U nás je viac známy a dovážaný melón vodný, ktorý je afrického pôvodu.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Melón pomáha obličkám

13.12.2023, 09:00

Vedeli ste, že melón je zelenina? Áno, patrí medzi druhy ako tekvice, uhorky či patizón. Oficiálne sa označuje ako dietetická zelenina, ktorá sa konzumuje ako ovocie.

Melón cukrový pochádza z rovníkovej oblasti Ázie a Afriky, kde sa vyskytuje aj v rôznych divorastúcich formách. Zaujímavosťou je, že história jeho šľachtenia je známa z Ázie, kde sa pestoval už štyritisíc rokov pred n. l. Znázornený bol aj na kresbách v Pompejach. Z obdobia stredoveku je známe jeho pestovanie v záhradách zámku Cantaluppe, odkiaľ ostalo pomenovanie jedného druhu melónov – kantalupy. O cukrový melón bol veľký záujem aj na Blízkom východe prevažne v islamských krajinách, kde pri tradičných pôstoch, ramadáne, predstavoval náhradnú potravu.

Je veľmi náročný na teplo

Melón patrí medzi jednoročné druhy zeleniny, je veľmi náročný na teplo a vlahu. Obsahuje viac ako 90 % vody, ostatok sú cukry, prítomný je aj betakarotén, menšie množstvo vitamínov skupiny B, minerálne a aromatické látky. V niektorých odrodách je pomerne veľa vitamínu C. V teplých oblastiach nahrádza pitnú vodu aj vypotené minerálne látky. V odbornej literatúre sa uvádza, že má liečivé účinky pri ochorení pečene.

Vhodný na zmrzliny či šaláty

Najčastejšie sa konzumuje v surovom stave bez akejkoľvek úpravy, prípadne len chladený a pokvapkaný citrónovou šťavou. Pri slávnostných príležitostiach môžeme podávať melónové bowle, ktoré pripravíme z nakrájaných kociek melóna, vína a sódovky. Z obidvoch druhov melónov sa môžu pripraviť šaláty s ovocnou šťavou, sladkou smotanou a zmrzlinou.

U nás je viac známy a dovážaný melón vodný, ktorý je afrického pôvodu. Pri pestovaní je menej náročný na vlahu ako melón cukrový. Má tmavozelenú silnú šupku, ktorá bráni vnútornému vyparovaniu a červenú, menej často žltú alebo bielu dužinu. Obsahuje omnoho menej vitamínov ako cukrový a má hlavne občerstvujúci význam. Vysoký obsah vody, ktorý sa pri konzumácii dostáva do ľudského organizmu, priaznivo vplýva na funkciou obličiek. V minulosti sa pre tieto vlastnosti považoval melón za liečivú rastlinu s dietetickými účinkami. Odporúča sa konzumovať aspoň 5 kg ročne na jedného obyvateľa.

 

Účinky na zdravie

– znižuje hladinu cholesterolu

– zlepšuje imunitu

– prekrvuje mozog

– chráni nervové funkcie

– pomáha pri kŕčoch nôh

– bojuje proti zápalu

– chráni pred parodontózou

– zlepšuje funkciu obličiek

– poskytuje telu hydratáciu

 

►Šunkový melón

1 ks cukrový melón, 4 plátky šunky, 1/8 l šľahačky, 1 lyžica kečupu so štipkou karí, zelená paprika.

Umytý melón nakrájame na porcie, zbavíme semien a šupky. Z plátkov šunky s melónom urobíme závitky, ktoré ozdobíme pripravenou šľahačkou ochutenou kečupom a karí. Povrch ozdobíme prúžkami zelenej papriky.

►Melónový šalát s fetou

Potrebujeme červený melón, šalátovú uhorku, cherry paradajky, olivy syr feta, lístky bazalky, soľ, mleté čierne korenie a šťava z limetky, olivový olej.

Melón zbavíme šupy a pokrájame na kocky. Uhorku umyjeme a pokrájame na kolieska a tie ešte prekrojíme na 4 časti, paradajky prepolíme, olivy pokrájame na kolieska a syr na kocky (môžeme aj nastrúhať). Všetko v mise spolu premiešame ochutíme koreninami, pokvapkáme olivovým olejom a limetkovou šťavou. Ozdobíme lístkami bazalky.

►Melónový koktail

Rozmixovaný melón, mätové lístky, cukrový sirup, limetková šťava, ľad. Mätové lístky jemne podrvíme, pridáme cukrový sirup, limetkovú šťavu, rozmixovaný melón. Všetko pretrepeme pomocou šejkra a nalejeme do pohárov s ľadom. Pokiaľ máte chuť na alkoholový drink, môžete si kvapnúť z vodky.

Ing. Mária Kleňová, PhD.
01 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: 0 - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 02 - Modified: 2023-10-19 06:17:40 - Feat.: 0 - Title: Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku 03 - Modified: 2023-08-06 06:46:18 - Feat.: 0 - Title: Čo jesť pri OBEZITE? 04 - Modified: 2023-03-04 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Figy zlepšia glykémie, pomôžu kostiam
01 - Modified: 2023-05-15 10:46:01 - Feat.: - Title: Ovocie z Ďalekého východu: zlepšujú trávenie, imunitný systém, reguluje krvný tlak 02 - Modified: 2023-05-10 08:23:01 - Feat.: - Title: Pečená zelenina s plesnivým syrom 03 - Modified: 2022-12-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako má vyzerať tanier diabetika? 04 - Modified: 2022-10-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Najzdravšie potraviny na svete 05 - Modified: 2022-07-18 07:55:47 - Feat.: - Title: Očistné kúry z bylín
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:29