Posádku rýchlej zdravotnej pomoci je potrebné privolať ku každému ťažšiemu úrazu.Foto: Jcomp
StoryEditor

Vyťahovať zapichnutú rybaciu kosť pinzetou sa vôbec neodporúča

21.12.2023, 09:00

Viete podať prvú pomoc pri dusení sa s jedlom alebo ošetriť popáleniny?

S Vianocami sa spája i príprava tradičných jedál, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj ryba. S jej konzumáciou sú však často spojené „nehody“ v podobe zaseknutej kosti v hrdle. V takej situácii je potrebné zachovať pokoj a dodržať pár zásad. „Kostička v krku nie je schopná spôsobovať dusenie, nehrozí tu ohrozenie základných životných funkcií, ide len o nepríjemný pocit v hrdle a v krku,“ vysvetľuje anestéziológ Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Milan Rebek, ktorý zároveň dodáva, že vyťahovať kosť pinzetou vôbec neodporúča, z dôvodu vysokého nebezpečenstva poškodenia okolitých štruktúr v tejto citlivej oblasti. Záchranný a liečebný postup pri uviaznutej kosti závisí najmä od jej veľkosti a miesta, v ktorom sa nachádza. Vo všeobecnosti sa odporúča zajesť ju tuhou stravou, napríklad kúskom chleba. Tým by sa mala posunúť do žalúdka, kde sa postupne rozloží pri trávení. Ak by to nepomohlo, je nutná návšteva lekára krčného oddelenia.

Zabehnuté jedlo treba vykašľať

Pri dusení sa jedlom je podstatné rozlíšiť, kde sa kúsok nachádza. Ak stojí v tráviacej trubici, najčastejšie v pažeráku, je nutné zapíjať ho vodou, aby sa pohlo ďalej do žalúdka. „Väčšie nebezpečenstvo predstavuje vdýchnutie jedla do dýchacích ciest. Samozrejme, závisí to tiež od veľkosti a konzistencie vdýchnutého jedla,“ uvádza lekár s tým, že v každom prípade, vtedy treba vynaložiť maximálne úsilie na vykašlanie cudzieho telesa nachádzajúceho sa v dýchacích cestách. „Ak nie je možný kašeľ a postihnutý sa stále dusí, skúsime ho buchnúť 4 - 5 údermi zavretou päsťou medzi lopatky. Ak ani toto nepomôže, mali by sme sa pokúsiť o takzvaný Heimlichov hmat,“ dodáva MUDr. Rebek.

Treba sa podľa neho postaviť za postihnutého odzadu a silno mu stláčať brucho, to nám zvýši vnutrohrudný tlak, ktorý vedie k vypudeniu vdýchnutej potravy von z dýchacích ciest. „Ak aj tento zákrok zlyhá, postihnutý zvyčajne do 5 minút upadá do bezvedomia. Vtedy je nevyhnuté privolať zdravotnú záchrannú službu a až do príchodu sanitky osobu oživovať,“ dodáva lekár.

S nevybuchnutou pyrotechnikou ďalej nemanipulujeme

Oslavy Nového roka sú väčšinou sprevádzané náporom na urgentných príjmoch a traumatologických ambulanciách, kam prichádzajú ľudia po zlej manipulácii s pyrotechnikou. „Snáď najdôležitejšou zásadou je používať iba certifikovanú pyrotechniku. Vyvarovať sa podomácky vyrobenej a takej, ktorá je poškodená, alebo už raz zlyhala,“ upozorňuje MUDr. Rebek.

S nevybuchnutou pyrotechnikou už ďalej nemanipulujeme, treba ju poliať dostatočným množstvom vody. „Nezabúdajme ani na to, že odpaľovať pyrotechniku pod vplyvom alkoholu a iných omamných látok je doslova hazard so životom. Majme tiež na pamäti, že pyrotechnika deťom do rúk nepatrí,“ apeluje lekár.

Neodborná manipulácia má rozsiahle následky - od ľahkých popálením cez trhliny na koži, až po amputáciu prstov či vážnych popálenín celého tela. A keďže opatrnosti nikdy nie je dosť, posádku rýchlej zdravotnej pomoci je potrebné privolať ku každému ťažšiemu úrazu, pri ktorom je spozorované nezastavujúce sa krvácanie, porucha vedomia alebo porucha základných životných funkcií človeka.

01 - Modified: 2023-11-21 13:53:50 - Feat.: 0 - Title: Nerobte rovnakú chybu ako ja! 02 - Modified: 2023-06-01 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Diabetik a prvá pomoc 03 - Modified: 2023-05-17 09:34:15 - Feat.: 0 - Title: James Nestor: Správne dýchanie prinavráti zdravie
01 - Modified: 2023-06-01 07:00:00 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Diabetik a prvá pomoc 02 - Modified: 2022-10-18 16:07:57 - Feat.: - Title: Akútne komplikácie: Ako ich spoznať a zvládnuť
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 21:42