patrí medzi krajiny spolupracujúce s organizáciou, v ktorej má status pozorovateľskej krajiny. "Úsilím Slovenska bude získať status pridruženého člena alebo člena v rámci tejto organizácie. Záujem o členstvo v OIF vyplýva zo vzájomných slovensko-francúzskych vzťahov, ktoré sú priateľské už od čias, keď vo Francúzsku pôsobil Milan Rastislav Štefánik," vysvetlil envirorezort.

Jedným z cieľov OIF je podľa rezortu zvyšovanie jazykovej rozmanitosti v Európe, čo je myšlienka, ktorú podporuje aj Slovensko.

Schvaľovaniu do OIF bude podľa Tarabu predchádzať proces oficiálneho podania prihlášky a hodnotenia. Gestorom žiadosti o pridružené členstvo alebo členstvo v OIF bude ministerstvo zahraničných vecí v súčinnosti s envirorezortom. "Prípadné členstvo Slovenska vo Frankofónii bude musieť odobriť aj vláda SR," uviedlo MŽP.

Taraba počas rokovania so správkyňou organizácie Caroline St-Hilaire poukázal na množstvo francúzskych investorov pôsobiacich na Slovensku.

Z toho podľa neho pramení pripravenosť SR inštitucionálne podporovať rozvoj vzťahov s frankofónnymi krajinami, rovnako podporovať výučbu francúzskeho jazyka a kultúrnu výmenu na školách a medzi štátmi.

"Osobne ako člen vlády, ktorý má pozitívny vzťah k frankofónii, využívam príležitosť preskúmať možnosti, aby sa Slovensko stalo stálym členom významného klubu Frankofónie. Slovensko by to obohatilo a otvorilo by nám to nové obzory a príležitosti," poznamenal Taraba.

Medzinárodná organizácia Frankofónie združuje 54 stálych členov štátov hlásiacich sa k rozvoju a podpore francúzskeho jazyka a kultúry.

 

01 - Modified: 2024-05-13 13:11:04 - Feat.: - Title: Starosta Starého Mesta hovorí o biomasakri, Tarabov rezort to odmieta 02 - Modified: 2024-05-02 10:10:03 - Feat.: - Title: Taraba odvolal riaditeľa Slovenského krasu Milana Olekšáka. Je to priama pomsta, reagujú progresívci 03 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 04 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 10:39