Cieľom predoperačného vyšetrenia je správne zhodnotenie zdravotného stavu pacienta.Foto: Pavol Funtal
StoryEditor

AKO sa pripraviť na operáciu?

10.03.2023, 09:00

Úlohou predoperačného vyšetrenia je pripraviť pacienta na operáciu a zabezpečiť jej týmto nekomplikovaný priebeh.

Operácia so sebou prináša viaceré riziká. Práve precízne vykonané predoperačné vyšetrenie by malo redukovať alebo minimalizovať rizikový priebeh operácie a neskoršie možné komplikácie.

„Cieľom je teda vylúčiť infekciu alebo iné ochorenie, ktoré by predstavovalo pre pacienta pri operácii alebo po operácii zvýšené nebezpečenstvo komplikácií,“ vysvetľujú všeobecní lekári.

Predoperačné vyšetrenie je nevyhnutnou súčasťou každej operácie v celkovej anestézii.

„Súčasťou je napríklad vyšetrenie krvi, či má pacient dostatok červených aj bielych krviniek, železa, akú má krvnú skupinu. Z biochemického vyšetrenia sa zisťuje, ako pracujú obličky, pečeň či pľúca. Ďalšie vyšetrenia majú ukázať, či by pacient mohol počas operácie vykrvácať, alebo či nemá infekcie,“ dodávajú odborníci.

Základné aj predanestetické všetrenia

Pacienta, ktorého čaká plánovaný operačný zákrok, musí podľa Národného portálu zdravia absolvovať základné predoperačné vyšetrenie a predanestetické vyšetrenie.

Základné je zamerané na zhodnotenie celkového fyzického a psychického stavu, komplikujúcich chorôb, používaných liekov, funkčného stavu jednotlivých orgánov, súčasné diagnózy a plánovaný zákrok. Toto vyšetrenie môže vykonať ošetrujúci lekár, ktorý najlepšie pozná pacienta, prípadne po konzultácii s inými odborníkmi.

Predanestetické vyšetrenie robí anestéziológ. Cieľom je identifikovať pacientov s komplikujúcimi sa chorobami, ktorí by mohli vyžadovať špeciálnu prípravu. Anestéziológ potrebuje vedieť, či pacientovi nehrozia riziká spojené s anestéziou.

Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako 3 týždne. U pacientov s viacerými diagnózami by nemalo byť staršie ako 14 dní.

Dôležitý je plán

V súčasnosti sú anestéziologické zákroky čoraz bezpečnejšie. „Platí to najmä o plánovaných zákrokoch. Jedným z kritérií vytvárania podmienok pre bezpečný priebeh anestézie a operačného alebo diagnostického zákroku je vykonanie dôsledného predanestetického vyšetrenia anestéziológom,“ uvádza Národný portál zdravia. Sprievodné choroby pacienta, rozsah operačného zákroku a naliehavosť situácie zvyšujú výskyt perioperačných komplikácií.

Anestéziológ po dohode s pacientom stanoví anestéziologický plán, ktorý obsahuje:

... v prípade nestabilných komplikujúcich sa chorôb (cukrovka, chronický zápal priedušiek, ischemická choroba srdca, hormonálna choroba a pod.) návrh na úpravu stavu, prípadne aj v spolupráci s príslušným odborníkom; cieľom je, aby v čase operácie bol pacient v optimálnom stabilnom stave;

... pokyny pre správanie pred operáciou (odstránenie snímateľných protéz a šperkov, režim príjmu stravy a tekutín, pitný režim);

... spôsob tzv. premedikácie – podania upokojujúceho lieku, prípadne ďalších liekov potrebných na bezpečné uvedenie pacienta do anestézie;

... spôsob anestézie (celková, regionálna) a prípravu špeciálnych liekov a pomôcok;

... rozsah monitorovania životne dôležitých funkcií počas operácie,

... pokyny pre pooperačné sledovanie.

Po primeranom vysvetlení postupov súvisiacich s anestéziou pacient podpíše súhlas s vykonaním anestézie.

Čo hovorí výsledok?

Záver predoperačného vyšetrenia môže lekár zostaviť na základe laboratórnych výsledkov a fyzikálneho vyšetrenia, ktoré poskytuje lekárovi ucelený obraz o pacientovi.

Čo sa môže diať? Ak je zrážanlivosť krvi nízka, napr. u ľudí užívajúcich lieky na riedenie krvi, nie je možné pacienta ihneď operovať, pretože riziko väčšieho krvácania pri operácii je veľmi vysoké. Zvýšená hladina cukru v krvi upozorní na diabetes – cukrovku. Z pečeňových testov lekár dokáže odhadnúť, ktorá z funkcií pečene je postihnutá, v moči sa vyšetruje pH (kyslosť) a močový sediment. Pozitívne výsledky môžu nasvedčovať napr. na močovú infekciu. EKG poukáže na funkčnosť a stav srdca.

Podľa výsledku sa potom lekár môže rozhodnúť aj o zrušení operácie, ak by hrozilo vysoké riziko komplikácií, alebo môže tiež posunúť operáciu a upraviť liečbu tak, aby bol pacient schopný zákrok absolvovať. Napríklad, ak vám lekár zistí infekčné ochorenie (napríklad dýchacích ciest), operačný zákrok je nutné odložiť minimálne 2 – 3 týždne od vyliečenia infekčného ochorenia. Aj v prípade zápalu žíl sa odporúča odklad plánovaného operačného zákroku.

Čo zisťuje lekár?

Vyšetrenie sa začína anamnézou, pri ktorej lekár preveruje u pacienta tieto faktory:

subjektívne ťažkosti pacienta (čo ho bolí, aké má zdravotné problémy, celkový duševný stav, telesnú hmotnosť, výšku, teplotu, tlak krvi a aktuálnu frekvenciu srdca...)

údaje o doterajších chorobách (ide o choroby, na ktoré pacient trpí teraz alebo ich mal v nedávnej minulosti)

fyzikálne vyšetrenie – zisťuje sa stav orgánov aj systémov, ktoré môžu ovplyvniť postup operácie (srdce, obličky, pečeň, pľúca, chrbtica či kĺby, ale aj stav chrupu – ak má pacient protézu)

laboratórne vyšetrenia (krvný obraz, kreatinín, kálium, glykémia, pečeňové enzýmy a pod.), biochemické vyšetrenie (moč),

pomocné vyšetrenia – EKG, RTG hrudníka (u pacientov nad 40 rokov)

aké lieky pacient užíva na zdravotné problémy, ktoré by mohli komplikovať operáciu (niektoré lieky je nutné pred zákrokom vysadiť, ide o psychofarmaká alebo na riedenie krvi)

aké má pacient alergie na lieky, potraviny, leukoplast, dezinfekčné prostriedky, ale aj na iné látky

či už pacient v minulosti absolvoval anestéziu, či sa počas nej vyskytli komplikácie, či mal nejakú alergickú reakciu na anestetiká, či mu bolo nevoľno po prebudení a pod.

taktiež aj fajčenie, alkohol či užívanie iných návykových látok (drog) je dôležitá informácia pre lekára

v akom stave má imunitu, či je obézny.

či má pacient poruchy zrážania krvi (prítomnosť menších a väčších krvných výronov...)

v akom stave má periférne žily, do ktorých sa budú aplikovať

prítomnosť kŕčových žíl a zápaly žíl na dolných končatinách (riziko trombembólie, v prípade zápalu žíl sa odporúča odklad plánovaného operačného zákroku)

stav výživy, úbytok na váhe za posledné obdobie (stav hydratácie pacienta pri hnačkách, vracaní a pri poruchách pitného režimu)

stupeň bolesti

kŕčové stavy, napríklad epileptické záchvaty, ktoré sú kontraindikáciou podania niektorých liekov (ketamín)

Ktorí lekári participujú na predoperačnej príprave:

Chirurg (vykonávanie operačného zákroku)

Všeobecný lekár, internista (predoperačné vyšetrenie)

Iní špecialisti (ak je potrebné konziliárne vyšetrenie)

Anestéziológ (anestéziologické predoperačné vyšetrenie)

Odporúčania

Na odber krvi prídete nalačno.

Lieky, ktoré dlhodobo užívate, si ráno užijete, okrem liekov na cukrovku a inzulínu.

Na vyšetrenie si prineste – kompletnú zdravotnú dokumentáciu a na lístku vypísané všetky lieky, ktoré užívate, aj ich dávkovanie.

Platnosť interného predoperačného vyšetrenia je 4 týždne, ak pacient trpí viacerými ochoreniami, nemalo by byť staršie ako 14 dní pred operáciou.

 

(Zdroj: npz.sk, internask.com)

01 - Modified: 2023-03-06 09:32:08 - Feat.: 0 - Title: Neurochirurgovia úspešne operovali pacienta s raritným ochorením mozgu 02 - Modified: 2023-02-06 11:58:11 - Feat.: 0 - Title: O unikátny spôsob operácie bratislavských neurochirurgov je záujem aj v zahraničí 03 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: 0 - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov 04 - Modified: 2022-09-07 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prebudenie počas operácie je skôr mýtus
01 - Modified: 2023-07-24 14:35:04 - Feat.: - Title: Odstavajú vám uši? Pomôže plastika 02 - Modified: 2023-04-11 04:46:31 - Feat.: - Title: Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako dva týždne 03 - Modified: 2022-10-27 17:00:29 - Feat.: - Title: V Martine uskutočnili autotransplantáciu Langerhansových ostrovčekov 04 - Modified: 2022-09-12 10:53:03 - Feat.: - Title: Najčastejšou zlomeninou u seniorov je stehenná kosť, príčinou je pád 05 - Modified: 2022-07-08 07:53:03 - Feat.: - Title: Trápi vás pruh? Zbaviť sa ho dá jednodňovou operáciou
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:29