Unsplash/CDC
StoryEditor

Inovatívne riešenie chronických rán (2. časť)

24.03.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Liečba kmeňovými bunkami zaberá na viaceré ochorenia. Je účinná na defekty kože, preležaniny, artrózu aj diabetickú nohu. Ako sa kmeňové bunky dostávajú do rany?

O aplikácii rozhoduje vždy lekár špecialista, lebo liečba nie je vhodná pre každého pacienta. Ak už prišlo k odumretiu tkaniva či zápalu kosti, kmeňové bunky nesplnia žiaduci efekt.

Pri samotnej aplikácii ide vlastne o injekčný vpich v okolí rany, dĺžka výkonu závisí od veľkosti rany, priemerne tento výkon trvá asi 15 minút.

Hospitalizácia nie je potrebná, pacient odchádza domov a zhruba po týždni sa zákrok opakuje. To všetko sa realizuje bez zdĺhavých predoperačných vyšetrení, stačí iba malý odber krvi. Pri ňom sa lekár uistí, že v organizme nie je aktívny zápal a trocha krvnej plazmy pacienta sa zmieša s kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi. Potom už nasleduje spomínaný injekčný vpich.

Možnosť ako predísť amputáciám

Aplikácia kmeňových buniek pri liečbe chronických rán, teda napríklad aj preležanín a vredov predkolenia, je jednou z ciest, ako aj vďaka vedeckému výskumu predísť amputáciám a odbremeniť pacientov od invalidného vozíka. Aby mohli stáť a kráčať na vlastných nohách. Stále však platí, že aj po aplikácii kmeňových buniek je nevyhnutné dodržiavať liečebný režim a dôsledne dbať o svoju životosprávu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 21:28